Keliaujantis Aristavėlės dvaras

Linos RUIBIENĖS nuotraukos
Lankytojams pristatomas Aristavėlės dvaro maketas
Šią savaitę šalia Stalgėnų seniūnijos buvo įsikūrusi mobili ir interaktyvi dvaro ekspozicija „Keliaujantis Aristavėlės dvaras“ – unikalus projektas, kviečiantis susipažinti su dvarų kultūra Lietuvoje.
Aristavėlėje galima išvysti itin retus ir saugomus dvarininkų daiktus

Edukacija vaikams ir suaugusiems

Užsukę į po Lietuvą keliaujančią mobilią palapinę lankytojai per skirtingus pojūčius – uoslę, skonį, regą, klausą, lytėjimą – kviečiami pažinti tiek šio konkretaus dvaro, tiek apskritai visų Lietuvos dvarų kultūrą.

Kartu su ekspozicija keliaujantis Aristavėlės dvaro ponas visus kviečia apžiūrėti dvaro maketą, pasitelkiant fotoveidrodį interaktyviai pasimatuoti dvariškus drabužius ir prisiminimui įsiamžinti su jais. Apsilankymo palapinėje metu buvo galima pasinerti ir į kvapų pasaulį, susipažinti su įvairiais dvare naudotais prieskoniais.

Pirmą kartą dabartinėje Kėdainių savivaldybėje esantis Aristavėlės dvaras minimas kryžiuočių – Vartbergės – kronikoje 1371 metais kaip bajoro Algimanto valdos.

Aristavos dvarą valdė Šiukštų giminė, kuri 1700 metais jį pardavė Zabieloms. XVIII a. pabaigoje dvaras paveldėjimo keliu perėjo Medekšų nuosavybėn. Pastarieji savininkai dvaro sodybą pertvarkė naujam gyvenimo būdui, bet išsaugojo barokinį dvaro siluetą.

XIX a. dvaras buvo nuomojamas, o jo savininkai gyveno Kaune. 1940 m. Aristavėlės dvaras konfiskuotas, pokario metais rūmuose buvo įsikūręs kolūkis, įrengti gyvenamieji butai.

1980 metais dvaro rūmai „Sniečkaus” kolūkio atiduoti valstybei. 1987 metais dvaras negailestingai išardytas ir tik vėliau pervežtas bei sandėliuotas Rumšiškių liaudies buities muziejuje.

Tuomet rūmai atrodė apgailėtinai, o pats pastatas buvo visiškai nugyventas. Po remonto ir rekonstrukcijos darbų lankytojams duris atvėrė tik 2016 metais. Aristavėlės dvare eksponuojama muziejuje saugoma dvaro baldų kolekcija bei tekstilės rinkinys.

nuotrauka
Edukaciją Stalgėnuose vedęs dvaro ponas

Dvaro architektūra

Unikalūs Aristavėlės dvaro rūmai yra vertingas baroko laikotarpio lietuvių medinės architektūros pavyzdys. Šie rūmai yra gerai išlaikę tipišką bajoriškos rezidencijos vaizdą, kurio palikime atsispindi viduriniojo bajorijos sluoksnio materialinė ir dvasinė kultūra.

Šiuo metu rūmuose įrengta ekspozicija, įkurtas medinės architektūros paveldo konservavimo, tyrimų ir mokymų centras. Jame rengiami seminarai, praktiniai ir teoriniai kursai, teikiamos profesionalų konsultacijos.

Plėtojant tyrimo centro veiklą, orientuojamasi į medinių pastatų priežiūros ir tvarkybos temas, aktualias paveldotvarkos specialistams, tradicinių amatų meistrams, pastatų savininkams ir valdytojams. Centro darbuotojai atlieka istorinius menotyrinius, architektūrinius, technologinius ir konstrukcinius medinių pastatų tyrimus.