Pagaliau pajudėjo Beržoro šventovės tvarkymo darbai

ŽEMAIČIO nuotr.
Pirmieji Beržoro šventovės tvarkymo darbai – jau atlikti: atnaujintas stogo kupolas bei sutvarkytas pasviręs medinis jo kryžius
Besidomintieji sakraliniu Žemaitijos krašto paveldu Beržoro Šv. vyskupo Stanislovo bažnyčią dažnai pavadina reta grynuole. Ir visai ne keista, žinant, jog šventovės architektūrą, interjerą kūrė vietiniai amatininkai ir menininkai, o jos sienojai suręsti nenaudojant pjūklo, eglinius rąstus apdirbus tik kirviu. Rokoko stiliaus įkvėpti liaudies meistrai į bažnyčios drožinius ir altorių paveikslus sudėjo daug jaudinančio nuoširdumo. Prieš kelis šimtmečius visai šalia Platelių iškilę Beržoro Dievo namai savo žavesio neprarado ir šiandien, tačiau laiko palikti ženklai – neginčijami. Laimei, šiuo metu šventovė tvarkoma.

Kokie darbai jau atlikti, o kokie dar laukia, per Plungės rajono savivaldybės tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komiteto posėdį pasakojo Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vyr. specialistas Gintaras Ramonas.

Jis pirmiausia pasidžiaugė, kad jau spėta naujai apskardinti bažnyčios kupolą bei sutvarkyti pasvirusį jo kryžių.

Kaip minėjo specialistas, šių darbų imtasi po to, kai pernai Kultūros paveldo departamentas Platelių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus parapijai surašė reikalavimą dėl privalomų Beržoro šventovės stogo remonto darbų.

Reaguodama į tai Savivaldybė šių metų rugsėjį šiam tikslui skyrė 1 702 eurus. Būtent šiomis lėšomis bei prisidedant parapijai naujai apskardintos prasčiausiai atrodžiusios kupolo vietos, ištiesintas medinis kupolo kryžius bei pakeisti keli stogo dangos šiferio lakštai.

Žinoma, to neužtenka, žinant, kad šventovės stogas – toli gražu ne geriausios būklės, būtina keisti jo dangą. Panašu, kad tai – jau ranka pasiekiama. G. Ramonas aiškino, jog norint pagerinti valstybės saugomos kultūros vertybės būklę, parapijos iniciatyva parengtas stogo tvarkybos darbų projektas. Jo autorius – UAB „Klaipėdos projektas“. Suskaičiuota, jog stogo sutvarkymas atsieis bemaž 70 tūkst. eurų. Tikimasi, jog prisidės ir Kultūros paveldo departamentas.

Kaip patikslino administracijos direktorius Mindaugas Kaunas, bendravęs su Platelių parapijos klebonu Klemensu Jaraminu, su departamentu šis reikalas yra aptartas, susitarta, jog šis kompensuos remonto išlaidas.

Komiteto nariai domėjosi, kokia stogo danga ketinama pakeisti dabartinę. Paaiškėjo, jog nuspręsta atsigręžti į autentiką ir šventovės stogą, anuomet užklotą šiferio lakštais, vėl uždengti skiedromis.

Tarp kitų suplanuotų bažnyčios tvarkymo darbų – elektros instaliacijos ir signalizacijos atnaujinimas. M. Kauno teigimu, šių darbų projektas taip pat jau yra parengtas, jo žodžiais, jau patvirtintos ir lėšos. Tad darbus planuojama pradėti jau žiemą arba pavasarį.

O štai sukrypusius Beržoro šventovės altorius tikimasi sutvarkyti dar šiemet. Neva jau surastas tai padaryti galintis meistras. Lieka tik sužinoti, kokia pinigų suma bus reikalingA altorių konstrukcinės dalies sutvarkymui. „Gal bus kokių likučių“, – svarstė administracijos direktorius, kartu primindamas, jog Savivaldybė kasmet prisideda prie religinės paskirties objektų tvarkymo, o šiemet šiam reikalui numatė 20 tūkst. eurų.

Pagaliau pajudėjusiais Šv. vyskupo Stanislovo bažnyčios išorės ir vidaus remonto reikalais bei atkreiptu dėmesiu į suvargusius šventovės altorius, apie kuriuos anksčiau nebuvo kalbama, pirmoji pasidžiaugė komiteto bei Savivaldybės tarybos narė, istorikė Jolanta Skurdauskienė.

Jai antrino ir kolegė Judita Stankutė, raginusi nenusigręžti ir nuo pietinėje bažnyčios pusėje esančios šarvojimo koplyčios, kuri taip pat esą prašosi meistrų rankų.