Bigbendų festivalyje muzika šėlo dvi dienas

Bigbendų festivalyje muzika šėlo dvi dienas

Bigbendų festivalyje muzika šėlo dvi dienas

Penktadienį ir šeštadienį Šiaulių koncertų salė „Saulė“ buvo užvaldyta bigbendų ritmo – vyko IV tarptautinis bigbendų festivalis. Jame muzikinę išmonę demonstravo dešimt kolektyvų iš Lietuvos ir užsienio.

Natalija KONDROTIENĖ

natalija@skrastas.lt

Svečių gausa

Klausytis bigbendų pasirodymų į „Saulę“ rinkosi ne tik lietuviai, bet ir festivalyje dalyvavusių kolektyvų muzikantai iš Vokietijos, Olandijos, Latvijos, Estijos ir kitų šalių. Svečiai emocingai palaikė bigbendų pasirodymus, filmavo atliekamus kūrinius.

Kasmetinis tarptautinis bigbendų festivalis – unikalus renginys visose Baltijos šalyse – pritraukė per 250 muzikantų. Jie klausytojus stebino muzikiniais kūriniais, alternatyviu ir netradiciniu atlikimu. Abi dienas vyko po 5 koncertus.

Penktadienį festivalį atidarė ir pirmasis pasirodė Krašto apsaugos savanorių pajėgų bigbendas, jam vadovauja ir diriguoja kapitonas Ričardas Čupkovas. Po šio kolektyvo aplodismentų gausos sulaukė ir Rytų Aukštaitijos bigbendas.

Gausiausias dalyvių kolektyvas – Jungtinis Vilniaus universiteto ir Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos, jame – apie 50 muzikantų. Bigbendas grojo populiarią nuotaikingą pramoginę muziką, šiuolaikinį džiazą.

Publikos ovacijų sulaukė ir Vogtland „Clara Wieck“ konservatorijos iš Plaueno miesto (Vokietija) „Kinder big band“, kurio kolektyvą sudaro 10–16 metų muzikantai. Tai – jauniausias bigbendas Vokietijoje.

Ypatingi festivalio svečiai – Europos saksofonistų ansamblis. Jame grojo muzikantai iš trylikos Europos Sąjungos šalių, vienas narys buvo ir iš Lietuvos. Saksofonistų šou įtraukė į veiksmą ir publiką.

Talkino savanoriai

Ilgametę muzikinę patirtį demonstravo Šiaulių bigbendas su meno vadovu ir vyriausiuoju dirigentu Jaroslavu Cechanovičiumi bei dirigentu Skirmantu Sasnausku. Prie kolektyvo prisijungė solistės Indrė Dirgėlaitė, Kristina Svolkinaitė, Vita Rusaitytė.

Festivalio organizatoriai džiaugėsi, jog dvi dienas atvykusiems muzikantams talkino vienuolika savanorių, buvo suteiktos repeticijų salės J. Janonio gimnazijoje.

Pirmą kartą festivalis vyko ne po atviru dangumi miesto amfiteatre, o koncertų salėje. Muzikantų pasirodymai nebebuvo priklausomi nuo oro sąlygų.

Po visų pasirodymų klausytojai bei muzikantai dalyvavo iki paryčių trukusioje „Džiazo naktų“ programoje. Muzikantai grojo tol, kol salėje buvo klausytojų.

Jono TAMULIO nuotr.

KOLEKTYVAS: Rytų Aukštaitijos bigbende groja Utenos, Anykščių, Visagino, Ignalinos, Zarasų ir Molėtų muzikos bei meno mokyklų pedagogai.