Kultūra visada palaikė žmogaus dvasios stiprybę

Nuot­rau­ka iš R. Ma­tu­lio feis­bu­ko pa­sky­ros
Pa­sak Kultū­ros cent­ro di­rek­to­riaus R. Ma­tu­lio, įstai­gos veik­la per­si­kėlė į vir­tua­lią erdvę, bet ne­nutrū­ko
Jau keturias savaites Lietuva gyvena karantine. Ne išimtis – ir Plungė, kurioje kasdienybė, kaip ir visoje šalyje, – gerokai sulėtėjusi, bespalvė. Apie merdėjantį gyvenimą išduoda niūriai į praeivius žvelgiančios uždarytų parduotuvių vitrinos, net ir saulėtą dieną ištuštėjęs parkas bei gatvės, kuriose – vos vienas kitas žmogus, veidą prisidengęs apsaugine kauke bei kitus sutiktus palydintis sutrikusiu žvilgsniu.
Nematomas žmonijos priešas – koronavirusas, – kurio pavadinimą jau žino net dvimetis vaikas, išderino visų gyvenimus. Ypač – kultūros darbuotojų, nes jų veikla apribota buvo pirmiausia. Tačiau meno žmonėms ne taip paprasta surišti rankas. Net ir atsidūrę tokioje situacijoje jie nenustojo kurti, atrasdami savo veiklai naujas nišas ir formas. Apie tai „Žemaitis“ kalbėjosi su Plungės kultūros centro direktoriumi Romu Matuliu.

Nerimas dėl folkloro festivalio

Kol į koronavirusą mes, lietuviai, žvelgėme kaip į tolimą ir dėl to nepavojingą reiškinį, didžiausias mūsų miesto ir viso rajono kultūros židinys – Kultūros centras – gyveno įprastą gyvenimą: ruošėsi artėjančiai Kovo 11-osios šventei, kurią kasmet įprasmina anšlaginis tarptautinis vaikų ir jaunimo šokių festivalis „Laisvės vaikai“, bei dėliojo šiųmetinės Plungės miesto šventės akcentus. Vienu svarbiausių turėjo tapti kas dvejus metus mūsų miestą sudrebinantis folkloro festivalis „Saulelė raudona“.

Bet pavojinga liga ėmė taip sparčiai plisti, kad Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai skirtas koncertas buvo sumažintas iki minimumo, o miesto šventę apskritai nutarta atšaukti. Tai – smūgis visai Plungės kultūros bendruomenei, kuri kiekvienais metais deda visas pastangas, jog didžiausias metų renginys paliktų gerą įspūdį ne tik vietiniams, bet ir svečiams.

R. Matulis viliasi, jog kai kuriuos miesto šventei planuotus renginius pavyks suorganizuoti pasibaigus šiam juodam periodui. Tikimasi, kad įvyks ir visų laukiamas folkloro festivalis „Saulelė raudona“. Jam įstaiga ruošiasi net per karantiną. „Norisi išlaikyti tradicijas“, – sakė direktorius.

Kitas svarbus renginys, kuriam ruošiamasi, – Plungės kultūros cento simfoninio orkestro penkerių metų veiklos sukakčiai įprasminti skirtas koncertas. Tam jau dabar daromos kūrinių aranžuotės, kuriami muzikos takeliai. Jei viskas gerai klosis, šventinis koncertas įvyks spalio 9 dieną. Pluša ir baleto studija, kad pasibaigus karantinui savo gerbėjus galėtų pakviesti į premjerinį baletą.

„Teatro nesustabdys joks karantinas“

Veiklos netrūksta ir vaikų bei jaunimo teatrui „Saula“. Jaunieji artistai pasiraitoję rankoves triūsė, kad žiūrovai Teatro dieną, kuri minima kovo 27-ąją, išvystų net keturias kolektyvo premjeras, tačiau dėl karantino teko jas atšaukti.

Pasak R. Matulio, vieno iš teatro režisierių, jaunieji aktoriai į naujuosius vadinimus sudėjo save, todėl spektaklius visuomenė tiesiog privalo išvysti. Plungiškiai teatralai pažada, kad ilgai lauktos premjeros bus pristatytos su dar didesniu emociniu užtaisu.

Kad įvyktų spektakliai, būtinos repeticijos. Kaip jos vyksta esant dabartiniams draudimams? Kultūros centro vadovas patikino, kad repetuojama ne mažiau nei anksčiau. Tik ne „gyvai“, o nuotoliniu būdu. „Mes įveiksime kliūtis. Teatro nesustabdys joks karantinas“, – optimizmu tryško R. Matulis.

Kad karantinas „Saulai“ – tik dar vienas išbandymas, buvo galima įsitikinti ir stebint virtualią kolektyvo repeticiją. Teatro vadovė bei režisierė Sigita Matulienė diskutavo su jaunaisiais talentais, aptarė jiems aktualius klausimus. Aktyvūs buvo ir patys artistai. Su didžiuliu užsidegimu jie dalijosi idėjomis, kaip kuo geriau pasirengti premjeroms.

Pasikeitė tik darbo vieta

Tai įrodo, kad Kultūros centro veikla per karantiną toli gražu nesustojo. Ji tik persikėlė į virtualią erdvę, taip suteikiant įprastiems dalykams naujų spalvų. Ir ne tik „Saulos“ užsiėmimai vyksta nuotoliniu būdu. Savo veiklą pasitelkdami internetą sėkmingai tęsia ir kiti įstaigos meno kolektyvai.

„Visi kolektyvai dirba per ZOOM programą. Darbuotojams, kuriems yra sudėtinga dirbti tokiu būdu, išleidome kasmetinių mokamų atostogų, nes tikim, kad daug renginių darysim vasarą, tad tuo metu nebus kada atostogauti“, – pasakojo direktorius.

Buvo įdomu sužinoti ir tai, ar įvairius kolektyvus lankantys vaikai bei jaunimas nepiktnaudžiauja dabartine situacija ir nesistengia išvengti virtualių užsiėmimų?

„Yra visko. Bet kol kas vaikai sąžiningai dalyvauja virtualiai organizuojamoje veikloje, nes jiems tai – nauja ir įdomu. Nesitikim šimtaprocentinio teigiamo rezultato, bet atrandam naujų smagių dalykų“, – sakė R. Matulis.

Šiuo metu Kultūros centras organizuoja įvarius žaidimus-konkursus, kuriuose plungiškiai itin aktyviai dalyvauja. Pavyzdžiui, visi kviečiami dalintis nuotraukomis, linksmais vaizdo įrašais, atspindinčiais, kaip karantino metu žmonės tenkina savo kultūrinius poreikius ir malšina meno alkį. Direktorius įsitikinęs, kad kultūra – geriausia forma nepalūžti šiuo sunkiu metu. Juk būtent ji visada palaikė žmogaus dvasios stiprybę.