Platelius drebino „Gervazo dūzgės“

Jurgitos NAGLIENĖS nuotraukos
Šeštadienį Plateliuose, prie jachtų klubo, vykusią Petrinių šventę jos dalyviai tikriausiai minės dar ne vienerius metus, prisimindami ir tai, kad miestelis kaip niekas kitas išdidžiai visus metus nešė mažosios kultūros sostinės vėliavą. Tiesa, apibendrinimus tik metams įpusėjus daryti dar ankstoka, tačiau jau galima drąsiai konstatuoti, kad Lietuvos mažąja kultūros sostine šiemet tapę Plateliai visus stebina vienas už kitą įspūdingesniais renginiais, o Petrinės apskritai pranoko visų lūkesčius ir nepaliko abejingų.

 

Malonumai akims ir pilvui

Šeštadienio pavakarę į lauko estradą Platelių ežero ir jachtų klubo pašonėje smalsuolius viliojo ne tik smagi liaudiška muzika, bet ir nosį kutenę įvairiausių patiekalų kvapai. Bet kol puodai dar nepradėjo kunkuliuoti, visi kviesti pasivaikščioti po jomarką, paganyti akis į liaudies meistrų dirbinius, žoliautojų surinktas įvairių gydomųjų galių turinčių žolynų puokštes, darbščiarankių pagamintus muilus, medžio meistrų drožinius ir kitas gėrybes. Ir ne tik paganyti akis, bet ir šį tą įsigyti.

Mažuosius traukė vaikų žaidimų zona, kur įvairias rungtis organizavo plateliškė bibliotekininkė Aušra Vilienė, o dalyvavusiuosius jose dar ir apdovanojo.

Pasidairius po jomarką ir papramogavus, buvo galima ir pilvus palepinti. Pačiais gardžiausiais kvapais visus viliojo pusmarškonę košę su mirkalu virusios Sedos (Mažeikių r.) moterys, grybų sriuba – tikros dzūkės, atvykusios iš Marcinkonių. Medžiotojų klubas ant laužo kepė ėriuką, Liepijų mokykla visus vaišino burokėlių sriuba ir su šokoladu keptais bananais. Plateliškis Virgilijus Razma visiems išalkusiems šventės dalyviams dosniai įkrėtė plovo, o Saulius Latakas ir Mindaugas Zaboras – šiupinio. Ragavusieji tikino, kad viskas buvo labai skanu, todėl puodai ištuštėjo greičiau nei per valandą.

Kvietė palinguoti ir pašokti

Pasistiprinus visus arčiau didžiulės scenos sukvietė Platelių kultūros namų teatro trupės vadovė Aušra Dirvonskienė, pristačiusi Petrinėms koncertines programas paruošusius kolektyvus ir atlikėjus.

Scenoje pasirodė Platelių liaudiškos muzikos kapela „Apėntaas“, Liepijų mokyklos solistė Paulina Šatkauskaitė ir šokėja Justė Ragainytė (mergaites paruošė mokytoja Diana Paulauskienė), Plungės kultūros centro liaudies šokių kolektyvas „Suvartukas“ su Platelių seniūnu Robertu Šimkumi ir jo porininke ne tik šokių aikštelėje, bet ir gyvenime Morta Šimkuviene priešaky, Plungės trečiojo amžiaus universiteto vokalinis ansamblis bei Telšių kultūros centro liaudies šokių kolektyvas „Džiugas“.

Tą vakarą ypatingo dėmesio bei dovanų sulaukė ne tik Platelių Petrai, bet ir gražiausios sodybos šeimininkai. Šiemet nuspręsta šiuo titulu pagerbti tautodailininko Antano Vaškio ir jo žmonos Daivos puoselėjamą sodybą miškų apsupty, Plokščių kaime.

Finale – roko opera

Žiūrovų nestokojusiai koncertinei saviveiklininkų programai pasibaigus, į ežero pakrantę ėmė plūsti dar daugiau žmonių, mat visiems magėjo išvysti Aistės Smilgevičiūtės ir grupės „Skylė“ roko operą „Gervazo dūzgės“.

Kaip „Žemaičiui“ atskleidė Platelių kultūros namų vadovas Aivaras Alminas, plateliškiai šį kūrinį pamatyti ir išgirsti svajojo jau senokai, nuo pat tada, kai jo kūrėjai jį pristatė ir paviešino, kad visos į to paties pavadinimo albumą sugulusios dainos yra parašytos remiantis Platelių krašto legendomis bei padavimais.

„Mūsų seniūnas R. Šimkus dar prieš kelerius metus pametėjo mintį, kad reikėtų pasikviesti A. Smilgevičiūtę ir jos grupę atlikti roko operą Plateliuose, tačiau iki šių metų apie tai galėjome tik pasvajoti – ne mūsų kišenei tokie koncertai. Bet šiemet Plateliai tapo mažąja Lietuvos kultūros sostine, gavome šiokį tokį finansavimą renginiams ir nusprendėme – kada daugiau, jei ne dabar“, – sakė A. Alminas.

Panašu, kad su dideliu nekantrumu koncerto Plateliuose laukė ir pati A. Smilgevičiūtė. „Tai be konkurencijos mano laukiamiausias pasirodymas šią vasarą – roko opera „Gervazo dūzgės“ Plateliuose – vietoje, apie kurią ir kuriai šį kūrinį ir rašėme! Ežeras tyvuliuos lyg galinga dekoracija, o iš Pilies salos gal pamojuos ir pati Zifrina?“ – rašė ji socialiniuose tinkluose.

Panašu, kad tiek pačių atlikėjų, tiek koncerto organizatorių bei žiūrovų lūkesčiai šeštadienio vakarą buvo pateisinti su kaupu. Susirinkusieji dainavo ir šoko kartu su roko operos atlikėjais bei negailėjo plojimų ir palaikymo šūksnių kartu su jais scenoje pasirodžiusiems folkloro ansamblio „Platelē“ nariams, įkūnijusiems vadinamuosius ubagus iš senųjų legendų. Puikiai didžiojoje scenoje jautėsi ir prie grupės „Skylė“ prisijungę Platelių meno mokyklos pūtikai Linas Senkus ir Gediminas Norvilas.

A. Alminas atskleidė, kad pasiruošimas šiai roko operai vyko jau nuo praėjusios žiemos. Ansamblis „Platelē“ sugalvojo ir pats A. Smilgevičiūtei pasiūlė, kaip galėtų įsilieti į operos vyksmą bei džiaugėsi, kad ši jo iniciatyva sulaukė palaikymo. Puikią plateliškių bei A. Smilgevičiūtės ir grupės „Skylė“ sintezę netruko pajausti ir publika, šėlusi kartu su atlikėjais kone iki vidurnakčio. Po šios roko operos vyresnieji plateliškiai kalbėjo vėl prisiminimais nusikėlę į garsiuosius Platelių festivalius, sutraukdavusius minias žiūrovų į ežero pakrantę, o jaunesnės kartos atstovai sakė pasijutę lyg kokiam roko marše. Žodžiu, visų lūkesčiai buvo pateisinti su kaupu, o ir nusivylusių, panašu, nebuvo.