Biblioteka kvietė į „Knygų pikniką“

Linos RUIBIENĖS nuotraukos
Tikimasi, kad šis renginys taps gražia tradicija
Kiekvienais metais pavasarį visoje Lietuvoje minima nacionalinė bibliotekų savaitė. Plungės rajono savivaldybės viešoji biblioteka balandžio 22–29 dienomis taip pat kvietė į įvairius renginius, skirtus tai progai. Vienas jų – praėjusį penktadienį surengtas „Knygų piknikas“.

Plungės rajono viešojoje bibliotekoje nuolatos vyksta įvairūs renginiai, organizuojamos akcijos, susitikimai su autoriais, atlikėjais. O šiais metais nutarta pirmą kartą visus plungiškius ir miesto svečius pakviesti į „Knygų pikniką“, kurio pagrindinė idėja – apsikeisti nebereikalingomis knygomis.

Šios idėjos autorė – Vartotojų aptarnavimo skyriaus vedėja Genovaitė Matevičiūtė. Ji „Žemaičiui“ pasakojo, kad mintis surengti tokio pobūdžio susitikimą gimė prisiminus, kad pas daugelį knygų lentynose galima rasti neskaitomų ir nebereikalingų leidinių.

nuotrauka
G. Matevičiūtė skaitytojus ragina atidžiai rinktis knygas, o netikusias – išmainyti
 

„Aš ne tik dirbu bibliotekoje, bet ir esu aktyvi skaitytoja. Jeigu nerandu norimų knygų bibliotekoje, tada nusiperku, taip namuose per laiką susikaupė išties įspūdingas kiekis knygų. Kartais lentynose net trūksta laisvos vietos, todėl pradėjau labai atsakingai atsirinkti, ką pirkti. Juk dažnam pasitaiko, kad nusiperki kokią naują knygą, kuri tuo metu tau atrodė įdomi ir patraukli, bet tik perskaitęs suvoki, jog antrą kartą jos tikrai nebeatversi“, – kalbėjo G. Matevičiūtė.

Pasak jos, visa laimė, kad šiais laikais žmonės savo sekcijų ir salonų knygomis nebepuošia, galų gale ne visiems knyga yra vertybė. Antai ji pati iš išmetimui skirtų knygų per laiką susirinko visą prancūzų literatūros klasiką ir dabar šią kolekciją ypatingai saugo ir brangina. Tarp kitų išmetamų ar dovanojamų knygų ir kolegės randa savo mėgiamų žanrų leidinių, tad akivaizdu, jog nepatikusio leidinio nereikia skubėti išmesti. Kartais verta jį pasiūlyti kitam.

Galvojant apie tai ir gimė mintis pakviesti plungiškius į „Knygų pikniką“ apsimainyti knygomis. Pasak Plungės viešosios bibliotekos direktorės Gintarės Gurevičiūtės, renginiui pasirinktas toks laikas, kad būtų galima prasmingai išnaudoti savo pietų pertrauką ir atėjus į biblioteką sutikti bendraminčių, padiskutuoti apie knygas prie arbatos puodelio.

„Šį renginį ketiname pakartoti dar ir vasarą, kad būtų galima įsitaisyti bibliotekos kieme ne tik su knygomis, bet ir su pledais bei vaišėmis. O šįkart supratome, kad į Lietuvą pavasaris nebeateina taip anksti. Labai tikimės, kad idėja išaugs ir taps gražia tradicija. Kituose didžiuosiuose miestuose į tokius renginius žmonės renkasi tikrai aktyviau ir dažniau, tik mūsų kraštiečiai prie naujų dalykų taip greit nepripranta“, – sakė G. Gurevičiūtė.