Jaunųjų menininkų kūrybinė stovykla

Aldonos KUPRELYTĖS nuotrauka
Jaunieji stovyklautojai su mokytoju V. Raibužiu
Paskutinę birželio savaitę vyko jaunųjų menininkų kūrybinė stovykla „Kryždirbystė. Žemaitijos kryžiai“. Moksleiviai iš Plungės, Platelių, Truikių, Babrungo mokėsi kryždirbystės paveldo tvarkybos paslapčių.

Apie žemaičių kryžius, jų restauraciją, priežiūrą moksleiviams papasakojo Žemaitijos nacionalinio parko (ŽNP) amatų meistras, menininkas, kryždirbys Antanas Vaškys ir neformalios vaikų švietimo programos „Meninė medžio drožyba“ vadovas ir mokytojas Viktoras Raibužis.

Mokiniai aplankė unikalius Platelių apylinkių kryždirbystės objektus, viešėjo pas tautodailininką Kazį Striaupą, susipažino su jo darbais. Jaunieji menininkai domėjosi Platelių dvaro svirno kryždirbystės ekspozicija, Platelių meno mokyklos darbų paroda Platelių dvaro arklidėje. Aplankė ir muziejų Bukantėje, kur susipažino su tradiciniais muzikos instrumentais, menininko Stanislovo Riaubos darbais, dalyvavo susitikime su LRT darbuotojais – Zita Kelmickaite ir kt.

Teorinės žinios apie kryždirbystę pritaikytos praktikoje. Beržoro senosiose kapinėse restauruotos vieno kapo metalinės tvorelės, nušveistas vienas antkapinis kryžius, sutvarkyti trys kapai, nušveisti ir nudažyti visi Platelių bažnyčios šventoriaus didieji ir mažieji kaltiniai varteliai. Vakarais moksleiviai žaidė „bulvę“, futbolą, kitus žaidimus, mėgavosi laužo šiluma, kepė zefyrus.

Jaunųjų menininkų kūrybinė stovykla yra Žemaitijos nacionalinio parko vykdomo projekto „Kryždirbystė. Žemaitijos kryžiai“ renginys. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir Plungės rajono savivaldybė.