Naujausios
Į verslą žengė be jokios patirties
Įdomiausia tai, kad plungiškė kavinukę sugalvojo atsidaryti, galima sakyti, lygioje vietoje. Taip, po dešimties metų, su šeima praleistų Danijoje, santaupų savo verslui turėjo, tačiau supratimo, nuo ko pradėti, kaip viskas turėtų atrodyti – jokio. Net artimų pažįstamų ar giminių, jau besisukančių tokiame versle, nebuvo. Tiesiog užteko viduje jau seniai slypėjusio noro apie jaukią kavinukę su lietuviška virtuve, tad 2017 m. ją ir atidarė.
Iš pradžių viskas klojosi beveik kaip iš pypkės – iš pirmųjų ne itin erdvių ir patogių patalpų po metų persikėlė į miesto centrą, prie Senamiesčio aikštėje trykštančio fontano, atnaujino čia prieš tai ilgai veikusios kavinės „Kaukė“ interjerą. Vieta – itin gera, šalia – žmones rinktis į renginius traukiantis Kultūros centras. Bet bam... ir atslinko pandemija, klientus uždariusi į namus, iš kavinių atėmusi pelnus.
„Motyvaciją tikrai numušė, – neslepia J. Žadeikytė. – Bet valstybės parama bent jau padėjo darbuotojus išlaikyti, prastovas jiems mokėjo, šiek tiek nuomos naštą palengvino. Taip bent kažkiek skyles užkamšėm.“
Moteris atvirauja, kad karantino metu tamsios mintys į galvą lįsdavo, ar tik neteks užsidaryti. Tačiau jos taip ir liko mintimis. Visas viltis verslininkė dėjo ir deda į vasarą, kada atidaro lauko terasą, kurią pernai nuo vėjo apsaugojo. Nors per tuos tris greitai pralekiančius ir kartais saulės pašykštinčius mėnesius didelio pelno susikrauti ir neišeina, bent jau pavyksta uždirbti tiek, kad pavyktų „uždengti“ kitus 9-is ne tokius sėkmingus mėnesius.
„Tai kol kas ir nepasiduodam“, – šypsosi plungiškė.
Pati ir užkandžius ruošia, ir maistą išvežioja
Jūratė šeimos versle sukasi kaip bitelė. Vyras dirba užsienyje, į verslo reikalus mažai kišasi, tad viskas – ant jos vienos pečių. Todėl nenuostabu, kad sūnums Jokūbui ir Pijui daugiau laiko gali skirti tik savaitgaliais. Kitomis šešiomis savaitės dienomis ji pati ir užkandžius ruošia, ir pietų metu maistą išvežioja, rūpinasi išvežamaisiais banketais, gedulingais pietumis. Prireikus – trūkstamų produktų po parduotuves ieško, dargi ir didelę dalį sąskaitų susitvarko. Taigi sena tiesa, kad dirbantieji sau vakare negali uždaryti darbovietės durų ir eiti ilsėtis, tinka ir šiai plungiškei verslininkei.
Visgi ji sako, kad maitinimo versle besisukant jau ketvirtus metus, problemų kaskart kur kas mažiau iškyla.
„Pradžioje sunku buvo apskaičiuoti, kiek maisto nusipirkti, kiek porcijų paruošti. Dabar tas supratimas jau yra, patirtis duoda savo“, – džiaugiasi moteris.
O už sėkmingą startą sako esanti dėkinga savo kolektyvo narei, virėjai Ingai.
„Ji parvažiavo į Plungę, kai aš tik atsidariau, ir atėjo prašyti darbo. Mums kaip iš dangaus nukrito. Prieš tai 15 metų buvo dirbusi Palangos kavinėje. Tai nuo pat pradžių ji viską sureguliuoja, meniu sudaro. Nežinia, kaip viskas būtų sekęsi be jos, gal net būtume užsidarę...“ – pavykusia darbuotoja džiaugiasi verslininkė.
Darbingos „Fortūnos“ kolektyvui buvo ką tik prabėgusios Velykos. Maisto paruošti turėjo bent dviem didelėms asmeninėms šventėms, o kur dar užsakyti padėklai užkandžių... Beliko pasiraitoti rankoves – ir pirmyn iki pat vakaro.
