Dainų šventės žygis aplankė ir Plungę

Gintarės KARMONIENĖS nuotraukos
Jubiliejinei Dainų šventei ruošiasi 24 rajono kolektyvai
Šiemet vienas gražiausių šalies renginių – Lietuvos dainų šventė – mini šimto metų jubiliejų. Ypatingai progai įprasminti nutarta surengti Dainų šventės per Lietuvą žygį – vienuolikos renginių ciklą, suteikiantį galimybę šalies miestų ir miestelių bendruomenėms pajusti šios didžios šventės dvasią.
Praėjusį penktadienį septynis mėnesius truksiantis Dainų šventės žygis „Kad giria žaliuotų“ svečiavosi Plungėje. Šventiniame renginyje skambėjo pasakojimai apie gražią ir turtingą mūsų krašto dainų ir šokių švenčių tradiciją, dalyvavo ir būsimos Dainų šventės repertuaro kūrinius atliko būrys kolektyvų. Iš viso birželio mėnesį vyksiančioje ir daugiau nei savaitę džiuginsiančioje jubiliejinėje Dainų šventėje pasirodys 24 mūsų krašto kolektyvai, kuriuose – per 600 dalyvių.
Iškilminga būsimų Dainų šventės dalyvių eisena Senamiesčio aikštės link
nuotrauka
Finalinis visų dalyvių pasirodymas
 

Plungė – devintoji stotelė

Gilias tradicijas turinčioje Dainų šventėje kas kartą susitinka tūkstančiai lietuvišką šokį, muziką, dainą ir teatrą mylinčių žmonių. Tai – viena masiškiausių ir gražiausių švenčių ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, suvienijanti skirtingas kartas, skirtingus regionus, Lietuvoje gyvenančius žmones ir pasaulio lietuvius.

Ypatingą šventės atmosferą, joje tvyrančią dvasią balandžio 12-ąją buvo galima pajusti ir Plungėje, į kurią tądien atkeliavo Dainų šventės žygis, prieš tai svečiavęsis kitose aštuoniose šalies vietovėse. Tad mūsų miestas tapo devintąja žygio, iš viso suvienijusio per pusšimtį savivaldybių, stotele.

Pasodinti ąžuoliukai

Gražiu Dainų šventės žygio per Lietuvą akcentu tapo ąžuoliukų sodinimo ceremonija Plungės kunigaikščių Oginskių parke.

Bene gražiausioje mūsų miesto vietoje – parke – žaliuos ir į viršų stiebsis Dainų šventės Ansamblių vakaro, Folkloro vakaro, Šokių dienos, Dainų dienos, Teatro dienos ir Pučiamųjų orkestrų dienos dalyvių medeliai. Septintąjį ąžuoliuką patikėta pasodino Plungės rajono savivaldybės merui Audriui Klišoniui, vicemerui Žydrūnui Purauskiui, mero patarėjai Anastasijai Bojog, Kultūros, turizmo ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjai Vidai Saukalienei, vyr. specialistei Ingridai Uznevičiūtei ir į Plungę atvykusiam Dainų šventės direktoriui Sauliui Liausai.

„Šiandien išskirtinė diena: lietuviui, o ypač žemaičiui, pasodinti ąžuolą labai prasminga, tad ir jūsų idėja labai puiki. Tegul tie ąžuolai auga ir tegul tie žmonės, kurie ateis po mūsų, pamatys, kad šiandien palikome savo pėdsaką. Ir tegul tas pėdsakas matosi ir mūsų darbuose, ir dainose“, – susirinkusiuosius sveikino meras.

nuotrauka
Plungės parke iš viso pasodinti 7 ąžuoliukai
 

Po ąžuoliukų sodinimo ceremonijos mūsiškiai Dainų šventės dalyviai, nešini šių metų šventės simboliu – inkilais – gražia ir skambia eisena patraukė Plungės miesto širdies – Senamiesčio aikštės – link.

Aikštėje laukė ne tik minia žmonių, bet ir daugybė ją puošusių inkilų. Plungės miesto ir rajono darželiai, mokyklos, kitos organizacijos, pavieniai žmonės iš viso sumeistravo apie 300 inkiliukų, tapsiančių namais būriui paukštelių, kurie savo čiulbėjimu mums visiems dar ilgai primins Dainų šventės aidus.

