Plateliai šventė Petrines

„Žemaičio“ nuotr.
Petrinės sulaukė būrio smalsuolių
Vos tik Plateliuose spėjo užgesti Joninių laužai, čia surengta dar viena šventė – Petrinės. Tai – graži miestelio tradicija, tiek jaunam, tiek vyresniam dovanojanti visą puokštę neišdildomų įspūdžių, mat šventės rengėjai kiekvienais metais stengiasi sudaryti tokią programą, kad patenkinti liktų visi – tiek maži, tiek dideli. Ne išimtis ir šie metai – tris dienas Plateliuose šurmuliavusios Petrinės birželio 28–30 dienomis kvietė aplankyti daugybę renginių.

Turtinga renginių programa

Birželio pabaigoje minima Šv. Petro ir Povilo diena, trumpiau vadinama Petrinėmis, anot plateliškių, – antroji tokia iškili vasarvidžio šventė tradiciniame jų kalendoriuje. Šios dienos Platelių bendruomenė nešvęsti tiesiog negali, nes miestelyje besipuikuojanti bažnyčia pakrikštyta šventųjų apaštalų Petro ir Pauliaus vardu.

Tad plateliškiams Šv. Petro ir Povilo diena – ypač reikšminga. Šiai proga jie kaskart paruošia turtingą programą. Tokia ji buvo ir šiemet. Pirmieji jos akcentai sudėlioti birželio 28-ąją prie jachtų klubo vykusiais renginiais.

nuotrauka
Vėliavų iškėlimo ceremonija/Plungės savivaldybės nuotrauka
 

Tądien čia netrūko suaugusiųjų ir mažųjų šurmulio, mat dėmesio laukė bibliotekos erdvė „Ne tik vaikams“, kvietusi pažinti, kokios gali būti įdomios knygos ir jų skaitymo būdai, edukacinė programa vaikams „Dinozaurai“, Babilono sodų arbatžolių ceremonija, kurios metu buvo galima pasimėgauti kvapnia įvairių žolelių arbata. O kur dar kulinarinio paveldo pristatymas, pajodinėti kvietę žemaitukai ir tautodailininkų mugė.

Minint Petrines, ežero pakrantėje netrūko ir muzikos, dainų bei šokių. Šventinio koncerto metu gerą nuotaiką dovanojo Liepijų ir Platelių meno mokyklų kolektyvai, svečiai iš Telšių rajono – Viešvėnų kultūros centro mišrus vokalinis ansamblis „Melodija“, kurių narius į sceną kvietė charizmatiškoji renginio vedėja Aušra Dirvonskienė.

Sveikino švenčiančius Platelius

Po šių kolektyvų pasirodymo susirinkusiųjų dėmesį prikaustė jaunimo koncertas, skirtas Plateliams. Tačiau prieš tai švenčiančius Platelius, jų gyventojus ir svečius sveikino Plungės rajono savivaldybės vicemeras Žydrūnas Purauskis, dėkojęs plateliškiams už susitelkimą, už gebėjimą suburti žmones ne tik darbui, bet ir šventei.

Prie sveikinimų prisidėjo ir miestelio šeimininkas – Platelių seniūnas Robertas Šimkus, ir bendruomenės pirmininkė Rigonda Pereverzeva. Sveikindamas susirinkusiuosius, seniūnas pažymėjo, jog Petrinės plateliškiams – itin svarbios, esą Platelių žmonės net metus skaičiuoja nuo vienų Petrinių iki kitų. O praėję metai, anot jo, buvo kupini malonių įspūdžių, gražių renginių, kuriais Plateliai įrodė esantys verti 2023-aisiais jiems suteikto Mažosios Lietuvos kultūros sostinės vardo.

O bendruomenės pirmininkė, sveikindama šventės dalyvių, nepamiršo pagerbti ir varduvininkų – Petrų, Paulių ir Paulinų.

Po gražių sveikinimo kalbų į sceną žengė Paulina Šatkauskaitė, Gabija Butkytė ir Saulė Šopaitė, vėliau pasirodė atlikėjas Adrijus Alminas. Jaunojo Platelių talento balsas ir atliekamos dainos abejingų nepaliko.

nuotrauka
Savo vokalu visus sužavėjo A. Alminas
 

Vakare scenoje šeimininkavo geros nuotaikos nestokojęs šeimyninis Renatos ir Deivio duetas, kurio norinčiųjų pasiklausyti neišvaikė net staiga prakiuręs dangus, ir grupė „Hits“.

Garbės piliečio vardas – liaudies meistrui

Kitądien plateliškiai rinkosi į Platelių dvaro svirną, kur vyko Plateliškių sueiga. Jos metu buvo galima ne vieną įdomų pranešimą išgirsti. Antai Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos Gamtos ir kultūros paveldo skyriaus vyriausioji specialistė Aldona Kuprelytė pasakojimas apie Platelių bažnyčią ir kunigą Igną Rubaževičių.

Sueigos metu pristatyta ir liaudies meistro Antano Vaškio kūrybos paroda. Ji surengta ne atsitiktinai – tądien mūsų kraštiečiui kryždirbiui A. Vaškiui, kurio biografijoje – net „Aukso vainiko“ apdovanojimai, suteiktas dar vienas reikšmingas titulas – Platelių garbės piliečio vardas. Nuo vaikystės su skaptuku ir medžiu draugaujančiam menininkui šis vardas suteiktas už tradicinės kultūros ir kryždirbystės puoselėjimą.

Paskutiniu tris dienas trukusių Petrinių štrichu tapo sekmadienį vykę Šv. Petro ir Povilo atlaidai, kurie pradėti trijų vėliavų – Vatikano, Lietuvos ir Platelių – pašventinimu ir iškėlimu ant naujų stiebų šalia bažnyčios. Iškelti vėliavas buvo pakviesti Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos rektorius, Telšių vyskupijos Ekonomo tarnybos direktorius Jonas Ačas, Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis ir Platelių seniūnas R. Šimkus.

Atlaidų šv. Mišias aukojo kunigas J. Ačas. Pasibaigus pamaldoms, Platelių parapijos klebonas Klemensas Jaraminas dėkojo Plungės rajono savivaldybei, skyrusiai lėšų, už kurias įsigyta saulės elektrinė, asmeniškai – merui A. Klišoniui ir jo žmonai Inesai, skyrusiems lėšų vienam iš vėliavų stiebų pastatyti, ir katalikiško roko-šlovinimo grupei „Gyvasis vynmedis“, kuri savo muzika pagyvino atlaidus, jos vadovui broliui pranciškonui Pauliui Vaineikiui. Gražių žodžių negailėta ir šiuo metu Plateliuose tarnaujančiam kunigui P. Jaraminui, švenčiančiam savo gimtadienį.

„Džiaugiuosi Plateliais ir plateliškiais, džiaugiuosi, kad miestelis tvarkosi ir kad neužmirštate savo bažnyčios. Ir tegul kiekvieną sekmadienį jūsų čia būna bent pusė tiek, kiek yra šiandien. Suremkit pečius, padėkit vieni kitiems bei savo aktyviam klebonui Klemensui ir gyvenimas Plateliuose bus dar gražesnis“, – sveikindamas plateliškius linkėjo meras.

Po Mišių plateliškiai iškart nesiskirstė, mat jų laukė agapė ir šventinis koncertas.