Pagerbti labiausiai nusipelnę kūrėjai

Jurgitos NAGLIENĖS nuotraukos
Kultūros ir meno premijomis šiemet pagerbti (iš kairės) A. Lučinskas, D. Stasikėlienė ir B. Kleinauskas
Praėjusį savaitgalį šurmuliavusi Plungės miesto šventė neapsiėjo ir be tradicinio iškilmingo Plungės rajono savivaldybės tarybos posėdžio. Jo metu pasidžiaugta gražėjančiu mūsų kraštu, užsienio miestų-partnerių parodytu dėmesiu bei bendryste. Kartu pagerbti ir labiausiai Plungės rajonui nusipelnę kūrėjai. Tiesa, Seimo narys Jurgis Razma posėdžio metu paragino nepamiršti ir senos tradicijos kasmet miesto šventės metu įteikti regalijas naujai išrinktiems garbės piliečiams – paskutinįkart ši ceremonija vyko 2021-aisiais, kada tapus miesto garbės piliečiu sveikintas profesorius Remigijus Žaliūnas.

1897 metais vyskupas Antanas Baranauskas viešėdamas Mykolo Oginskio rūmuose svečių knygoje užrašė „Po šituo stogu viešėt patogu: čia kožnas žodis širdį parodys, čia tikras žodis per lūpas girdis, čia kožnam darbe gaun Dievas garbę, tarnai dorybę, vargšai šviesybę, alkani maistą...“ Šiais žodžiais dabartinis rūmų šeimininkas, Žemaičių dailės muziejaus direktorius Alvidas Bakanauskas šeštadienį pasveikino visus, dalyvaujančius Plungės miesto šventėje ir iškilmingame Savivaldybės tarybos posėdyje.

O į jį rinktasi gana aktyviai. Posėdyje dalyvavo ne tik Tarybos nariai, bet ir gausus būrys svečių: Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma, Seimo nariai Rimantė Šalaševičiūtė ir Robertas Šarknickas, sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas, Plungės garbės piliečiai, įstaigų, įmonių vadovai, klebonas dekanas Vytautas Gedvainis ir kiti.

Posėdžio pradžioje meras Audrius Klišonis perskaitė pranešimą apie tai, kas nuveikta nuo vienos miesto šventės iki kitos, bei trumpai apžvelgė suplanuotus didžiausius darbus.

Meras pasveikino į Plungės miesto šventę atvykusias užsienio delegacijas – bičiulius iš penkių miestų, su kuriais Plungę sieja ilgalaikiai ryšiai. Pasidžiaugta sulaukus Lenkijos Golub-Dobžyno miesto atstovų, partnerių iš Latvijos Tukumo miesto, iš Čekijos Bruntalio miesto, Vokietijos Mendeno miesto ir Sakartvelo Kvarelio miesto.

Į visas šias delegacijas A. Klišonis kreipėsi jų gimtosiomis kalbomis, tačiau daugiausiai, be lietuvių, posėdžio metu skambėjo lenkų kalba, mat dar prieš miesto šventę suplanuota jos metu partnerystės 20-mečio proga su Golub-Dobžynu pasirašyti atnaujintą bendradarbiavimo sutartį.

nuotrauka
Plungės ir Golub-Dobžyno merai juokėsi iš gražaus sutapimo – kad abu tądien pasipuošė vienodais kaklaraiščiais
 

Partnerystės ryšius savo parašais užtvirtino Plungės rajono savivaldybės meras A. Klišonis ir Golub-Dobžyno meras Franciszek Gutowski. Pastarasis juokavo, kad apie stiprų miestų ir jų vadovų ryšį byloja ne tik pasirašyta sutartis, bet ir tai, kad jiedu, nesitarę ir nederinę, tądien pasipuošė vienodais kaklaraiščiais.

Beje, Golub-Dobžyno delegacija dalyvavo ne tik visuose Plungės miesto šventės renginiuose, bet ir sekmadienį šv. Mišiose Plungės bažnyčioje. Golub-Dobžyno meno mokyklos direktorius Rafal Gumiela mūsų bažnyčios vargonais sugrojo keletą kūrinių.

Na, o šeštadienį M. Oginskio rūmuose, užtvirtinus atnaujintą bendradarbiavimo sutartį garsiais plojimais, visų akys nukrypo į tris mūsų krašto šviesuolius, kuriuos šiemet nutarta apdovanoti kultūros ir meno premijomis.

Už ilgametę veiklą ir atsidavimą jai įvertinti Žlibinų kultūros centro kapelos „Riviena“ vadovas, liaudies instrumentų meistras Alfredas Lučinskas, Žemaičių Kalvarijos bendruomenės „Gardai“ pirmininkas, poeto Vytauto Mačernio atminimo puoselėtojas Bronius Kleinauskas ir Plungės kultūros centro folkloro ansamblio „Gondinga“ vadovė Dalia Stasikėlienė.

Apdovanotuosius sveikino ne tik meras A. Klišonis bei Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Vida Saukalienė, bet ir gausus būrys jų artimųjų bei kolegų. „Galvojau jau kaip ir baigti savo visus darbus, bet, ko gero, nepavyks“, – sujaudintas dėmesio prisipažino muzikantas ir meistras A. Lučinskas.

nuotrauka
Kultūros ir meno premijų laureatus sveikino gausus būrys jų kolegų ir artimųjų
 

 

Iškilmingame Tarybos posėdyje sulaukta nemažai svečių