Į šventes – ant angelų sparnelių

Jurgitos NAGLIENĖS nuotraukos
R. Gedgaudienė pristatė savo pirmąją interjerinių lėlių parodą
Praėjusią savaitę Plungės miesto centre, kavinėje „Mr. Nom“, atidaryta tautodailininkės Ramutės Gedgaudienės interjerinių lėlių paroda „Angelai“. Atėjusieji į parodos pristatymą džiaugėsi, kad plungiškė savo kūryba praturtino skubėjimo pilną prieššventinį laikotarpį, pakvietė trumpam stabtelėti ir mėgaujantis kavos ar šildančios arbatos puodeliu pasigrožėti gal pasakų personažus, o gal paprastus žmones, kuriuos kasdien sutinkame miesto gatvėse, primenančiais šmaikščiais, svajingais, kartais – susirūpinusiais angelais.
„Šitam žmogui Dievas davė talentų ir dar drėbtelėjo“, – gražiai apie parodos autorę atsiliepė A. Kuprelytė

Nesuklystume šiemet į Lietuvos tautodailininkų sąjungos gretas įstojusią R. Gedgaudienę pavadinę auksaranke, kadangi moteris siuva, mezga, neria, velia, o pernai susidomėjo ir drožyba.

Plungės krizių centre dirbanti ir jo gyventojus įvairių rankdarbių mokanti R. Gedgaudienė pasakojo sykį sumaniusi savo namų kiemą papuošti koplytėle. Pagaminti ją pasisiūlęs minėto centro gyventojas Kazimieras Zakaras.

„Jis sako: aš tau padarysiu, tik kokios nori – ar kad vaidentųsi, ar kad nesivaidentų? Aišku, sakau, kad nesivaidentų. Jam bebaigiant darbą susimąsčiau, kad neturiu ką įdėt į tą koplytėlę. Taip susiskambinau su medžio meistru Antanu Vaškiu ir nuvažiavau pas jį mokytis. Šiemet jau bus antri metai, kai vis važiuoju į pamokas. Gaila tik, kad mano nudrožtas angelas netelpa toj koplytėlėj“, – R. Gedgaudienė pasakojo, kaip šalia kitų talentų atrado dar ir potraukį medžiui bei kaltams.

Pasirodo, kad ne kam kitam, o būtent A. Vaškiui plungiškė esanti dėkinga ir už dar vieną atrastą techniką. Tiesa, garsiojo medžio meistro indėlis čia jau buvo ne tiesioginis. Pernai pavasarį prieš atsisveikindama su jo pamokom iki rudens. R. Gedgaudienė prasitarė bijanti, kad per vasarą pamirš, kaip drožti, o A. Vaškys paragino toliau įgūdžius tobulinti... lipdant. Taip plungiškė ir pabandžiusi lipdyti iš modalino.

Būtent iš šios medžiagos nulipdyti „Mr. Nom“ kavinėje eksponuojamų angelų veideliai, rankytės ir kojelės. Susirinkusieji į parodos atidarymą smalsavo, ar angelai turi savo prototipus realiame gyvenime.

nuotrauka
Plungiškės lipdyti angelai – su nuotaika ir charakteriu
 

Moteris prisipažino, kad lipdydama juos, formuodama veidelių bruožus apie konkrečius žmones negalvojanti. Kaip bebūtų, kiekvienas, besidžiaugdamas jau baigtu rezultatu, angelų veideliuose įžiūri vieną ar kitą pažįstamą, o Ramutės sesuo vienos interjerinės lėlės bruožuose sakė atpažinusi save.

O kalbėdama, kodėl lipdo būtent angelus, kūrėja papasakojo, kad laukdamasi sūnaus sykį buvo paklausta, kokį angelėlį gimdysianti: baltą ar juodą. Žinoma, pasirinko baltą, ir dabar džiaugiasi, kad jau šeštą klasę lankantis sūnus Julius dažnai leidžiasi kartu su ja į kūrybinius ieškojimus. Taip vienas po kito gimsta įvairiausių formų ir faktūrų angelai: ne tik nulipdyti, bet ir siūti, velti, iš medžio drožti.

R. Gedgaudienė prisipažino, kad kūrybai neretai renkasi ankstyvas ryto valandas – kartais prie savo rankdarbių palinksta net 4-ą ar 5-ą valandą ryto. Išaušus dienai, savo idėjas nešasi ir į Plungės krizių centrą, kuriame laikiną prieglobstį yra radęs ne vienas likimo nuskriaustas, tačiau įvairiais talentais apdovanotas žmogus. Jau minėtam centro gyventojui K. Zakarui Ramutė sakė esanti dėkinga ir už parodai sumeistrautus rėmelius, į kuriuos nutūpė angelai.

Gražiai apie kūrėją atsiliepė ir eksponuojamais jos darbais džiaugėsi ne vienas parodos lankytojas. „Reikia pasakyti, kad šitam žmogui Dievas davė talentų ir dar drėbtelėjo. Tiek visko ji sugeba. Pamatytumėt, kaip Ramutė darbuojasi su kaltais pas Antaną Platelių tradicinių amatų centre. Dabar jau antri metai. Toks užsispyrimas... Darėm vėlimo užsiėmimus – Ramutė vėl atvažiavo.

Stebina ir tai, kad ji dirba Krizių centre su likimo nuskriaustais žmonėm, moka visus apjungti, įkvėpti. Pernai Plungės kultūros centras paskelbė Užgavėnių morių konkursą, tai Krizių centras su Ramute priešaky kad ištratino gražiausią morę ir, žinoma, laimėjo pirmą vietą“, – kalbėjo Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos etnologė Aldona Kuprelytė.

„Žiaure graže muoteriška baise gerus dalykus daro“, – kalbėjo ir kiti parodos pristatymo metu. Na, o tie, kurie dar nespėjo pamatyti R. Gedgaudienės kurtų angelų, kviečiami užeiti į „Mr. Nom“ kavinukę iki sausio 2 dienos.