Istorinės lietuvių dainos – ir repo ritmu

Istorinės lietuvių dainos – ir repo ritmu

Istorinės lietuvių dainos – ir repo ritmu

Joniškio kultūros centre festivalyje–konkurse „Aušta aušrelė“ aidėjo, liejosi istorinės dainos, primenančios apie lietuvių kariūnų žygius, partizanus, tremtį. Jaunimas pateikė savų interpretacijų, tarp kurių būta ir repo stiliaus kūrinių. Nugalėtojo laurus pelnė klasikinio dainavimo atstovas iš Klaipėdos universiteto.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Dainavo ir repo ritmu

Į ketvirtą kartą surengtą istorinės dainos festivalį–kunkursą atvyko dvylika dalyvių: solistų, duetų, vokalinių ansamblių iš Kauno, Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių miestų, Utenos, Kėdainių, Joniškio rajonų.

Renginys žiūrovus ir komisiją, kurią sudarė Šiaulių Universiteto, Lietuvos liaudies kultūros centro atstovai, stebino muzikinių stilių įvairove, žinomų dainų netradiciniu pateikimu ir pačių atlikėjų kūriniais. Kiekvienas konkursantas turėjo dainuoti po dvi dainas.

Jaunieji Joniškio menininkai Egidijus Godliauskas ir Evaldas Katinas šio konkurso kontekste išsiskyrė laisvės kovų dainų turinį perteikdami repo stiliumi. Dainai „Brolužis“ jie patys parašė tekstą. Vaikinai buvo apdovanoti už netradicinę istorinės dainos interpretaciją.

Nugalėjo klasikinio dainavimo atstovas

Didžiausio komisijos dėmesio, daugiausia balų nusipelnė ir pirmą vietą laimėjo klasikinio dainavimo atstovas, Klaipėdos Universiteto Menų fakulteto studentas Steponas Zonys, sodriu balsu sudrebinęs salę žinoma „Ūdrio daina“ iš Vytauto Klovos operos „Pilėnai“.

Antrą vietą komisija skyrė Joniškio KC solistei Violetai Lisovaitei su grupe „Septem band“, jautriai atlikusiai liaudies dainą apie partizanų būrį bei savitai interpretavusiai Indrės Dirgėlaitės kūrinį „Gal pavargai“. V. Lisovaitė iš atlikėjų išsiskyrė ir scenine elgsena, baltu apdaru.

Trečios vietos laimėtoju pripažintas taip pat joniškiečių, dabar jau studentų,  duetas – vokalistė Aistė Tuminaitė ir akompaniatorius Jonas Gricius. Dainos „Saulės pašlovinimas“ muzika – jų pačių kūryba, o eiles parašė Aistės mama literatė Virgita Tuminienė.

Joniškio rajono atlikėjams atiteko ir du paskatinamieji prizai. Jais apdovanotas Joniškio kultūros centro Skaistgirio filialo vyrų duetas Vytautas Liulys ir Donatas Norkus bei Joniškio „Saulutės“ lopšelio–darželio mažieji dainininkai ir muzikantai Austėja Blinovaitė ir Migelis Endželas Puipa.

Kultūros centro simpatijų prizas iškeliavo į sostinę – Mykolo Romerio Universitetą, kur jį išsivežė folkloro grupė „Ritingo“.

Pastebėtas kiekvienas atlikėjas

Kiti dalyviai išvyko taip pat ne tuščiomis rankomis. Už darnų muzikavimą su grupe „Septem band“ apdovanota Joniškio KC solistė Jolita Gubevičiūtė, už sceninę laikyseną ir įvaizdžio estetiką Kėdainių KC Nociūnų skyriaus vokalinis duetas „GreDa“, už ansamblinio dainavimo tradicijų puoselėjimą ir įvaizdžio estetiką Utenos Vyžuonų KC moterų vokalinis ansamblis „Versmė“ , už įdomius pasirodymus kauniečių grupė „Druska“ ir Šiaulių KC aklųjų ir silpnaregių skyriaus vokalinis ansamblis „Dermė“.

Šio festivalio–konkurso idėjinis pamatas – Joniškio krašte vykęs istorinis Saulės mūšis. Renginio laureatai apdovanojami simbolinėmis Saulės mūšio skydų statulėlėmis. Konkursas apima platų temų spektrą – nuo partizanų, tremtinių dainų iki dainuojamosios poezijos, Atgimimo laikmečio kūrinių.

Šiemet renginį rėmė Kultūros ministerijos Etninės kultūros projektų fonas.

Autorės nuotr.

REPAS: Joniškiečiai Egidijus Godliauskas ir Evaldas Katinas laisvės kovų dainų turinį perteikė repo stiliumi.

NUGALĖTOJAS: Pirmą vietą laimėjo klasikinio dainavimo atstovas, Klaipėdos Universiteto Menų fakulteto studentas Steponas Zonys, sodriu balsu sudrebinęs salę žinoma „Ūdrio daina“.

DUETAS: Trečios vietos laimėtoju pripažintas joniškiečių Aistės Tuminaitės ir Jono Griciaus duetas.

PASKATINIMAS: Vyriausias duetas – Donatas Norkus (dešinėje) ir Vytautas Liulys buvo apdovanoti paskatinamuoju prizu.

MAŽIAUSIEJI: Mažiausieji konkurso dalyviai „Saulutės“ lopšelio–darželio dainininkai ir muzikantai Austėja Blinovaitė ir Migelis Endželas Puipa, sulaukę žiūrovų ovacijų, taip pat apdovanoti paskatinamuoju prizu.

ANTOJI: Antra vieta skirta originaliajai Joniškio kultūros centro atlikėjai Violetai Lisovaitei. Greta – gitaristas Žydris Žalakis iš grupės „Septem band“.