Netrukus startuos IX pasaulio žemaičių dailės paroda

Linos RUIBIENĖS nuotrauka
„Partnerių pusryčių“ metu A. Bakanauskas pristatė planuojamus renginius
Balandžio 30 dieną Žemaičių dailės muziejus informacinius ir sklaidos partnerius pakvietė į „Partnerių pusryčius“, kurių metu pristatė birželio 22–gruodžio 31 dienomis vyksiančią IX pasaulio žemaičių dailės parodą.

Žemaičių dailės muziejaus rengiamos Pasaulio žemaičių dailės parodos yra vienas ryškiausių Žemaitijos kultūrinių renginių, taip pat vienas seniausių profesionaliosios dailės kūrėjų sambūrių Lietuvoje, plačiu mastu pristatantis profesionaliąją kūrybą ir jos įvairovę. Kas ketverius metus rengiama paroda Plungę padaro Žemaitijos regiono, o kartu ir visų po platųjį pasaulį pasklidusių žemaičių kūrėjų kultūros centru.

Šiemet planuojama pristatyti per šimtą aukštos meninės vertės profesionaliųjų dailininkų darbų ir instaliacijų, kurių didžioji dalis sukurti po 2020 metų, kai kurie dar neeksponuoti Lietuvoje.

Kartu bus suteikta unikali proga patiems dailininkams sugrįžti atgal prie savo gimtų šaknų. Iki metų pabaigos bus surengta apie 150 renginių: susitikimų su menininkais, filmų peržiūrų, koncertų, ekskursijų, meno edukacijų, archyvų pristatymų.

Muziejaus direktorius Alvidas Bakanauskas ir jo pavaduotoja, parodos koordinatorė dr. Jolanta Skurdauskienė pasidžiaugė, kad IX pasaulio žemaičių dailės parodoje sutiko dalyvauti visame pasaulyje garsūs žemaičiai menininkai tokie kaip Žilvinas Kempinas ir Kęstutis Zapkus iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Rasa Jusionytė iš Prancūzijos bei kiti.

Šiemet sukaks 30 metų, kai buvo įkurtas Žemaičių dailės muziejus ir tiek pat metų, kada jis tapo Pasaulio žemaičių dailės parodų namais bei plačiai pasaulyje pasklidusių žemaičių menininkų susibūrimo vieta.

Per tuos tris dešimtmečius nueitas ilgas kelias. Nuo 1994 iki 2020 metų Pasaulio žemaičių dailės parodose dalyvavo 430 dailininkų profesionalų, 200 jaunųjų dailininkų, pristatyta 2 tūkst. ir muziejui dovanota 770 dailės darbų, parodas aplankė 250 tūkst. dalyvių.

Nuo 1989 metų rengiamai Pasaulio žemaičių dailės parodai logotipą anuomet sukūrė Vilniaus dailės akademijos profesorius Jonas Gudmonas. Prie jo atsiradimo taip pat prisidėjo fotografas, dailininkas Rimantas Dichavičius. Šis logotipas yra plačiai žinomas ir atpažįstamas, todėl, kaip kalbėjo organizatoriai, į šių metų parodą bus žengiama ne keičiantis, o tobulinant jau neatskiriamu Pasaulio žemaičių dailės parodos atributu tapusį meškos ir teptuko įvaizdį. Parodos logotipui panaudotas specialiai žemaičių kalbai sukurtas „Atmeno“ šriftas. Jo autorė – Vilniaus dailės akademijos bakalaurė Gintarė Razmaitė.