Petrinės Plateliuose – su dainomis, šokiais ir... nepjauta žole

Gin­tarės KAR­MO­NIENĖS nuo­trau­ka
Pla­te­liuo­se nu­šur­mu­lia­vo Pet­ri­nių šventė
Pasibaigus karantinui, po truputį ėmė atgyti ir kultūrinis gyvenimas. Sujudimas jaučiamas ne tik didžiuosiuose šalies miestuose, bet ir mažuose miesteliuose. Antai Plateliuose praėjusį savaitgalį nušurmuliavo Petrinių šventė, kurios pagrindiniai štrichai sudėlioti penktadienį prie jachtų klubo vykusiame renginyje.

Vasarišką birželio 26-osios vakarą visai prie pat Platelių ežero skambėjo gražiausios liaudies dainos ir muzika, kurias dovanojo Žemaitijos nacionalinio parko folkloro ansamblis „Platelē“. Linksminti susirinkusiuosius padėjo ir būrys svečių – meno kolektyvai iš Žemaičių Kalvarijos, Šateikių, Sedos (Mažeikių r.), Viešvėnų (Telšių r.) bei Kretingos.

Nenuobodžiavo ir mažieji Petrinių dalyviai – jie galėjo smagiai šokinėti ant ryškiaspalvių pripučiamų batutų. Suaugusiųjų dėmesį traukė aukščiau scenos, ant kalno, nusidriekusi amatininkų mugė, į kurią užklydęs galėjai ne tik šviežios naminės duonelės ar kitų kepinių nusipirkti, bet ir kitokiais pirkiniais save palepinti.

Vieni dairėsi, kokį naują augalą nusipirkti ir į namus parsivežti, kiti domėjosi moliniais indais, treti trypčiojo prie gintarinių papuošalų ir kitų prekių. Paklausios buvo ir iš Notėnų (Skuodo r.) atvykusios Genovaitės prekės – dailiausių raštų skraistės ir kiti mezginiai, kuriuos darbščiarankė ir ant savęs, ir ant susidomėjusių moterų gobė.

Per renginį gražiais žodžiais atsisveikinta ir su ilgamete Platelių seniūne Danute Rapolavičiene. Ji išlydėta su gėlėmis ir dovanomis. Viena jų – liaudies meistro Vyto Jaugėlos drožta rūpintojėlio statulėlė.

„Norime padėkoti už Plateliams atiduotus metus, darbą gražinant miestelį“, – kalbėjo Platelių bendruomenės pirmininkė Rigonda Pereverzeva. O pati D. Rapolavičienė plateliškiams palinkėjo pagaliau susiburti ir drauge dirbti miestelio labui. „Sukibkime ir dirbkime viena kryptimi“, – pridūrė.

Plateliškių švente džiaugėsi ir svečiai. Tik dažnas stebėjosi, kad tokia proga nepasivarginta kone kelius siekiančios žolės nupjauti. „Dar erkių prisigaudysim“, – burnojo atvykėliai.

Tą pačią dieną miestelio centre buvo atidaryta gražia Petrinių tradicija tapusi lauko puokščių paroda. Šeštadienį plateliškiai rinkosi į dvaro svirne surengtą sueigą, o štai sekmadienį duoklė atiduoda tikėjimui – Platelių bažnyčioje vyko šv. apaštalų Petro ir Povilo atlaidai. Po jų kvietė agapė bei poezijos ir muzikos valanda bažnyčios šventoriuje.

Šventinis savaitgalis miestelyje baigėsi birželio 28-ąją vykusiomis tinklinio varžybomis gimnazijos stadione.