„Čė ī mūsa i mums“

Sta­sio BUIT­KAUS nuo­trau­ka
I. Bal­ti­kaus­kaitė: „Turbūt ne­pyk­sit, jei aš pir­mo­ji ei­siu pri­si­ma­tuo­t. Tik dar no­riu pa­sa­ky­ti, kad aso­cia­ci­ja ši­tas klum­pes do­va­no­ja Plungės mies­tui. Ga­liu merą pa­ti­kin­ti, kad už­si­mokė­ti už jas ne­reikės“
Praėjusio penktadienio vakarą prakiuręs dangus neišgąsdino plungiškių, kurie būriais plaukė į Senamiesčio aikštę pasidžiaugti nauju miesto centrą papuošusiu simboliu – bronzinėmis klumpėmis. Jomis asociacija „Šokantys plungiškiai“ įamžino gilias šaknis Plungėje turinčią liaudies šokio tradiciją.
„Aš tikiu, kad garsas apie šį simbolį sklis toli už Plungės ir gal net už Lietuvos ribų. Ir kad kiekvienas „Suvartuko“ narys, įsispyręs į šias klumpes, galės pasakyti: „Čė ī mūsa i mums“, – įgyvendinta sena savo svajone džiaugėsi asociacijos „Šokantys plungiškiai“ direktorė, šokių studijos „Suvartukas“ vadovė Ilona Baltikauskaitė.

Nors ant skulptoriaus Martyno Gaubo sukurtų klumpių puikuojasi „Suvartuko“ simbolika ir skanduotė, taip pat iškalti net 95 Perkūno ąžuolo lapeliai, skirti šio šokio kolektyvo vaikams, per atidengimo ceremoniją ne kartą pabrėžta, kad šis naujasis miesto simbolis skirtas visiems, kas neabejingas liaudies šokiui.

O tokių Plungėje, galinčioje pasigirti gilias tradicijas ir ilgametę istoriją turinčiais liaudies šokio kolektyvais, yra itin daug. Tai lyg ant delno buvo matyti ir penktadienio vakarą, kai į Senamiesčio aikštę, net lietui merkiant, sugužėjo, kaip kažkas juokavo, kone pusė Plungės. Didžioji dalis susirinkusiųjų – vienaip ar kitaip susiję su „Suvartuku“: kas šiame kolektyve šoka dabar, kas šoko anksčiau, o kas atlydėjo savo vaikus ar anūkus, mat sukantis liaudiško šokio žingsneliu jau pasikeitė ne viena karta.

Būtent už šį gebėjimą į kolektyvą pritraukti ir jame išlaikyti įvairios kartos šokėjus, o kartu ir už idėją liaudies šokį įamžinti bronzinėmis klumpėmis Seimo narys I. Baltikauskaitei perdavė Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio padėkos raštą.

Padėkos žodžių šokio vadovei negailėjo ir rajono meras Audrius Klišonis. Jis pasidžiaugė, jog šio simbolio idėja kilo iš apačios – iš visuomenininkų, o ne valdžios buvo sumanyta bei pasiūlyta. Ir garsiai stebėjosi, kad Rajono tarybos posėdžiuose aptariant šį sumanymą kilo šioks toks erzelis, būta įvairių vertinimų, reikia ar nereikia miestui tokio simbolio, jei reikia, tai kurioje vietoje jį statyti ir panašiai.

„Valdžia turi būti tokia, kuri palaiko žmonių iniciatyvas. Laimei, dauguma Tarybos narių balsavo, kad klumpės atsirastų Senamiesčio aikštėje“, – pasidžiaugė rajono vadovas. Jis dėkojo ir Plungės „Lions“ klubui, padėjusiam klumpių idėją materializuoti.

Dar daugiau padėkos žodžių visiems, kurie prisidėjo prie šios jos svajonės įgyvendinimo, išsakė pati I. Baltikauskaitė.

„Pirmiausia noriu padėkot rajono merui, kuris nuo pat pirmos dienos labai palaikė ir rėmė, savo pečiais atlaikė visas negandas. Ačiū ir šokėjų tėveliams, kurie talkino organizuojant darbus ir rėmė: tai Darius Jankauskas, Aidas Kėsas, Audrius Misiūnas, Gediminas Norvaišas, Romualdas Rimeikis, Petras Gotautas“, – vardino „Suvartuko“ vadovė.

O klumpes sukūręs skulptorius M. Gaubas visiems susirinkusiesiems priminė posakį „Pabūti svetimuose batuose“.

„Kiek suprantu, dauguma plungiškių yra avėję šokio batus ir klumpes. Džiaugiuosi, kad ir likusieji dabar turės galimybę pasimatuoti šias klumpes ir pasijusti šokėjais. Ačiū už galimybę jūsų mieste pristatyti savo pirmąjį kūrinį“, – sakė skulptorius.