Metus trukęs plateliškių skrydis baigėsi

Gintarės KARMONIENĖS nuotraukos
Plateliškiai dėkojo gausiam būriui pagalbininkų
„Plateliai – mūsų ir jūsų namai“ – ši jauki frazė visus metus sklido iš, ko gero, kiekvieno plateliškio lūpų. Šie žodžiai ne sykį nuskambėjo ir šeštadienį Platelių kultūros centre, kur miestelis iškilmingai atsisveikino su mažosios Lietuvos kultūros sostinės vėliava bei dėkojo visiems, prisidėjusiems prie garbingo jos nešimo. Pasidžiaugę metus trukusia kelione, kurioje nestigo įsimintinų akimirkų bei prasmingų veiklų, plateliškiai mažosios kultūros sostinės titulą perdavė Telšių rajono Ryškėnų miestelio bendruomenei.
Scenoje – balsingieji plateliškiai

Prisimintos gražiausios akimirkos

Kaip sakė projekto „Plateliai – mažoji Lietuvos kultūros sostinė 2023“ uždarymo ir padėkos vakaro vedėjai Austėja ir Adrijus Alminai, Plateliai visus šiuos metus kiekvieną iš mūsų kvietė jaustis kaip namuose – vietoje, kurioje gimsta prisiminimai, mezgasi draugystė. „Juk namai – daugiau nei pamatai ir stogas, tai – oazė, kurioje formuojasi bendrystė, prisirišimas. Čia – bendruomenės branduolys“, – kalbėjo vedėjai ir pasidžiaugė, jog metus trukęs projektas suteikė visiems galimybę pažinti ne tik vietos kultūrą, bet ir žmones, gamtą.

Prisiminti, kiek daug Plateliai nuveikė per tuos metus, padėjo daugybė užfiksuotų akimirkų ir vaizdo įrašų, vienas kitą keitę ekrane. Išvydę visą puokštę renginių: Vasario 16-osios šventę, Užgavėnes, Jurgines, Petrines, Platelių parapijos 500 metų jubiliejų, Jonines, minias žmonių į miestelį atviliojusias Petrines ir „Gervazo dūzges“, „Baltąją vakarienę“, muzikavimus ant vandens, Platelių kamerinės muzikos festivalį ir kitus kultūrinius įvykius, ne vienas kalbėjo, jog Plateliai mažosios kultūros sostinės titulą nešė garbingai ir įgyvendino daug gražių sumanymų.

Apie tai kalbėjo ir Austėja bei Adrijus: „Liūdna atsisveikinti, tačiau reikia džiaugtis prisiminimais ir tuo, kas nuveikta. Muzika, šokiai, dainos, spektakliai, žygiai, parodos, kūrybinės stovyklos padėjo mums sustiprinti bendrystę. Kiek daug visko padaryta, kokie įkvepiantys buvo darbai.“

Gausybė padėkų

Pasidžiaugti plateliškių sėkmingai įgyvendintu projektu šeštadienį į Platelius atvyko visas būrys svečių.

Plungės rajono savivaldybės administracijos vardu plateliškius sveikino vicemeras Žydrūnas Purauskis ir administracijos direktorius Dalius Pečiulis.

„Plateliškių bendruomenė šiemet tapo ta bendruomene, kurią jungia ne tik kultūrinė dvasia, bet ir ypatinga draugystė. Jūs visus metus darėt įspūdingus projektus, organizavot renginius, savo kasdienybę piešėt įvairiausiomis spalvomis ir čia skleidėt emociją, kad Plateliai – tai namai, spinduliuojantys draugystę, bendrystę, šilumą. Norisi palinkėti, kad tos emocijos, kurias patyrėt šiemet, nesibaigtų, kad ateinantys metai atneštų dar daugiau idėjų, dar daugiau bendrystės ir gražių akimirkų“, – linkėjo vicemeras.

„Nesvarbu, kad nebenešite mažosios kultūros sostinės vėliavos, bet ir toliau būkite taip pat garsiai girdimi, gerai matomi. Nepritrūkite idėjų, išlaikykite tą kultūros kartelę, kurią užsikėlėte labai aukštai“, – prie gražių žodžių prisidėjo ir D. Pečiulis, kuris drauge su Ž. Purauskiu labiausiai prie projekto prisidėjusiems plateliškiams įteikė mero Audriaus Klišonio pasirašytas padėkas bei kiekvienam po kalėdinį suvenyrą.

