Objektyve – Ukraina

Jurgitos NAGLIENĖS nuotr.
D. Vaičekauskas už pagalbą rengiant Plungės fotobienales dėkojo Plungės viešajai bibliotekai ir jos vadovei Violetai Skierienei
plungiškius ir miesto svečius pakvietė tradicinės, jau 7-osios, Plungės fotobienalės atidarymas. Šiemet fotobienalės parodos, išsidėsčiusios net 9-iose Plungės miesto erdvėse, dedikuotos Ukrainai ir šios šalies fotografams, tad savaime suprantama, kad šįkart dėmesio centre – objektyvų užfiksuotos ne buitinės gyvenimo akimirkos, bet karo grimasos.


Akys į Ukrainą nukrypo dar prieš karą

„Ukraina: vilties šviesoraštis“ – būtent taip rengėjai šiemet nutarė pavadinti fotobienalę, tarsi sufleruodami, kad net ir tamsiausiose karo destrukcijos atvaizduose galima įžiūrėti vilties spindulį.
„Nekalbam apie tai, kas liūdna, bet žiūrime su viltimi, kad karas baigsis, žmonės grįš į savo namus ir Ukraina žydės galbūt net labiau nei prieš tai“, – per fotobienalės atidarymą, surengtą praėjusį penktadienį Mykolo Oginskio rūmų žirgyne, kalbėjo Plungės fotobienales jau kelerius metus organizuojantis Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus vadovas Darius Vaičekauskas
Šiemet Plungėje pristatoma net 10 fotografijos parodų, daugumos jų autoriai – ukrainiečiai fotomenininkai, fiksuojantys dabartinius įvykius Ukrainoje. Nuo 2010 metų Plungėje rengiamoms fotobienalės dedikuojamos vis kitai šaliai. Antai pati pirmoji buvo skirta Rusijos fotografijai, vėlesniais metais pristatyta Kinijos, Prancūzijos, Japonijos, JAV ir Lietuvos  fotomenininkų kūryba. Na, o šią – septintąją – Plungės fotobienalę nutarta dedikuoti Ukrainai, tiesa, ši tema pasirinkta dar iki prasidedant kariniams neramumams šioje šalyje.
Pasak D. Vaičekausko, daug šiemet eksponuojamų parodų yra naujos, atspindi tai, ką fotografai užfiksavo šiemet, o kai kurios eksponuojamos net pirmą kartą. Antai bibliotekoje-laikrodinėje iškabinta Anos Melnikovos paroda turėjo būti atidaryta vasario 24 d. Charkive. Nuotraukos jau buvo iškabintos, parodos rengėjai nusipirko vyno parodos atidarymui, bet kitą dieną prasidėjo Rusijos kariniai veiksmai.
„Labai džiaugiuosi, kad mums pavyko atsivežti šią parodą į Lietuvą ir štai dabar turime unikalią galimybę pamatyti nuotraukas, kurios turi tokią skaudžią, bet savotiškai įdomią istoriją“, – kalbėjo fotobienalės rengėjas.

Pro durų akutę

Dėmesio verta ir Vaikų bibliotekoje eksponuojama Valentino Odnoviuno fotografijų serija „Stebėjimai“. Autorius pasirinko fiksuoti buvusių NKVD, KGB, „Štazi“ ir kitų politinių kalėjimų durų į pasivaikščiojimo kiemelius ir kameras akutes, pro kurias kalėjimo prižiūrėtojai sekdavo kalinius. Pasak menininko, šių dienų įvykių fone tokie maži anų laikų reliktai atsiskleidžia kitoje šviesoje.
Įdomu tai, kad šių fotografijų autorius dar 2013 metais paliko savo gimtąją Ukrainą ir apsigyveno Lietuvoje, o praėjusio penktadienio vakarą Plungės bibliotekoje-laikrodinėje sklandžia lietuvių kalba perskaitė paskaitą apie Lietuvos ir Ukrainos fotomenininkų sankirtas.
Šeštadienį bibliotekoje-laikrodinėje surengtos net kelios kūrybinės dirbtuvės su fotografais, tęsėsi diskusijos apie Ukrainos fotografijos istoriją ir ryšius su Lietuvos menininkais.

Lankytojų lauks visą lapkritį

Na, o tie, kas dar nespėjo apžiūrėti šiai Plungės fotobienalei pristatytų menininkų darbų, dar turi tam apsčiai laiko. Iki gruodžio 4 dienos  M. Oginskio rūmų žirgyne veiks Aleksandro Zakletskio paroda „Karo geometrija“ bei grupinė Ukrainos fotografų paroda „Photography4Peace“ („Fotografija už taiką“).
Bibliotekoje-laikrodinėje, kaip minėta, dėmesio laukia A. Melnikovos paroda „Miestas be pavadinimo“, Vaikų bibliotekoje – V. Odnoviuno „Stebėjimas“. Visai šalia Vaikų bibliotekos, advokato name, eksponuojama Aleksejaus Charejaus fotografijų paroda „Asmeninis Vergilijus“.
Yra ką pamatyti ir Plungės kultūros centre – čia iškabinta Virgilijaus Skuodo fotografijų paroda „Paskirstymo punktas“ ir Aleksandro Čekmeniovo „Ištrinti“. Kavos baras „Ex Libris“ kviečia apžiūrėti Stanislavo Ostrouso parodą „Charkivas – forpostas“, o kavinė „Mr. NOM“ – Artūro Šeštoko ambrotipijų parodą „Kolegos“.
Visos šios parodos tikrai vertos dėmesio, tačiau daugiausiai lankytojų neabejotinai sulaukė ir dar sulauks Plungės parke, prie tako į biblioteką-laikrodinę išstatytos drobės su Jano Dobronosovo fotoreportažais „Neleiskime pasauliniam karui pasikartoti. Skausmo per daug“.