GAMTOS PAMALDUMAS IŠGANYTOJUI

GAMTOS PAMALDUMAS IŠGANYTOJUI

GAMTOS PAMALDUMAS IŠGANYTOJUI

Šiandien šiauliečiams ir miesto svečiams duris atvers nauja kaunietės menininkės Albinos Žiupsnytės darbų paroda „Gamtos pamaldumas Išganytojui“.

Albinos Žiupsnytės parodoje eksponuojami darbai optimistiškai giedri, jaukiai šilti, dvelkiantys nesumeluotu dvasingumu. Kūriniuose aiškiai matomos menininkės įdėtos nuoširdžios pastangos prakalbinti gamtą, kuri šiuolaikiniame, dideliais šuoliais progresuojančiame technikos pasaulyje vis labiau tolsta nuo mūsų.

Albina Žiupsnytė – įvairiapusė menininkė, kurianti skirtingomis technikomis. Daugiausia dirba plunksna, akvarele, tempera, akrilu. Skaitytojai Albiną Žiupsnytę pažįsta kaip rašytoją, pasakų kūrėją, knygų iliustratorę, poetinių tekstų autorę. 2005 metais menininkė sukūrė karpinius spektakliui pagal pačios sukurtą pasaką „Saula“, kurią Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, Vilniuje, režisavo aktorius ir režisierius Valentinas Masalskis. Parodos autorė visuomet džiaugiasi atrandanti sritį, kur nuolat galėtų atsinaujinti.

A. Žiupsnytė jau daug metų kuria sakralinę dailę. Autorė teigia, kad jos darbuose užkoduotos metaforos, simboliniai vaizdai, leidžia gyventi Paslapčiai. Darbuose vis atsikartojantys Angelai, paukščiai, boružės, rugių ir gėlių laukai – Dieviškumo didybės ir žemiško mažumo susitikimas žmogaus sieloje.

Pagrindinės A. Žiupsnytės kūrybos temos – žmogaus, Dievo ir gamtos santykis.. Angelai – vieni mėgstamiausių autorės darbuose vaizduojamų dieviškųjų būtybių.

Pasak menininkės, ją labiausiai įkvepia GROŽIS, per kurį autorė nujaučia DIEVIŠKĄJĄ BŪTĮ. “Gamta, kaip Dievo kūrinys, yra nuostabiai nuolanki prieš Kūrėją, prieš žmogų, prieš likimą", – sako dailininkė.

Pamaldumas natūraliai priklauso žmogui, kaip ir pagarba, meilė artimui. Kažkada tarp žmonių ir gamtos buvo jaučiama nenutrūkstama harmonija, o tokios darbų ekspozicijos tik parodo, kad, pasitelkdamiį pagalbą dvasines vertybes ir aukštesnius prioritetus, galime vėl sugrąžinti tokią gražią bendrystę.

Kiekvienam menininkui yra labai svarbu būti savo darbuose teisingai suprastam, išgirstam ir pamatytam, o kas buvo nesuprantama ir žavinga – laikoma dievišku. A. Žiupsnytės darbuose atrandama nemažai nesuprantamo žavesio, traukiančio savo sakralumu. Iš kūrinių vidaus sklindantys šilti spinduliai tiksliai parodo, ką autorė norėjo papasakoti šia savo paroda. Subtilūs smulkūs štrichai, harmoningi spalviniai sprendimai sukuria šventinę nuotaiką, jautriai paliečia susirinkusiųjų į parodą širdis. Taip sukuriamas trapus kalėdinio stebuklo laukimas.

Kiekviena nauja menininkės paroda  žiūrovui tampa laukiamu dvasiškai turiningu susitikimu su pačia autore ir jos darbais. Advento laikotarpis – susikaupimo ir rimties metas. Bet šio laikotarpio autorei niekada nepavyksta išgyventi kaip noretųsi – tyloje ir ramybėje, puoselėjant Dievo ilgesį.

Tamsiausią metų mėnesį autorė paskiria jaukiam bendravimui su žmonėmis – vyksta įvairūs susitikimai ir parodos. Apsilankiusiems šioje parodoje autorė linki atrasti paguodos ir ramybės, nepaisant istorinio fono, vargo, vertybių nuopuolio. Nepaisant nieko, nuoširdžiai linki laimės visiems.

Parodos atidarymas – Trakų gatvės galerijoje (Vilniaus g. 100-1, Šiauliai) 18 val. Paroda vyks iki 2015 m. sausio 10 d.

Vaida Griciuvienė,

menotyrininkė