Bibliotekoje pristatyta paroda „Žiemos koralai“

Jurgitos NAGLIENĖS nuotraukos
Valentinas Charitonovas (dešinėje) linkėjo bičiuliui nesustoti – ir toliau kurti, keliauti bei fiksuoti pamatytas akimirkas
Antradienį Plungės viešojoje bibliotekoje pristatyta plungiškiams gerai žinomo ir pažįstamo Raimondo Grauslio nėrinių paroda „Žiemos koralai“. Jos autorius prisipažino neriantis jau bene dešimtmetį, tačiau iki šiol neturėjęs progos savo kūrybą pristatyti viešai. Tiesa, tie, kas seka Raimondą socialiniuose tinkluose, puikiai žino, kad šis žmogus turi ir daugiau talentų, tad galėtų nustebinti ne tik savo rankdarbiais.

Į parodos atidarymą atėjusius Raimondo pažįstamus ir bičiulius, žinoma, ir patį parodos autorių pirmoji pasveikino bibliotekos vadovė Gintarė Gurevičiūtė. Ji džiaugėsi pasitaikiusia galimybe pristatyti bene ištikimiausio bibliotekos lankytojo, nuolatinio renginių dalyvio R. Grauslio parodą. Pati paroda, direktorės žodžiais, gana mistinė, nes iki paskutinės akimirkos nebuvo aišku, ką Raimondas pristatys eksponuoti, tačiau G. Gurevičiūtė sakė nedvejodama atvėrusi bibliotekos duris šiam sumanymui.

„Kaip Raimondo gali nemylėti ir kaip nepriimti, jei rytą tik atėjęs į darbą pamatai jį čia. Ačiū tau už tai“, – už daug metų neblėstantį lojalumą bibliotekai, jos renginiams dėkojo G. Gurevičiūtė.

O parodos kuratorė Indrė Antanavičienė prisipažino, kad vos tik išgirdusi apie planus rengti parodą, plungiškiui iškart pasakiusi, kad darbai turės būti ne šiaip kokie, bet estetiški, rimti, tokie, kurie tikrai būtų verti parodos. Ir Raimondas neišsigando, drąsiai priėmė iššūkį, o kai atnešė savo nėrinius, bibliotekoje tuoj kilo visokiausių diskusijų, ar tai servetėlės namams papuošti, ar meno kūriniai, savo ažūriškais raštais primenantys koralus. Bediskutuojant gimė ir parodos pavadinimas – „Žiemos koralai“.

nuotrauka
Raimondo Grauslio nėriniai
​​

Pats Raimondas papasakojo neriantis apie 10 metų. Mažesnė servetėlė jo rankose gimsta per dieną, o didesnei tenka skirti ir visą savaitę. Nėrimą, kuriuo susidomėjo dar mokykloje, jis vadina vienu iš savo hobių, nes, kaip paaiškėjo renginio metu, plungiškis turi ir daugiau talentų: mėgsta ir fotografuoti važinėdamas po Lietuvą, ir poeziją rašyti.

Savo įkvėpėjais jis vadina rašytojus ir fotografus – klubo „Žybt“ narius, su kuriais susipažino ne kur kitur, o bibliotekoje.

O štai prie parodos atsiradimo prisidėjęs menininkas ir pedagogas Valentinas Charitonovas papasakojo į Raimondą dėmesį atkreipęs dar dirbdamas Kultūros centre, nes plungiškis nė vieno renginio nepraleisdavęs.

„Jis mane pakerėjo tuo, kad, skirtingai nei kiti jaunuoliai, norėjo... darbo ir šeimos. Visa tai dar ateity, bet jo entuziazmas be baimių kabintis į gyvenimą negali nežavėti. Po to pamačiau, kad Raimondas yra ir klajoklis. Vieną dieną jis Jonišky, po to, žiūrėk, jau Švenčionių rajone. Kauno nuotraukų kiek pridaręs... Aš pats Kaune gyvenęs ir mokęsis, bet man niekada neteko įkelti kojos į kokį, tarkim, Fredos mikrorajoną. O Raimondas jį visą išnaršęs“, – stebėjosi V. Charitonovas.

Bičiuliui jis linkėjo plėsti geografiją, pamatyti užsienio, o ateity pristatyti ne tik nėrinius, bet ir savo nuotraukas bei poeziją.

Gražiai R. Grauslio kūrybą įvertino ir jo bendražygis Vygantas Pronckus. Jis sakė dažnoje parodoje jaučiantis nuo paveikslų dvelkiantį šaltį, o Raimondo darbai spinduliuoja šilumą ir meilę, matant juos džiaugiasi akys.

Paroda „Žiemos koralai“ Plungės viešojoje bibliotekoje-laikrodinėje veiks visą vasario mėnesį.