„Mano pasaulis“

Gintarės KARMONIENĖS nuotraukos
Bendra parodos autorės (centre) ir svečių nuotrauka
Taip vadinasi praėjusį penktadienį Plungės miesto bibliotekoje atidaryta ir visuomenei pristatyta plateliškės Ramintos Vildžiūnaitės tapybos darbų paroda. Joje nuo mažų dienų į meno pasaulį pasinėrusi moteris eksponuoja gražiausius savo darbus – tapybos ir grafikos paveikslus, kurie traukia net profesionalų dėmesį.
Ramintos diplominis darbas

„Apžiūrėdama parodą aš išsirinkau labiausiai patikusį paveikslą. Tai tikrai labai vertingas, pritraukiantis darbas, kuriame – tapybos ir grafikos miksas“, – kalbėjo parodos autorės kūrybą aptarusi dailės mokytoja metodininkė Aldona Bieliauskienė, rodydama į labiausiai jai įstrigusį paveikslą.

Ir išties šis kūrinys traukė ne vieno parodos atidarymo svečio akį, tačiau ne ką mažiau gražūs ir kiti Ramintos paveikslai, tarp kurių – ir diplominis darbas. Parodos autorė yra baigusi Platelių meno mokyklos Dailės skyrių, kur mokėsi dailės ir apskritai meno paslapčių.

Plateliuose Raminta lankė ir darželį, ir tuometę Platelių vidurinę mokyklą, kurioje baigė dešimt klasių. Į gilesnius mokslus nesileido, matyt, trukdė negalia. Raminta dėl gimimo traumos turi antros grupės neįgalumą, dalyvauja Telšių apskrities sergančiųjų nervų-raumenų ligomis asociacijos veikloje.

Nepaisant likimo siųstų išbandymų, plateliškė jaučiasi laiminga ir džiaugiasi galinti kurti. Į meno pasaulį, kaip ji pati sako, paniro dar būdama mokykliniame suole. Jau tada ją žavėjo gamta, jos vaizdai, augalija, paukščiai, vabaliukai. Visa tai ėmė perkelti į savo paveikslus. Ši tematika iki šiol dominuoja autorės darbuose, kurie žavi kruopštumu, skleidžiama nepaaiškinama ramybe.

„Tapau nuo mokyklos laikų, tada, kada norisi. Vienas darbas užtrunka trumpiau, kitas – ilgiau. Pavyzdžiui, diplominį darbą tapiau gal mėnesį ar du. Tapymas man – malonumas. Piešdama jaučiuosi laiminga“, – prisipažino Raminta.

nuotrauka
Raminta Vildžiūnaitė pristatė parodą „Mano pasaulis“
 

Apie nuo plateliškės darbų dvelkiančią ramybę kalbėjo ir Plungės miesto bibliotekos darbuotoja Ingrida Jonuškienė. Pasak jos, parodoje pristatomi paveikslai spinduliuoja nuoširdumu, švelnumu, žavi švelniomis spalvomis. Taip ir norisi prie kiekvieno prieiti ir suprasti, ką autorė jį kurdama mąstė, kur buvo jos mintys.

Bibliotekininkei antrino ir Telšių apskrities sergančiųjų nervų-raumenų ligomis asociacijos pirmininkė Genovaitė Razbadauskienė. Ji džiaugėsi, kad į Ramintos kūrybos parodą susirinko gausus būrelis menui neabejingų žmonių, tarp kurių – ir autorės artimieji, bičiuliai.

„Namuose Raminta saugo dar daugiau darbų, dalis jų net neįrėminti. Džiaugiuosi, kad tokie žmonės užsiima kūrybine veikla, teikiančia malonumą ne tik sau, bet ir aplinkiniams. Ramintos paveikslai kalba patys už save, atspindi jautrią jos sielą“, – kalbėjo pirmininkė, primindama, kad plateliškės darbai buvo eksponuojami ir anksčiau, buvo iškeliavę net į Seimą.

Plačiau aptarti R. Vildžiūnaitės kūrybą buvo paprašyta mokytoja A. Bieliauskienė. Ji kalbėjo, kad kiekvienas žmogus, lape brūkštelėjęs kad ir vieną vienintelę liniją, jau kuria meną, o Ramintos darbai yra kur kas daugiau nei paprastas brūkštelėjimas. Tai – tikrų tikriausias menas.

„Džiaugiuosi, kad Raminta kuria. Įdomu tai, kad jos paveikslai neturi pavadinimų, bet taip galbūt net geriau, nes kiekvienas iš mūsų galime savaip jį interpretuoti, galime patys įsivaizduoti, kas jame pavaizduota, ir taip įminti autorės užšifruotą paslaptį,“ – kalbėjo mokytoja.