Muzikinė padėka suskambo ir mūsų krašte

Gin­tarės KAR­MO­NIENĖS nuo­trau­ka
R. Ma­tu­lis dėko­jo vi­siems, pri­si­dėju­siems su­val­dant pirmąją CO­VID-19 pan­de­mi­jos bangą
Visoje šalyje pirmadienio pavakarę surengta akcija „Ačiū, Lietuva“. Tai – muzikinė padėka, kurios metu dėkota visiems, prisidėjusiems suvaldant pirmąją COVID-19 pandemijos bangą. Žodis AČIŪ pagerbiant visus, prisidėjusius prie koronaviruso krizės suvaldymo, tartas ir Plungės bei Rietavo krašte.

Padėka visiems

Vienur ši muzikinė akcija truko 15 minučių, kitur užsitęsė iki valandos. Tačiau tiek vienu, tiek kitu atveju dėkota tiems, kurių darbas buvo labiausiai matomas šiuo sunkiu laikotarpiu.

Kaip sakė Plungėje renginį vedęs Kultūros centro direktorius Romas Matulis, šią akimirką padėkos koncertuose dalyvauja apie pusantro tūkstančio muzikos kolektyvų. Tai – maždaug 5000 atlikėjų, dovanojančių visuomenei gražiausius savo šokius, vaidinimus, performansus, dainas, muziką.

Plungėje žinią apie laisvėjantį gyvenimą ir vis dažnėjantį kultūros pulsą pirmieji paskelbė Kultūros centro simfoninio orkestro muzikantai: viena iš kolektyvo vadovių Ieva Lygnugarienė, griežusi smuiku, bei saksofonininkas Vilius Paimbrekis. Vėliau pasirodė ir kiti įstaigos meno kolektyvai: Romo Jasevičiaus diriguojamas pučiamųjų instrumentų orkestras bei choreografijos grupės šokėjos, kurių vadovė – Edita Rimeikytė, taip pat Aidos Mackevičiūtės vadovaujamas vokalinis jaunimo ansamblis „Hello“.

„Šią akimirką visą Lietuvą – visus jos kampelius: miestus, aikštes, skverus – užpildė muzika. Mes Plungėje sakome AČIŪ visiems, kurie padėjo būti šitą visą laikotarpį. Ačiū kaimynui, ačiū medikams, pareigūnams, prekybininkams, savanoriams, ačiū kultūros žmonėms, kurie budino, stengėsi palaikyti dvasią. Ačiū už tai, kad šiandien vėl galime susirinkti ir būti kartu“, – neslėpdamas susijaudinimo kalbėjo R. Matulis.

Jis priminė, kad Vyriausybės inicijuotą akciją padėjo įgyvendinti Lietuvos savivaldybių bei Kultūros centrų asociacijos.

Už šventę mūsų mieste plungiškiai dėkingi Savivaldybei bei Kultūros centrui, suteikusiems žmonėms progą išeiti iš namų, pabūti drauge bei pasidžiaugti naujai sutvarkytomis Plungės miesto erdvėmis.

„Per karantiną, ko gero, net nepastebėjome, kaip išgražėjo mūsų Plungė, koks nepaprastai gražus mūsų centras, o Laisvės alėja ir pėsčiųjų promenda turbūt yra gražesnės už Basanavičiaus gatvę Palangoje. Verta būti Plungėje“, – džiaugėsi Kultūros centro vadovas.

Atidarė naujai sutvarkytas erdves

Jam antrino ir meras Audrius Klišonis, anot kurio, ko gero nė vienas, sėdėdamas prie kalėdinio stalo, nepagalvojome, kokia didelė neganda mus netrukus užklups. Pirmosios žinios apie klastingą ligą tada visiems atrodė tokios tolimos, it aidas.

Jog virusas neaplenks ir Lietuvos, pasak mero, suvokėme kovo 16-ąją, paskelbus karantiną. Nuo tada mūsų gyvenimus tarsi apjuosė juoda juosta – sustojo kai kurių įstaigų bei įmonių veikla, įsivyravo nežinia ir nerimas. Daug darbų teko imtis pirmą kartą.

„Todėl atleiskite, kai kartais ir mūsų sprendimai buvo galbūt ne visai suprantami. Visi tą dalyką darėme pirmą sykį. Nebuvo lengva ir paprasta, bet reikėjo. Reikėjo susikaupimo, galimybės išgyventi tą sunkų laikotarpį. Ir dabar, kai tie slastai po truputėlį atsidaro, kai kaskart įkvepiame vis daugiau deguonies, darosi daug smagiau. Ačiū jums už tai, kad ištvėrėme, kad šiandien galime susirinkti čia.

Didžiausias ačiū tiems, kurie, nepaisant visų koronų, dirbo. Triūsė Laisvės alėjoje, slėnyje. Ne daug kas tikėjo, kad pavasariui pasibaigus turėsime tikrai labai gražią šventę, kurios metu pasidžiaugsime turį dar vieną fontaną, naujai atgimusią Laisvės alėją, puikiai sutvarkytą estradą“, – kalbėjo A. Klišonis.

Arčiau savęs jis pakvietė prisidėjusius prie šių erdvių sutvarkymo. Už sėkmingai įgyvendintą vieną labiausiai miestą ir rajoną reprezentuojančių projektų meras padėkos raštus įteikė rangos darbus vykdžiusios UAB „Plungės lagūna“ generaliniam direktoriui Dariui Bieliauskui, vykdomajam direktoriui Povilui Batavičiui ir darbų vadovui Žydrūnui Vilniui, Plungės rajono savivaldybės Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėjai Žanetai Piepalienei, buvusiam Vietos ūkio skyriaus vedėjui Martynui Čiuželiui bei dabartiniam skyriaus vadovui Arvydui Liutikai.

Padėkos raštu pagerbtas ir žmogus, kuris, mero žodžiais, minėtas erdves pamatė kitaip. Tai UAB „Architekto studija“ vadovas profesorius Algirdas Žebrauskas.

Naujai sutvarkyta Plungės dalis buvo ir pašventinta. „Miestas – tarsi mama, kuri visada laukia sugrįžtant. Džiugu, kad šis miestas taip tvarkosi. Tegu ir toliau Plungė Lietuvoje skleidžia gilų kūrybos kvapą“, – sakė Plungės Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas dekanas Vytautas Gedvainis.

Padėkos koncertai suskambo ir Plungės rajone esančiuose miesteliuose bei kaimuose. Muzikinė padėka užliejo ir Rietavo kraštą.