Baigėsi IX Platelių kamerinės muzikos festivalis

Festivalio rengėjų nuotrauka
Ypač daug muzikos gerbėjų sulaukė kamerinis teatralizuotas koncertas operos „Traviata“ tema
Nuo lapkričio 4-os lygiai mėnesį tęsėsi IX Platelių kamerinės muzikos festivalis. Jau senokai Platelių kultūros centras nebuvo matęs tokios daugybės žiūrovų. Jų atvyko net iš Kauno bei Vilniaus, na, o plungiškiai ir kretingiškiai čia jaučiasi kaip vietiniai. Dalyvavusieji festivalio renginiuose džiaugėsi galį pamatyti mylimus atlikėjus, kurie užbūrė savo paprastumu ir meile muzikai.

O reikėjo tik nepatingėti ir pakilti nuo sofutės – juk bilietas kainavo tik eurą. Dėl to pasistengė Platelių kultūros namų darbuotojai, parašę projektą ir pakvietę koncertuoti neeilines asmenybes. O kur dar Žemaitijos jaunimo kamerinių ansamblių pasirodymai! Tokios muzikinės energijos srautai užliejo klausytojus, kad pasimiršo visos negandos.

„Va čia tai jėga, – išėję iš renginių kalbėjo žiūrovai. – Nesitikėjome, kad mes taip mėgstame klasikinę muziką, operą... Pasirodo, žiauriai gražu. Norėsim dar.“ Taip kad organizatoriams Aivarui ir Alionai Alminams tikrai reikėtų tarti nuoširdų „ačiū“ visų žiūrovų vardu.

Ypač daug muzikos gerbėjų lapkričio 20 dieną sulaukė kamerinis teatralizuotas koncertas operos „Traviata“ tema. Nuostabūs, turbūt visiems iš televizijos projektų žinomi operos dainininkai Ona Kolobovaitė, Liudas Mikalauskas ir Egidijus Bavikinas bei jiems akomponavusi Beata Andriuškevičienė džiugino beveik keturis šimtus žiūrovų. Susirinkusiuosius renginio pradžioje „apšildė“ Platelių meno mokyklos fortepijoninis kvartetas: Rusnė Valančiutė, Šarūnė Budrytė, Justė Ragainytė ir Elena Abrutytė. Kvarteto mokytoja – Eglė Valančienė.

Lapkričio 25 d. nuskambėjo Žemaitijos muzikos ir meno mokyklų vaikų ir jaunimo kamerinių ansamblių koncertas. Dalyvavo 32 ansambliai iš Platelių, Plungės, Salantų, Skuodo, Telšių, Mažeikių muzikos ir meno mokyklų, iš viso grojo per 90 jaunųjų atlikėjų. Jiems skirti apdovanojimai už artistiškumą, techniškumą, įtaigią interpretaciją ir profesionalumą.

Na, o praėjusį sekmadienį pakvietė ypatingasis, jautrusis, adventiškasis festivalio uždarymas ir padėkos vakaras. Atėjusiuosius pasveikino vietiniai darbštuoliai – tautodailininkai, amatininkai, siūlę įsigyti rankomis kurtų meno dirbinių, žaisliukų, pačių augintų žolelių arbatų ir kitų gėrybių.

Padėka Platelių bendruomenės pirmininkei Rigondai Pereverzevai už puikų darbą vakarą pradėjo meras Audrius Klišonis. Administracijos direktorius Mindaugas Kaunas plateliškiams trumpai palinkėjo švęsti kiekvieną dieną, o seniūnas Robertas Šimkus parodė kultūros ministro raštą, kuriuo Plateliai skelbiami 2023 metų mažąja Lietuvos kultūros sostine.

Pasidžiaugę tekusia garbe ir įpareigojimu dar labiau stengtis, meras, seniūnas, mokyklos direktorė, kultūros atstovai dalijo padėkas žmonėms už įvairiausią pagalbą per renginius, savanorystę, miestelio puošimą ir kitus darbus. Bet didžiausia dovana ir sveikinimas visiems susirinkusiesiems buvo koncertas.

Jį jaukia ir ramia melodija pradėjo Platelių meno mokyklos kamerinis ansamblis: Jonas Šečkus (trimitas), Bernardas Žlioba (trimitas) ir Rusnė Valančiutė (fortepijonas). Jų mokytojai – A. Alminas ir E. Valančienė.

Po jų į sceną užlipęs operos solistas Liudas Mikalauskas nusistebėjo: „Atradau dabar Platelius iš naujo. Vasarą čia kažkoks košmaras, daugybė žmonių, o dabar – ramybė.“

Šilti dainininko žodžiai tiesiog įkrito į širdis žiūrovams. Taip prasidėjo teatralizuota programa „Tėvo Stanislovo varpai“, kurioje pagrindinį vaidmenį atliko pats L. Mikalauskas, o jam talkino koncertmeisterė B. Andriuškevičienė bei klarnetininkas Valdas Andriuškevičius.

Operos solistas pasakojo kunigo Algirdo Mykolo Dobrovolskio, vadinamo Tėvu Stanislovu, gyvenimą, patirtus sunkumus, tremtį ir laimę tarnaujant žmonėms, kuriuos jis nepaprastai mylėjo ir jautė; citavo tėvą Stanislovą bei jį pažinojusiuosius.

„Pasiaukojančio žmogaus kelias – kaip krentančios žvaigždės. Juk tik užgesus žvaigždei mūsų akyse sužiba ašara“,– sakė solistas. Baigiantis jautriam pasakojimui ir pačioms geriausioms lietuviškoms, širdį graudinančioms bei patriotinius jausmus žadinančioms dainoms, ašaros sužibo ne vieno akyse.

Padėkos vakarą, kaip ir kitus festivalio renginius vedė folkloro ansamblio narė Vilija Ramonienė.

Kamerinio festivalio kitąmet vėl lauksime su nekantrumu. O plateliškiams nėra kada ilsėtis, jau planuojamos veiklos kitiems metams, vėl laukia koncertai, projektai. Plateliai tuoj suskambės kaip mažoji Lietuvos kultūros sostinė.