Naujausios
Kas skanu mums, netinka šuniui
Lašišą pramoniniu būdu augina daugelis šalių, žymiausios augintojos – Čilė ir Norvegija, taip pat Kanada, Jungtinė Karalystė bei Farerų salos. Kasmet į rinką šios šalys patiekia iki pusantro milijono ir daugiau tonų lašišos.
Prieš keliolika metų lankydamasi Norvegijoje, ieškojau lauktuvių parvežti tikros geros norvegiškos lašišos. Kai prekybos centre jau išsirinkau tokią, mano pažįstamas norvegas supeikė, sakydamas, kad parduotuvėje pirktos lašišos jie nė šuniui neduodantys. Norvegai vertina tik tą lašišą, kuri užaugo laisvėje. Vaje, pagalvojau, o mes džiaugiamės bent kokias pažandes ar papilves, kur jau ten visą didžiulę žuvį, įpirkę. Kaip ir likusi Europa ir net visas pasaulis – kerta norvegišką lašišą ir mėgaujasi, kad skani.
Tada norvegas pakvietė mane lipti į laivą, išplaukėme į fiordą, sužvejojome žuvies ir ten pat laive išsivirėme. Tokio skonio žuvies daugiau iki šiol skanauti neteko.
Baltija maitina norvegų lašišas
Norvegija, statistikos duomenimis, pasaulyje užima 9-tą vietą pagal sugaunamą žuvies kiekį. Pajamos iš lašišinių žuvų pramonės per metus nusileidžia tik šalies pajamoms iš naftos.
Norvegijos ir kituose akvaūkiuose žuvis auginama apvaliuose aptvaruose, vadinamose keptuvėse, žuvų sveikatai palaikyti naudojami įvairūs priedai, cheminiai preparatai, vaistai, kitos nebūtinai žmogui ir aplinkai saugios medžiagos.
Įprastai lašišos šeriamos kombinuotais koncentratais, į kuriuos dedama iš kitų žuvų pagamintų pašarų. Viena pagrindinių lašišų pašarų gamintojų Danija tam naudoja Baltijos jūroje sužvejotą žuvį. Baltijos jūra laikoma viena labiausiai užterštų pasaulyje, taip pat abejojama ir joje sužvejotos žuvies kokybe. Kai kurių šalių dietologai šios žuvies pataria nevalgyti nėščioms ir žindančioms moterims bei mažiems vaikams.
Naudojant Baltijos jūros žuvies turinčius pašarus-koncentratus, kenksmingos medžiagos persiduoda ir lašišoms, o su jomis patenka ant mūsų stalo.
Siekia ekologiškumo ir saugumo
Laikai, kai pirkėjai ėmė viską, kas siūloma, seniai praėjo. Atsižvelgdami į pakitusius vartotojų poreikius, kai kurie Norvegijos akvaūkiai persitvarkė ir įgijo sertifikuotų ekologinių ūkių statusą. Taip pat kai kurie pradėjo naudoti daugiau augalinės kilmės pašarus, tačiau pastebėta, kad dėl to lašišų mėsoje sumažėjo vertingųjų medžiagų.
Kas kita – ekologiškai auginta žuvis. Deja, mūsų parduotuvėse kol kas nepavyko tokios aptikti. O jei ir rastum, kažin, ar norėtųsi pirkti, nes kaina gali būti kelis kartus didesnė už įprastos lašišos. Pavyzdžiui, škotiškos kilmės šios žuvies kilogramo–pusantro kaina gali siekti ir 100 eurų.
Kuo skiriasi sertifikuotos ekologiškos lašišos auginimas nuo standartinio ir kas tą kainą padidina? Tam įtakos turi keletas dalykų. Ekologiniuose akvaūkiuose maksimalus leistinas žuvų tankis į vieną kubinį vandens metrą negali viršyti 10 kg, žuvys maitinamos tik jūrinės kilmės maistu, pagamintu iš aplinkai draugiškos ir sertifikuotos žvejybos metu sugautos žuvies ar jos atliekų. Lašišos rausvai spalvai palaikyti naudojamas tik natūralus dažiklis, išgaunamas iš mikrodumblių.
Nuvalyti lašišas nuo varginančio parazito – jūrinių blusų – padeda kartu laikomos žuvys-valytojos. Žuvų narvai saugant nuo korozijos ir kitokio vandens poveikio neapdorojami vario turinčiais preparatais. Jei žuvį tenka gydyti vaistais, išlauktas laikas iki naudojimo žmonių maistui yra dvigubai ilgesnis nei įprastuose akvaūkiuose. Nauja žuvų karta auginama tik po 4 mėnesių, kai tuo tarpu kituose ūkiuose tie patys aptvarai naudojami iš naujo jau po 2 mėn. ar anksčiau.
Žuvys taip pat serga
Nuolatinė ne tik Norvegijos, bet ir kitų šalių augintojus apsėdusi nelaimė yra žuvų ligos. Aptvaruose laikomos sugrūstos žuvys greitai apsikrečia įvairiomis ligomis, kurioms suvaldyti naudojami antibiotikai, pesticidai, įvairūs kiti vaistai ir cheminiai preparatai.
Paskutiniais metais lašišų augintojus itin vargina vadinamosios jūrinės blusos, apsigyvenančios ant žuvies kūno ir pažeidžiančios odą, kvėpavimo takus, žuvys apanka, išsigimsta, plaukioja su nuolatos pražiotais žiomenimis. Su jūrinėmis blusomis nepaprastai sunku kovoti, ieškoma įvairių būdų, kaip efektyviai įveikti šią problemą, bet didesnių pasiekimų kol kas nėra.
Neseniai skaičiau vieno norvego iš Hardangerio, esančio vakarinėje Norvegijos dalyje, laišką. Žmogus rašė, kad jo gimtinė kažkada garsėjo pilnomis lašišų upėmis. Dabar situacija dramatiškai pasikeitė, nes iš pramoninių ūkių į atvirus vandenis patekusios žuvys pernešė ir ligas, tad užkrėtė čia neršusias ir gyvenusias laukines giminaites. Norvegas rašė, kad, vaikščiodamas su tėvu paupiu, matė baltas nuo jas aplipusių parazitų, abuojas ir į aplinką nereaguojančias žuvis.
Kita problema, kad po pramoninės žuvininkystės narvais labai užteršiamas jūros gruntas, kenksmingų nuosėdų sluoksnis kartais siekia iki keliolikos metrų gylio.
Visa tai seniai žinoma, nepaisant to, dėl daromos žalos aplinkai aktyvistų nuolat kritikuojamas lašišų auginimo verslas yra viena sparčiausiai besivystančių ir didėjančių maisto gaminimo sistemų pasaulyje. Kasmet į rinką tokie ūkiai patiekia iki 70 proc. visos žuvies produkcijos arba maždaug 2,5 mln. tonų per metus.
Ar parduotuvėje tiesdami ranką prie rausvo lašišos gabaliuko prisidėsime prie šios rūšies verslo skatinimo, gamtai daromos žalos, prie gyvūnų laikymo netinkamomis sąlygomis, prie besaikio antibiotikų, pesticidų, vaistų vartojimo, jūros dugno ir vandens teršimo, galime spręsti kiekvienas individualiai. Ir ar žinant visa tai tikrai lašišos kepsnys toks viliojančiai gardus?