Išdalytos premijos nusipelniusiems kraštiečiams

Gin­tarės KAR­MO­NIENĖS nuo­trau­ka
Įver­ti­ni­mu ypač džiaugė­si tau­to­dai­li­nin­kas Vytas Jaugė­la
Liepos šeštąją Mykolo Oginskio rūmuose, Plungėje, surengtas iškilmingas Savivaldybės tarybos posėdis, kurio metu regalijos įteiktos dviems naujai išrinktiems miesto garbės piliečiams. Iškilmių metu taip pat pagerbti kultūros ir meno premijas gavę kraštiečiai. Kaip sakė vienas iš renginyje dalyvavusių Seimo narių, tokia ceremonija galėtų tapti gražia Valstybės dienos tradicija. Juolab kad ir Prezidentūra šią dieną įteikia valstybinius apdovanojimus Lietuvai nusipelniusiems žmonėms.

Šiųmetinis posėdis – kuklesnis

Iškilmingas Savivaldybės tarybos posėdis pradėtas garsiuoju Mykolo Kleopo Oginskio polonezu „Atsisveikinimas su tėvyne“, kurį susirinkusiesiems dovanojo Plungės Mykolo Oginskio meno mokyklos mokinių ir mokytojų kvartetas. Po jo meras Audrius Klišonis visus pakvietė bendrai sugiedoti Lietuvos himną.

Nuskambėjus šiam, Savivaldybės vadovas dar sykį pasveikino visus susirinkusiuosius – Seimo narius, garbės piliečius bei kultūros ir meno premijų laureatus. Jis atkreipė dėmesį, kad šiųmetinis šventinis Savivaldybės tarybos posėdis – paprastesnis ir kuklesnis. Juk vos prieš tris savaites atšauktas šalį kaustęs ir žmones varžęs karantinas, dėl kurio teko atsisakyti ne tik kasmetinės miesto šventės, bet ir gausybės kitų renginių.

Anot A. Klišonio, įvyko daug permainų, tik klausimas, ar visos – į bloga? „Per sunkmetį geriausiai pažįsti tuos, į kuriuos gali atsiremti, kurie gali, moka ir sugeba, net ir esant ekstremalioms sąlygoms, priimti sprendimus“, – kalbėjo meras ir dėkojo sunkiu laikotarpiu dirbusiems ir dėl COVID-19 kilusius iššūkius sėkmingai sprendusiems žmonėms.

Akmuo į valdančiųjų daržą

Atskiros padėkos, Savivaldybės vadovo teigimu, nusipelnė ir medikai bei savanoriai. Visi šie žmonės pagerbti plojimais. Padėkota ir pagalbos ranką pandemijos metu ligoninei ištiesusiems rėmėjams.

O štai valdančiųjų adresu meras pažėrė priekaištų. „Plungės savivaldybės valdantieji – konservatoriai, „Vieninga Plungė“, „valstiečiai“ – apsaugos priemonėms įsigyti ligoninei neskyrė nė cento. Vargu, ar Lietuvoje karantino metu buvo antra tokia savivaldybė, neskyrusi ligoninei finansinės paramos. Buvo ir daugiau valdančiosios daugumos savanaudiškumo protrūkių, bet šiandien jų neminėsiu“, – rėžė A. Klišonis. Šie jo žodžiai buvo palydėti nepatenkintais kai kurių valdančiųjų žvilgsniais.

Suvokdamas, kad jo kritika nuskambėjo galbūt ne laiku, netrukus meras prabilo pakylesne gaidele – pasidžiaugė pernai pagaliau užbaigtu statyti tuneliu, kitais darbais, kurie nesustojo net ir dėl karantino suvaržymų. Priminta ir tai, kad pagaliau skirta lėšų – daugiau nei pusketvirto milijono eurų – kelio Plungė–Skuodas rekonstrukcijai. „Pasidžiaukime nuveiktais darbais ir kibkime į naujus“, – kvietė A. Klišonis.

Nusipelniusiems – premijos

Iškilmių metu neužmiršti ir žmonės, savo darbais, kūryba garsinantys Plungę visoje Lietuvoje ir už jos ribų. Kaip sakė apdovanojimų ceremoniją vedęs mero patarėjas Žydrūnas Purauskis, Plungė yra išauginusi daugybę iškilių asmenybių, kuriomis ji didžiuojasi. Tai – meno ir kultūros žmonės. Jų darbams, džiuginusiems praėjusiais metais, įvertinti Plungės rajono savivaldybės kultūros ir meno taryba skyrė aštuonias premijas.

Jos įteiktos Plungės kultūros centro liaudiškų šokių studijos „Mažasis Suvartukas“ vadovei Ilonai Baltikauskaitei bei vaikų ir jaunimo šokių ansambliui „Žirginėliai“ vadovaujančiai Sonatai Kazlauskytei. Premijų jos nusipelnė už profesionalią veiklą puoselėjant šokio tradicijas regione ir šalyje bei už aukštus jų vadovaujamų kolektyvų pasiekimus.

Už svarų indėlį į Plungės rajono ir šalies teatro tradicijų puoselėjimą, aukštus teatro „Saula“ pasiekimus Lietuvos vaikų ir jaunimo konkurse „Šimtakojis 2019“ premijos įteiktos režisieriams Sigitai ir Romui Matuliams.

Šateikių kultūros centro ansamblio „Šateike“ vadovė Laima Domarkienė įvertinta už etninės kultūros tradicijų puoselėjimą regione ir šalyje, svarbius bendruomenei įgyvendinamus edukacinius ir meninius projektus.

Už aukštus pasiekimus respublikiniame konkurse „Aukso vainikas“ apdovanotas Gintališkėje gyvenantis bei kuriantis tautodailininkas Vytas Jaugėla.

Iškilmių metu premiją atsiėmė ir kraštotyrininkas, visuomenininkas bei žurnalistas Eugenijus Bunka. Apdovanojimą jis „užsidirbo“ aktyvia visuomenine veikla, puoselėdamas ir populiarindamas Plungės žydų kultūros tradicijas.

Apdovanota ir Žemaičių dailės muziejaus dailininkė, dizainerė Jūratė Motužienė, nusipelniusi pagerbimo už svarius meninius projektus bei rajono išskirtinumo kūrimą ir reprezentavimą.

Baigdamas premijų įteikimo ceremoniją meras grįžo prie karantino laikotarpiu savanoriškai talkinusių žmonių temos. Vienas tokių geradarių – plungiškis Ričardas Sabeckis. Jam įteiktas Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio pasirašytas padėkos raštas, kuriuo plungiškiui dėkojama už pagalbą Lietuvai kovoje su COVID-19 virusu. „Tai – žmogus, kuris beveik tris mėnesius dirbo neatlygintinai – vežė tirtis iš užsienio grįžusius žmones. Visada buvo šalia tada, kai reikėjo – ryte, dieną, vakare ir net naktį“, – pridūrė meras, įteikdamas iš sostinės atkeliavusią padėką.