Įspūdingas koncertas

Visiems sugužėjus į Senamiesčio aikštę, prasidėjo didysis koncertas, kuriame Dainų šventės dvasią kūrė keli šimtai šokėjų, dainininkų, muzikantų ir aktorių iš Plungės, Šiaulių ir Rietavo. Šventinė programa truko bemaž dvi valandas, tačiau jos, net ir siaučiant nemaloniam vėjui, neprailgo. Koncerto, kurio įsimintiniausiu akcentu tapo masinis visų dalyvių pasirodymas, vairas buvo patikėtas visiems plungiškiams gerai pažįstamam mūsų kraštiečiui Mantui Stonkui. Plungiškis sveikino visus susirinkusiuosius ir džiaugėsi būdamas namuose bei matydamas tokį būrį talentingų žmonių, susibūrusių į skirtingas kartas ir miestus suvienijusį renginį.

nuotrauka
Renginį vedė kraštietis Mantas Stonkus
 

Nutilus muzikai ir nustojus suktis šokėjų poroms, prie sveikinimų prisidėjo ir meras A. Klišonis, dėkojęs pasirodžiusiems kolektyvams bei pasidžiaugęs, jog daugiau nei 600 plungiškių netrukus taps Plungės ambasadoriais ir visai Lietuvai skleis žemaitišką kultūrą.

Įspūdingu renginiu sužavėtas liko ir Plungės kultūros centro direktorius Romas Matulis: „Esate fantastiški! Visi! Tie, kurie padarėte šimtus inkilų, tie, kurie sodinote ąžuolus, ir tie, kurie čia per lietų šokote ir dainavote. Šiandien Plungė skamba taip, kad girdi ir Vilnius. O mes Dainų šventę išlydime į Mažeikius.“

Geromis emocijomis dalijosi ir S. Liausa, pasidžiaugęs jau šimtą metų rašoma Lietuvos dainų šventės istorija, kurios puslapius penktadienį papildė reikšmingas plungiškių įrašas. Už šventės organizavimą Dainų šventės direktorius ypatingai dėkojo merui A. Klišoniui, vicemerui Ž. Puraskiui, Kultūros centro direktoriui R. Matuliui bei Kultūros, turizmo ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjai Vidai Saukalienei.

Jų ir kitų aktyviai kultūros baruose triūsiančių žmonių dėka vasarą į jubiliejinę Dainų šventę iškeliaus 24 kolektyvai. Plungės rajono savivaldybės kultūros centrui šventėje atstovaus vaikų ir jaunimo teatro studija „Saula“, folkloro ansamblis „Gondinga“, liaudiškų šokių studija „Mažasis Suvartukas“, liaudiškų šokių ansamblis „Suvartukas“ ir jo vokalinė grupė, pučiamųjų instrumentų orkestras, vaikų ir jaunimo liaudiškų šokių ansamblis „Žirginėliai“, liaudiškos muzikos kapela, kamerinis choras, Šateikių kultūros centrui – suaugusiųjų mėgėjų teatras „Truopnē“, folkloro ansamblis „Šateikē“, Žemaičių Kalvarijos kultūros centrui – folkloro ansamblis „Platelē“ (Plateliai), vyresniųjų liaudiškų šokių grupė „Sruojoks“ (Alsėdžiai), moterų šokių grupė „Šokio vizija“ (Žemaičių Kalvarija), jungtinis mišrus choras (Žemaičių Kalvarija ir Alsėdžiai), Kulių kultūros centrui – pučiamųjų orkestras, Žlibinų kultūros centrui – senjorų liaudiškų šokių grupė „Sausdravielis“, Platelių meno mokyklai – pučiamųjų instrumentų orkestras ir jaunių choras, Plungės Mykolo Oginskio meno mokyklai – du kanklininkų ansambliai, berniukų ir jaunių chorai. Pasirodys ir Plungės rajono mišrus choras „Plungė“.

nuotrauka
Pasirodo Alsėdžių vyresniųjų liaudiškų šokių grupė „Sruojoks“