Gyvenimas su šokiu

Plungės kultūros centro nuotraukos
Suvartukas“ šeštadienį paminėjo 75-erių metų gyvavimo jubiliejų
Praėjusį šeštadienį Plungės kultūros centre liaudies šokių kolektyvas „Suvartukas“ paminėjo savo veiklos 75-erių metų jubiliejų. Ta proga šokėjai, dainininkai ir muzikantai gausiai susirinkusiai publikai dovanojo įspūdingą koncertą simbolišku pavadinimu „Gyvenimas su šokiu“. Gražaus renginio metu netrūko ir gražių sveikinimo žodžių, padėkų bei palinkėjimų seniausiam Plungėje ir visoje Žemaitijoje, o gal net visoje Lietuvoje gyvuojančiam kolektyvui, kurio nariai – šokėjai, dainininkai ir muzikantai – it viena didelė šeima.
Scenoje skleidėsi gražiausi „Suvartuko“ šokiai

Žvilgsnis į praeitį

Legendinio „Suvartuko“ istorijos pradžia nukelia į 1947-uosius, kada tuomečių Plungės kultūros namų direktorė Rožė Butkutė subūrė aštuonių mergaičių tautinių šokių ratelį. Klestėti jis ėmė po bemaž dešimtmečio, prie kolektyvo vairo stojus šviesaus atminimo Danutei Radvilavičienei, uždegusiai šokėjų širdyse didžiulę meilę šokiui.

Noras suktis liaudiško šokio ritmu buvo toks didelis, kad jaunosios šokėjos pačios siuvosi sau drabužius, pynėsi kasas. Vėliau į šokėjų gretas įsiliejo ir vyriška kompanija – kolektyvas ėmė augti, tvirtėti ir rengti vieną už kitą geresnius koncertus.

Vartai į pasaulį plungiškių kolektyvui atsivėrė 1959-aisiais, kai respublikinėje kaimo meno saviveiklos apžiūroje jis buvo pripažintas laureatu. Simboliška, kad baigiamajame koncerte Filharmonijos salėje kolektyvas sušoko lietuvių sceninio liaudies šokio pradininko Juozo Lingio sukurtą šokį „Suvartukas“, o 1967-aisiais tuo pačiu pavadinimu pasikrikštijo ir pats. „Suvartukas“ – etnografinis porinis šokis, šokamas ratu sukantis ir verčiantis.

Į veiklą įsisukęs „Suvartukas“ ėmė džiuginti ne tik Lietuvos, bet ir svečių šalių publiką bei skinti įvairius laimėjimus, kurie, kaip tuomet kalbėta, – gabios ir kūrybingos vadovės D. Radvilavičienės nuopelnas. Šio kolektyvo dėka visa Plungė kone susigiminiavo, nes nebuvo šeimos, kurios narys, giminaitis ir bičiulis nebūtų dalyvavęs „Suvartuko“ veikloje.

D. Radvilavičienė įtemptai dirbo kurdama šokius, kurie vėliau išplito po visą Lietuvą.

Laikui bėgant, „Suvartukas“ dar labiau išaugo, mat prie kolektyvo prisijungė muzikantai, vėliau – ir susibūrusi vokalinė grupė. Dainininkai „Suvartuko“ pasirodymus puošia skambiais balsais, o muzikantai, kuriems paklūsta daugybė instrumentų, – liaudiška muzika. Grojama tradiciniais lietuvių liaudies instrumentais – birbynėmis, skudučiais. Taip pat – smuikais, kontrabosu, akordeonu, triūba, klarnetu, būgnais.

Žinoma, didžiausią būrį visada sudarė šokėjai, žiūrovą užburiantys puikiai įvaldytais liaudiško šokio žingsneliais ir judesiais.

Augina pamainą

Graži kolektyvo tradicija – kas penketą metų rengti jubiliejinius koncertu, kuriuose sukasi bemaž pusė visų kartų plungiškių. Šeštadienį „Suvartukas“ paminėjo jau 75-ąjį savo gyvenimą. Šiuo metu kolektyvui „diriguoja“ Ilona Baltikauskaitė. Buvusi D. Radvilavičienės mokinė ne tik tęsia mokytojos pradėtas liaudiško šokio tradicijas Plungėje, bet ir pati kuria naujas.

Vadovaujant I. Baltikauskaitei „Suvartukas“ į Plungę 2010-aisiais parvežė aukščiausią mėgėjų meno įvertinimą – „Aukso paukštę“. Visus kolektyvo pasiekimus būtų sunku ir suskaičiuoti – jų begalė.

Įvertinimo sulaukia ir vaikų bei jaunimo liaudiškų šokių studija „Suvartukas“, kurio pradžia – 2000-ieji metais. Šiuo metu studiją lanko apie 200 vaikų ir jaunimo, juos šokdina ir globoja studijos įkūrėja I. Baltikauskaitė.

Įsimintinas koncertas

Prie sėkmingos kolektyvo veiklos prisideda ne tik kūrybinga vadovė, didžiulis noras šokti, bet ir darbas repeticijose. Plungę reprezentuojančio kolektyvo daugybės metų triūsas atsispindėjo ir įspūdingame jubiliejiniame koncerte. Šventinį vakarą dainas keitė šokiai, vyresniuosius liaudiško šokio puoselėtojus – jaunesni. Scenoje tarsi namuose jautėsi tiek patyrę „Suvartuko“ nariai, tiek jaunimas, kuris su pasididžiavimu demonstravo tautinio kostiumo bei šokio grožį.

Tuo žavėjosi ne tik esami kolektyvo nariai, bet ir buvę, paskutinį vasario šeštadienį paskyrę liaudiško šokio, dainos ir muzikos šventei – „Suvartuko“ jubiliejui. Ne vienas renginio metu sakė, jog šis kolektyvas buvo ir bus jų gyvenimo dalis, kad būtent „Suvartuko“ dėka išaugo dorais žmonėmis, mylinčiais tėvynę, jos nepaprasto grožio kultūrą ir žmones. Buvo ir tokių, kurie su nostalgija klausėsi kiekvieną šventinį pasirodymą lydėjusių audringų plojimų, anuomet džiugindavusių ir jų širdis.

Viso renginio metu salėje tvyrojo nepaprastai gera nuotaika ir emocijos. Tą pajuto ir gausus būrys sveikintojų, tarp kurių buvo ir Seimo narys Jonas Varkalys, Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis, administracijos direktorius Mindaugas Kaunas, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Vida Saukalienė, Lietuvos nacionalinio kultūros centro choreografijos specialistės Živilė Adomaitienė ir Gražina Kasparavičiūtė. Žinoma, prie sveikinimų jūros prisidėjo ir Plungės kultūros centro direktorius Romas Matulis.

Gražių žodžių kolektyvui negailėjo ir kolegos iš kitų miestų. Už tautinio šokio, dainos ir muzikos tradicijų puoselėjimą bei sklaidą dėkota visam gausiam kolektyvui – pradedant D. Radvilavičiene ir baigiant dabartine „Suvatuko“ meno vadove I. Baltikauskaite, kapelos vadovu Vidmantu Žilinsku bei vokalinio ansamblio vadove Valentina Balčiauskiene.

Dovaną buvo parengę ir patys „Suvartuko“ šokėjai – savo vadovę I. Baltikauskaitę jie nustebino šokiu.

nuotrauka
Jubiliejinės šventės akimirka