Savivaldybės atstovų padėkos skirtos visam būriui plateliškių, tarp kurių – Platelių šv. apaštalų Petro ir Pauliaus parapijos klebonas Klemensas Jaraminas, Liepijų mokyklos direktorė Erika Laurinaitienė, Platelių kultūros namų darbuotojai Aliona ir Aivaras Alminai, Platelių meno mokyklos direktorius Linas Senkus, Platelių miestelio bibliotekininkė Aušra Vilienė, Žemaitijos nacionalinio parko direktorius Ramūnas Lydis. Žinoma, AČIŪ tartas ir Platelių seniūnui Robertui Šimkui bei bendruomenės pirmininkei Rigondai Pereverzevai.

„Tokios kelionės dar neturėjau“

Prie sveikinimų prisidėjo ir kalvariškiai Rima Jokubauskienė bei Bronius Kleinauskas, priminę, jog ir į jų miestelį prieš keletą metų buvo atkeliavusi mažosios Lietuvos kultūros sostinė vėliava, bei linkėję plateliškiams neužgesti, degti ir toliau taip gražiai bendrauti.

„Man – 85 metai ir iš jų 50 metų gyvenu su Platelių žmonėmis. Suspaudžia širdį pagalvojus, kad vieną dieną man reikės su jais atsisveikinti. Kiek daug įvyko mano akyse, kokie nuostabūs žmonės čia. Užaugo ne viena karta, kuri garsina Platelių vardą. Taip ir toliau dirbkit ir siekit savo tikslų. Tik pridursiu – jei norite gyventi, turite bendrauti, vienas kitam būti draugiški, žmogiški“, – šiemet švenčiančius plateliškius sveikino to krašto liaudies meistras Vytas Jaugėla ir pakvietė šalia savęs R. Pereverzevą – jai įteikė paties drožtą angelą.

Padėkų ir gražių žodžių sulaukė ne tik plateliškiai – jie ir patys dėkojo gausiam būriui žmonių, prisidėjusių prie projekto savo idėjomis, darbais ar finansais.

„Keistas vakaras – kupinas pačių įvairiausių jausmų. Atrodo, ir džiaugsmas širdy, nes šventė, bet kartu ir liūdna, kadangi baigiasi tie metai. Yra daug kam padėkoti. Tai – žmonės, kurie daugiau davė, negu gavo. Galėčiau papasakoti, kas vyko šįmet, bet nereikia aušinti burnos, nes rezultatai kalba už save. Baigiasi kelionė, o kartu su ja ir kultūros kupini metai, lėktuvas pamažu leidžiasi į saugų, ramų oro uostą. Mėgstu keliones, daug kur buvęs, bet tokios nuostabios kelionės dar neturėjau. Ačiū jums. Nesinori pabaigti liūdnai, juk kiekviena pabaiga – tai kažko naujo pradžia. O dabar tiesiog pasidžiaukime vieni kitus atradę, sužinoję, kur galime pasitempti, kuo galime pasitikėti. Su tokia komanda, kurią mes subūrėme, galima kalnus nuversti“, – dėkodamas visiems kalbėjo seniūnas R. Šimkus.

nuotrauka
Renginio metu didžiausias AČIŪ tartas R. Pereverzevai ir R. Šimkui, ant kurių pečių gulė su projektu susiję rūpesčiai

Jam antrino ir vakaro vedėjai, pasak kurių, šis renginys nėra plateliškių svajonių pabaiga, tai – atspirties taškas toliau kurti. Po šių žodžių Plateliai atsisveikino su mažosios kultūros sostinės titulu ir perdavė jį Telšių rajono Ryškėnų miestelio bendruomenei.

Tačiau tuo renginys nesibaigė – toliau skambėjo plateliškių dainos ir muzika, kurios fone maloniai čiurleno salėje įkurdintas muzikinis fontanas. Gražus projekto uždarymo ir padėkos vakaras vainikuotas kiekvieną išjudinusiu grupės „Kartą Amerikoj“ koncertu.

nuotrauka
Grupės „Kartą Amerikoje“ vokalistė Martyna, grojanti kontrabosu