Metų muziejininkės vardas – plungiškei

Metų mu­zie­ji­ninkė – Jo­lan­ta Skur­daus­kienė
Kasmet, pasitinkant Tarptautinę muziejų dieną, kuri minima gegužės 18-ąją, teikiama Metų muziejininko nominacija. Šis reikšmingas įvertinimas skiriamas labiausiai nusipelniusiam muziejininkui. 2004-aisiais Lietuvos muziejų asociacijos (LMA) įsteigta nominacija bei premija jau yra pamaloninta 15 labiausiai pasižymėjusių šalies muziejininkų. Šiais metais garbingu titulu pasipuošė ir mūsų krašto muziejininkė – Plungės žemaičių dailės muziejaus direktoriaus pavaduotoja dr. Jolanta Skurdauskienė.

Garbingą profesinį apdovanojimą LMA plungiškei skyrė už Lietuvos muziejininkystės plėtrą, materialinių, dvasinių ir gamtos vertybių eksponavimą bei populiarinimą.

Kaip rašoma žiniasklaidai skirtame pranešime, J. Skurdauskienės profesinis kelias muziejininkystės srityje buvo kryptingas ir nuoseklus. Per beveik ketvirtį amžiaus veiklos sukaupta didelė kultūros paveldo saugojimo, tyrimų ir sklaidos patirtis, o tarptautiniai projektai, seminarai, konferencijos, parodos, leidiniai yra aktualūs ne tik Žemaitijos regionui, visos Lietuvos kultūrai, bet ir tarptautinei bendruomenei.

J. Skurdauskienė ne tik įspūdingais darbais galinti pasigirti muziejininkė, bet ir istorijos mokslų daktarė, kurios profesinė ir akademinė veikla populiarinant kultūros paveldą nacionaliniu ir tarptautiniu lygmenimis apima platų spektrą.

Sunku būtų išvardinti ilgą jos nuveiktų darbų sąrašą. Galima paminėti tik reikšmingiausius projektus, tarp kurių – „Žemaičių dailės muziejaus – Kunigaikščio Mykolo Oginskio rūmų ekspozicijos atnaujinimas, I dalis“, „M. Oginskio rūmų, paskutinės rezidencijos, ekspozicijos atidarymas. Skirta Mykolo Kleopo Oginskio 250-osioms gimimo metinėms“, „Kunigaikščių Oginskių dokumentinis paveldas“ ir kt.

J. Skurdauskienė prasmingai prisideda prie išeivijos dailės populiarinimo. Kitą svarbią plungiškės muziejininkės veiklos sritį atspindi projektai „Žemaitijos žydų paveldas: pažinti, patirti, integruoti“, dirbtuvės „Beit almin – amžinybės namai. Ką pasakoja žydų paminkliniai akmenys Senamiesčio mokyklos kieme“, Žydų kalbos ir kulinarijos dirbtuvės „Mame lošn: prisiminimus saugančios jidiš kalbos skambesys“, „Žydų virtuvės skoniai“ ir kt.

Žemaitijos Versaliu vadinamuose M. Oginskio rūmuose įsikūrusiame Žemaičių dailės muziejuje dirbanti J. Skurdauskienė aktyviai dalyvauja Lietuvos kultūros ir muziejų bendruomenės gyvenime – ji yra Lietuvos muziejų asociacijos Rinkinių mokslinio tyrimo sekcijos vadovė, Regioninės Žemaitijos etninės kultūros globos tarybos, apdovanojimo „Už nuopelnus Žemaitijai“ vertinimo tarybos ir Nacionalinės Jono Basanavičiaus premijos tarybos narė.