Laisvę šventė su poezija, muzika, šokiais ir malda

Gintarės KARMONIENĖS nuotraukos
Plungiškiai būrėsi į bendrą „Laisvės šokį“
Pirmadienį minėjome Kovo 11-ąją – dieną, simbolizuojančią mūsų valią, dvasią ir nepalaužiamą norą gyventi nepriklausomoje valstybėje. Pastaraisiais metais, kaip niekada anksčiau, suprantame tikrąją Kovo 11-osios reikšmę. Suvokiame, kad laisvė anaiptol nėra duotybė, kad ji – be galo trapi ir dėl to tik dar brangesnė.
Laisvės svarba daug kartų akcentuota ir per Plungėje vykusius Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai skirtus renginius. O jų buvo visa puokštė, pradedant jaukia muzikos ir poezijos popiete ir baigiant gražia mūsų miesto kultūrinio gyvenimo tradicija tapusiu festivaliu „Laisvės vaikai“.

Kvietė poezijos ir muzikos vakaras

Šventiniai renginiai, skirti 34-osioms Lietuvos nepriklausomybėms atkūrimo metinėms paminėti, Plungėje pradėti dar kovo 9-ąją Plungės kultūros centre surengta poezijos ir muzikos popiete. Jos svečiai – pirmasis nepriklausomos Lietuvos vadovas, mūsų valstybės laisvės simbolis, Nacionalinės premijos laureatas profesorius Vytautas Landsbergis ir Nacionalinės premijos laureatas, saksofono maestro, profesorius Petras Vyšniauskas. Išskirtinio renginio metu nebūta jokio politikavimo – skambėjo tik susirinkusiųjų širdis užlieję jautrūs saksofono garsai, kurių fone tirpo gilios ir prasmingos mintys, eilės.

nuotrauka
Akimirka iš poezijos ir muzikos popietės su profesoriais V. Landsbergiu ir P. Vyšniausku/Plungės kultūros centro nuotrauka
 

Kovo 11-osios išvakarėse Plungės rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Jurga Venckuvienė kartu su Plungės skautais vyko į Seimą, kur jiems buvo perduota gėlių puokštė, skirta Plungėje palaidoto 1990 metų Kovo 11-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro dr. Bronislovo Lubio atminimui pagerbti. Iš sostinės parkeliavusios gėlės ant šviesaus atminimo B. Lubio amžinojo poilsio vietos padėtos kovo 11-ąją.

Tądien aukotos šv. Mišios mūsų miesto šventovėje. Čia susirinkusiuosius sveikino klebonas dekanas Vytautas Gedvainis bei meras Audrius Klišonis.

Vėliau surengtos iškilmės prie Laisvės paminklo, kurių metu būrys šaulių ir jaunųjų šaulių ištarė priesaikos žodžius Lietuvai. Juos pasveikino ir ryžtingu sprendimu džiaugėsi Žemaitijos šaulių 8-osios rinktinės vadas Julius Svirušis.

nuotrauka
Prie Laisvės paminklo prisiekė būrys šaulių/Plungės rajono savivaldybės nuotrauka
 

Laisvės šokis ir tradicinis festivalis

Vėliau Kovo 11-ajai skirtus renginius į savo rankas vėl perėmė Plungės kultūros centras, pirmiausia visus pakvietęs jungtis į bendrą „Laisvės šokį“, kurio dalyviai tiesiog užtvindė Senamiesčio aikštę. Šimtai žmonių, iškėlę vėliavas ar pasipuošę kita valstybine atributika, bangavo vienu ritmu.

Kovo 11-osios renginiai užbaigti tradiciniu tarptautiniu liaudiškų šokių festivaliu „Laisvės vaikai“, kurį organizuoja Ilonos Baltikauskaitės vadovaujamas Plungės kultūros centro šokių ansamblis „Suvartukas“.

Šiemet „Laisvės vaikai“ vertė jau devynioliktąjį savo istorijos puslapį. Taigi jau beveik du dešimtmečius Plungės kultūros centras plungiškius kviečia pažinčiai su skirtingų šalių tautinio šokio grožį puoselėjančiais kolektyvais. Šiais metais festivalis subūrė šokėjus net iš aštuonių kolektyvų – savo tautinius šokius pristatė temperamentingasis kolektyvas, atvykęs iš tolimojo Sakartvelo, du kolektyvai iš kaimyninės Latvijos, šokėjai iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Šakių ir, žinoma, Plungės „Suvartukas“.

Skirtingų šalių vaikus ir jaunimą liaudiškam šokiui suburiantį festivalį, kuris yra tapęs neatskiriama Plungės kultūrinio gyvenimo dalimi, kaip ir dera, pradėjo jo šeimininkai – „Suvartuko“ šokėjai, kaip visada, dovanoję gražiausius savo šokius.

Liaudiško šokio ritmu sukosi ir svečiai. Ypač visiems patiko ansamblio „Marula“ iš Sakartvelo pasirodymas, kuriam žavesio suteikė ne tik šokio judesiai, bet ir išraiškinga šokėjų apranga.

Nuotaikingu pasirodymu nudžiugino ir mūsų broliukai latviai – Bauskos vaikų ir jaunimo centro šokių ansamblis „Memelite“. Be šio kolektyvo plungiškiai jau neįsivaizduoja šio festivalio. Festivalyje pasirodė ir kiti latvių šokėjai – liaudiškų šokių kolektyvas „Šeku reku“.

Savo tautinio šokio bei apdaro grožį pristatė ir lietuviai šokėjai: iš Kauno atvykęs tautinių šokių ansamblis „Malūnėlis“, vaikų liaudiškų šokių kolektyvas „Rasodėlė“ iš Vilniaus, liaudiškų šokių kolektyvas „Pynė“ iš Šakių bei vaikų ir jaunimo šokių ansamblis „Greandinėlė“ iš Panevėžio.

Baigiantis renginiui, sveikindamas kolektyvus ir dėkodamas jų vadovams, Plungės kultūros centro direktorius Romas Matulis sakė: „Ačiū mūsų kultūros centro „Suvartuko“ šokėjams, energingajai vadovei Ilonai Baltikauskaitei, kad galim taip prasmingai švęsti Laisvę. Ačiū mieliems svečių kolektyvams ir jų charizmatiškiesiems vadovams, sugebantiems kultūroje auginti ateitį ir prasmę.“

nuotrauka
Festivalio „Laisvės vaikai“ dalyviai/Plungės rajono savivaldybės nuotrauka