Nušurmuliavo didysis Plungės jomarkas

Sta­sio BUIT­KAUS nuo­trau­kos
Šeš­ta­dienį Se­na­mies­čio aikštė­je šur­mu­lia­vo jo­mar­kas
Praėjusį šeštadienį Plungės Senamiesčio aikštėje nuo pat ankstyvo ryto šurmuliavo iš įvairių Lietuvos kampelių suvažiavę prekybininkai, skambėjo muzika, pulkeliais vaikštinėjo pakiliai nusiteikę žmonės. Juos šeštadienio rytą iš namų išviliojo ne tik rudeniškai šiltas oras, bet ir pačioje Plungės širdyje bepradedantis šurmuliuoti Didysis jomarkas. Tai – gražia rudens tradicija tapęs renginys, kurio sumanytojas – idėjų niekada nestokojantis Kultūros centras.

Būtent jis kiekvienais metais į per visą Senamiesčio aikštę nusidriekiančią mugę sukviečia daugybę prekybininkų, plungiškiams ir miesto svečiams siūlančių įsigyti mėsos gaminių, šviežutėlių pyragų ir kvapnios duonos, meduolių, riestainių. O kur dar dūmu kvepianti žuvis, nosį maloniai kutenančios žolelių arbatos, prie kurių puikiai dera medus. Užsukusieji į mugę iš jos išėjo pilnutėliais krepšiais.

Margaspalvis jomarkas neįsivaizduojamas ir be meno dirbinių, tekstilės, molio, metalo, gintaro, keramikos, medžio gaminių bei kruopščiai sumeistrautų tautodailininkų ir amatininkų kūrinių. Net išrankiausias pirkėjas rado širdžiai mielą daiktelį, priminsiantį apie Plungėje vykusį jomarką, šiemet sukvietusį per pusšimtį prekybininkų iš visos Lietuvos: Klaipėdos, Šiaulių, Biržų, Radviliškio, Skuodo, Gargždų, Joniškio, Jonavos, Šilutės, Kuršėnų, Mažeikių ir net pačios sostinės. Žinoma, savo gaminius žmonėms siūlė ir vietiniai prekiautojai.

Kad šiais laikais rengiamas jomarkas bent kiek primintų vykusius anais laikas, kuomet prekiauta ne tik įvairiais maisto gaminiais ir amatininkų dirbiniais, bet ir naminiais gyvuliais bei paukščiais, šiemet pasirūpino Astos Urbanavičienės ūkis, į Senamiesčio aikštę atvežęs pulką vištų, ančių bei mažųjų šventės dalyvių dėmesį labiausiai traukusių triušių.

O kokia šventė be linksmybių – vyko teatralizuota vaikų valanda su mankštomis, šokiais, dainomis ir žaidimais. Viso renginio metu gerą nuotaiką prekeiviams ir lankytojams dovanojo Plungės kultūros centro meno kolektyvai: vaikų ir jaunimo tautinių šokių ansamblis „Žirginėliai“, jaunimo vokalinė grupė „Hello“, šokių ir dainų ansamblis „Suvartukas“, liaudiškos muzikos kapela „Minija“, vokalinis ansamblis, liaudiškos muzikos kapela, vaikų liaudiškos muzikos kapela ir vokalinis ansamblis „Serbentėlės“.

Po vietinių meno kolektyvų koncertų į sceną žengė charizmatiškasis populiariausių šlagerių kūrėjas ir atlikėjas Paulius Stalionis. Jo atliekamos dainos išjudino ir jaunesnius, ir vyresnius šventės dalyvius, susispietusius į rudens gėrybėmis išpuoštą Senamiesčio aikštę.

Kaip ir ankstesniais metais, vykstant jomarkui surengtas konkursas „Moliūgas 2020“, kurio organizatorius – Lietuvos ūkininkų sąjungos Plungės skyrius. Apžiūrėjusi suvežtas gėrybes, komisija išrinko daugiausiai moliūgų atvežusį augintoją. Juo tapo Bronius Sosickis. Už didžiausią moliūgą apdovanotas Martynas Bagdonas. Komisija išrinko ir gražiausią moliūgų kompoziciją, kurią konkursui pateikė jaunųjų knygos bičiulių klubas „Išminties upeliukas“. O Neimantas Bieliauskas sulaukė prizo už išradingai papuoštus moliūgus.

Plungės skyriaus ūkininkai jomarko programą praturtino ne tik konkursu, bet ir bulvių skutimo varžytuvėmis. Jų metu nepabijojusieji čiupti į rankas skustuką ir bulvę išvis priskuto bemaž 25-ių kilogramų maišiuką bulvių. Matyt, labai jau norėjo žadėtų blynų. Ir jų sulaukė. Iš per varžytuves priskustų bulvių buvo prikepta gausybė blynų, kuriais ūkininkai vaišino visus šventės dalyvius. Norinčiųjų paragauti tikrai netrūko – žmonės būreliais rikiavosi prie keptuvėje dar čirškiančių skanėstų ir juos valgė net pirštus apsilaižydami.