Antanas Vaškys trečiąkart pasipuošė simboliniu aukso vainiku

Lietuvos nacionalinio kultūros centro nuotraukos
Iš kairės: šiaudinių sodų rišėja V. Sniečkuvienė, medžio raižinių meistrė I. Kvedarienė ir kryždirbys A. Vaškys
Sausio 6-ąją, per Tris karalius, iškilmingame reginyje Kretingos muziejuje aukso vainikais karūnuoti geriausi šalies liaudies meistrai. Iškilmių metu aukso vainikas papuošė ir mūsų krašto tautodailininko Antano Vaškio galvą. Platelių krašte, Plokščiuose, gyvenantis kūrėjas pripažintas geriausiu kryždirbiu.

Geriausiais liaudies menininkais pripažintos ir šiaudinių sodų rišėja Vida Sniečkuvienė iš Vilkijos bei medžio raižinių meistrė Irena Kvedarienė iš Palangos. Visi trys kūrėjai vainikuoti simboliniais aukso vainikais kaip geriausi praėjusių metų liaudies meistrai iš trisdešimties dalyvavusių Kretingos muziejuje įrengtoje baigiamojoje respublikinėje parodoje.

Geriausiųjų atranka vyksta dviem etapais: pirmajame ture geriausi meistrai išrenkami dešimtyje apskričių, o antrajame, respublikiniame, ture trys iš jų – po vieną taikomosios, vaizdinės dailės ir kryždirbystės atstovą – paskelbiami geriausiais metų meistrais.

Renginio organizatoriai džiaugiasi, jog kasmetinės „Aukso vainiko“ parodos išaugo į gražų renginį, kuriuo ne tik skatinamas meistrų kūrybingumas, bet ir atkreipiamas visuomenės dėmesys į tikrąsias liaudies meno vertybes bei mūsų etninių tradicijų unikalumą. Pirmoji paroda surengta 2005-aisiais.

Kasmet didelio susidomėjimo sulaukiančioje „Aukso vainiko“ parodoje eksponuojami vertingiausi vaizdinės liaudies dailės, skulptūros, tapybos, grafikos ir taikomųjų dailės šakų bei kryždirbystės kūriniai.

„Gali pasirodyti, kad nacionalinė „Aukso vainiko“ paroda yra tarsi varžytuvės dėl geriausiojo titulo, tačiau išties tai yra mūsų šimtametes tradicijas puoselėjančių meistrų šventė“, – sako Lietuvos nacionalinio kultūros centro tautodailės specialistė Asta Valiukevičienė.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro įsteigti „Aukso vainiko“ apdovanojimai yra svarbiausias šalies tautodailininkų įvertinimas.

nuotrauka
Aukso vainiku apdovanotas kryždirbys A. Vaškys
 

Mūsų kraštietis kryždirbys A. Vaškys šiuo apdovanojimu džiaugiasi jau ne pirmą kartą – simbolinis aukso vainikas tautodailininko galvą puošė 2007-aisiais ir 2014-aisiais.

A. Vaškys su skaptuku ir medžiu susidraugavo dar vaikystėje. Jo pirmasis mokytojas buvo žymusis žemaitis drožėjas Stanislovas Riauba.