Metai prasidėjo nuo geros žinios

Jurgitos NAGLIENĖS nuotrauka
Kultūros ministerijai skyrus lėšų, žirgyno remonto darbai bus tęsiami
Pirmąją šiais metais darbo dieną Žemaičių dailės muziejus pasidalino džiugia žinia, kad šiemet bus galima toliau tęsti Mykolo Oginskio rūmų žirgyno atnaujinimo darbus. Tam gautas 1,2 mln. eurų finansavimas.

Žemaičių dailės muziejaus projektui „Plungės M. Oginskio dvaro sodybos pastato – žirgyno – pritaikymas visuomenės kultūros reikmėms (III etapas)“ skirta 641 377 eurai Europos Sąjungos lėšų. Projekto partneris – Plungės rajono savivaldybė – prie šios sumos įsipareigojo pridėti dar beveik antra tiek – 600 tūkst. eurų.

„Ši didžiulė investicija į žirgyno įveiklinimą ne tik atnaujins šį kultūros perlą, bet ir suteiks erdvę naujoms idėjoms ir veikloms, moderniems ir inovatyviems projektams bei skatins kūrybinius procesus. Tikimės, kad ši investicija taps įkvėpimu visiems, siekiantiems prisidėti prie kultūros paveldo išsaugojimo ir pritaikymo“, – teigiama Žemaičių dailės muziejaus pranešime.

Kaip žinia, žirgyno pastatas per pastaruosius metus gerokai pakeitė savo išvaizdą: atnaujintas ne tik jo fasadas ir stogas, bet ir didžioji salė bei kairysis korpusas, kur įrengti persirengimo kambariai atlikėjams. Liko sutvarkyti pirmo aukšto dešinįjį korpusą ir visą antrą aukštą.

Savivaldybė kartu su Žemaičių dailės muziejumi šių metų pradžioje nutarė atsiliepti į Kultūros ministerijos kvietimą teikti paraiškas kultūros paveldo objektų aktualizavimui ir įveiklinimui. Paraiška pateikta metų viduryje, o žinios, kad ji įvertinta puikiai ir skirtas finansavimas, kaip minėta, sulaukta tik šiomis dienomis.

Gavus finansavimą, dešinėje žirgyno pastato pusėje, pirmame aukšte, bus įrengtas holas, lankytojų tualetai ir rūbinė, mažoji renginių salė ir laiptinė, taip pat suplanuotas dalinis aplinkos sutvarkymas, patalpas pritaikant lankytojams su negalia.

Įveikus šį etapą, liks paskutinis – antro aukšto remontas. Kiek anksčiau kalbėta, kad čia numatyta įrengti kino salę. Panašu, kad dabar atsirado galimybė nuo kalbų pereiti prie darbų.

Kaip gruodžio mėnesį vykusiame Švietimo, kultūros ir sporto komiteto posėdyje sakė Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Žaneta Vaitkuvienė, Kultūros ministerija paskelbė naują kvietimą, orientuotą į aukštos meninės vertės kultūros sklaidą. Paraiškoms ketinama išdalinti 8 mln. eurų, jas galima teikti iki gegužės pabaigos. Maksimali Europos Sąjungos subsidija vienam projektui – 708 tūkst. eurų.

„Konkursas, tikėtina, bus didelis. Bet mes turim techninius projektus, sąmatas, statybos leidimus, o mūsų galimi konkurentai galimai viso šito neturi. Be to, norim kuo anksčiau pateikti paraišką, kad tai irgi būtų įvertinta kaip mūsų privalumas“, – kalbėjo Ž. Vaitkuvienė, pristatydama projektą „Inovatyvusis Mykolo Oginskio rūmų žirgynas – įtraukaus kultūros turinio erdvė“.

Kaip paaiškėjo, po šiuo pavadinimu slepiasi minėtas sumanymas žirgyno antrame aukšte įrengti kino salę, taip pat patalpas kino edukacijai. Žemaičių dailės muziejaus direktorius Alvidas Bakanauskas atskleidė, kad suprojektuota 100-o vietų kino salė būtų orientuota ne į komercinius, o į aukštos meninės vertės kino filmus, įvairių kino festivalių programas. Salė būtų prieinama žmonėms su negalia – jiems numatytas liftas į antrą aukštą.

Preliminariai skaičiuojama, kad šio projekto vertė būtų apie 1,1 mln. eurų. Kaip minėta, Kultūros ministerija paraiškų lauks iki gegužės pabaigos, tad žinios, ar Žemaičių dailės muziejui nusišypsos sėkmė įgyvendinti ir šį sumanymą, sulauksime tik metų pabaigoje.