Jūratė pasakoja, kad per didžiąsias metų šventes visada taip: „Prieš Kalėdas dirbau ištisą parą. Plungės šventė – vėl didelis darbymetis. Viskam reikia pasiruošti, nėra kada darbo valandų skaičiuoti.“
Vafliukai kaip Palangoje
Kadangi „Fortūna“ – labai dėkingoje vietoje ir turinti, ką pasiūlyti, klientų nesunkiai galima prisivilioti, ypač vasarą. Jūratė jau sako sumaniusi, kuo dar vasarą plungiškius ir miesto svečius sudominti. Taigi žada, kad jie galės skanauti tokių pabarstukais ar saldainiukais gardintų vafliukų, kokius dabar perkame Palangos Basanavičiaus gatvėje.
Jūratė jau nusižiūrėjusi juos kepti sugebantį žmogų. Planuoja dirbti pasikviesti vieną Plungėn atvykusią ukrainietę – ji yra blyninėje dirbusi, tad moters patirtis „Fortūnai“ labai pravers.
Vasarą po Senamiesčio aikštę turėtų pasklisti ir ant lauko kepsninių čirškinamų kepsnių kvapas. Žinoma, vėlgi – jei tik pavyks rasti darbuotoją, mokantį šitaip skanų maistą ruošti. Reikės pasirūpinti tam reikalinga įranga. „O jeigu to neturi, geriau ir nedaryk“, – įsitikinusi verslininkė, kuri sako būtent dėl to savo kavinėje nesiūlanti paragauti picų. Mano, kad jei negali padaryti gerai, kam ir pradėti.
Verslininkė sako jau nupirkusi ir sėdmaišių vaikams. Pamėtys lauke, kad į juos sukritę, saulėje besišildydami, mažieji smaližiai galėtų kokteilius per šiaudelį siurbti, ledus laižyti.
„Iš savo patirties žinau, kaip sunku jiems būna prie stalo išsėdėti. Mano vaikai tokie pat“, – šypsosi moteris.
Tiesa, Jūratė tikina ne viską galinti pagal savo atžalas matuoti, kai apie kavinės reikalus galvoja. Pavyzdžiui, meniu patiekalų jie testuoti negalėtų: vienas sūnus valgo viską, nėra išrankus maistui, kitas – atvirkščiai, galėtų savo nuomonę nebent apie blynelius pareikšti, kitoks maistas taip ar taip jam netinka.
Sėkmės pagrindas – gera vieta ir virėjai
Paklausta, kokių patarimų galėtų duoti kitiems, sugalvojusiems šiuo metu atsidaryti kavinukę ar restoranėlį, plungiškė nė nemąstydama atsako, kad dabar nerti į verslą būtų labai jau didelė rizika: dėl pasaulinės situacijos stabilumo mažai. Kažin, ar ir pati šiandien tam ryžtųsi.
Nors, žvelgiant iš kitos pusės, atidaryti kavinę ar restoraną bet kuriuo laikotarpiu reiškia eiti Va Bank – negali laukti tik sėkmės. Vieną dieną tavo maitinimo įstaigą gali užgulti visas šimtas žmonių iškart, kitą ateis vos du. Stabilumo tikėtis neverta.
Visgi jeigu atsiranda tokių, kurie priimti tokį iššūkį nebijo, prieš atveriant kavinukės duris plungiškė pataria iš pradžių gerai apgalvoti jos vietą: „Jei vieta bus netinkama, mažai praeinama, nepatogu privažiuoti, tuomet gali maistą nors ir auksinėse lėkštėse patiekti – pasisekimo nebus. Labai svarbu ir gerą virėją turėti. Tai ir yra du svarbiausi dalykai“.
Kol kas Jūratė džiaugiasi, kad pavyksta bent jau išsilaikyti, sako, nenorėtų mėgstamos veiklos mesti. Nors turi buhalterinį išsilavinimą, toks „sausas“ ir monotoniškas darbas jai niekada netiko. „O čia nebūna vienodų dienų. Kiekviena diena vis kitokia, kiti žmonės. Nenuobodu dirbti, ypač vasarą. Manau, kad sėdžiu savo rogėse“, – pokalbį baigia verslininkė.