Paroda „Žemaičio kodas“ pristatyta Seime

Sigito KAZLAUSKO nuo­trau­ka
Fo­tok­lu­bo „Žybt“ na­riai Sei­me
Spalio 1 d. Seimo antruosiuose rūmuose, Spaudos konferencijų salėje, pristatyta Plungės ir Rietavo krašto fotoklubo „Žybt“ narių darbų paroda „Žemaičio kodas“, skirta Tautodailės metams paminėti. Tiek Seimo lankytojams, tiek visai Lietuvai Plungėje įsikūręs klubas norėjo parodyti, kokiais tautodailininkais apdovanota Žemaitija ir kokie unikalūs bei trapūs yra žmogaus rankų darbo kūriniai.

Klubo tikslas – tęsti pradėtus darbus

2011 m. įkurtas klubas šiandien po savo sparnu glaudžia 20 fotografų. Vasarį Plungės visuomenei pristatę metinę parodą, fotografai pradėjo planuoti šiųmečius darbus. 2020-ieji yra paskelbti Tautodailės ir Paveldo metais, tad klubo nariai vienbalsiai nusprendė, jog būtina tęsti 2019 m. pradėtą projektą „Žemaičių menininkai, jų dirbtuvės ir darbai“, o tuo pačiu rinkti medžiagą naujam projektui „Žemaičio kodas fotografijose“.

Šiais metais „Žybt“ fotografai turėjo aiškų tikslą – aplankyti kuo daugiau tautodailininkų, įamžinti ir ateities kartoms palikti jų darbus, užfiksuotas žemaičių vertybes – tai, kas labai trapu, greitai nyksta ir praranda autentiką. Todėl idėjų, kur keliauti ir ką aplankyti, klubas metų pradžioje turėjo daug.

Vasario mėnesį fotografai dar spėjo aplankyti Telšių ir Šiaulių rajonuose kuriančius menininkus, bet tai buvo paskutinė kūrybinė kelionė. Pavasarį šalyje įvestas karantinas aktyvią klubo veiklą pristabdė.

Noras didesnis už baimes

Tiesa, tai ne pirmoji plungiškių fotografų paroda, eksponuota Seime. Pristatyti savo darbus čia jie turėjo galimybę ir 2009 m. balandį, kuomet gausus būrys plungiškių riedėjo į Vilnių Seime pristatyti projektai „Plungė – Lietuvos kultūros sostinė“.

O šįkart pasiruošti parodai fotografai turėjo tris savaites. Nebuvo laiko ilgiems apmąstymams, abejonėms, ar saugu važiuoti, o juo labiau kūrybai. Todėl didžiąją dalį nuotraukų fotografai traukė iš savo archyvų. Parodos pristatyme dalyvavę Seimo nariai prasitarė, kad suruošti parodą valdžios namuose nėra taip paprasta, norinčiųjų, pasirodo, esą daug.

Atėjęs pasveikinti kraštiečių Seimo narys Andriejus Stančikas apgailestavo, kad dėl ketvirtadieniais vykstančių plenarinių posėdžių į parodos atidarymą tautos išrinktieji susirinko negausiai.

Pakviestas pasisakyti klubo vadovas Mantas Viržintas pasidžiaugė galimybe parodą eksponuoti išskirtinėje vietoje – Seimo erdvėse. Susirinkusiesiems jis papasakojo apie klubo susikūrimo pradžią. „Dabar Žemaitijoje veikia du aktyvūs fotoklubai. Tai „Žybt“ ir prieš dvejus metus susikūręs Akmenės ir Mažeikių krašto fotoklubas „Lokys“, – kalbėjo M. Viržintas ir džiaugėsi, kad jo vadovaujamas klubas – vienas aktyviausių Žemaitijoje.

Užfiksuotos akimirkos taps istorijos puslapiu

Seimo Pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė taip pat negailėjo gražių žodžių žemaičiams, jų parengtai parodai ir Plungės miestui. „Plungėje prabėgo pirmieji mano darbo metai. „Linų audiniai“ – pirmoji mano darbovietė. Atmintyje išlikę patys geriausi ir gražiausi prisiminimai. Mane – jauną studentę – plungiškiai priėmė su meile, noru padėti ir patarti“, – kalbėdama prisiminimais grįžo į Plungėje praleistus metus.

Seimo nariai džiaugėsi, kad žemaičiai vis dažniau užsuka į Seimą, kad čia jie koncertuoja, rengia parodas. Tautos išrinktieji fotografus ragino ir toliau į pasaulį žvelgti per objektyvą, žmonėms rodyti tai, ko kartais jie net nepastebi. O pasisakyti pakviestas tautodailininkas Vytas Jaugėla, kuris kartu su fotografais leidosi į tolimą kelionę, gyrė juos už jų reikšmingą darbą. „Prabėgs metai, mūsų nebebus, bet mes ir mūsų darbai liksime jūsų fotografijose“, – kalbėjo menininkas.

Tiek ekskursijoje po Seimo rūmus, tiek aplankytoje Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje ir Vilniaus senamiesčio gatvelėse nepaliaujamai spragsėjo „Žybt“ fotografų aparatai. O tai reiškia, kad tądien sostinėje užfiksuotos akimirkos šiandien jau yra istorija.