„Plungė garsiai!“

Gintarės KARMONIENĖS nuotrauka
Iš kairės: Ž. Vaitkuvienė, Ž. Purauskis, A. Klišonis, R. Matulis ir V. Saukalienė patikino, jog šiųmetė miesto šventė bus turtinga ne tik tradicinių renginių, bet džiugins ir naujais
Su tokiu šūkiu šiemet Plungė pasitiks kasmetinę miesto šventę, šurmuliuosiančią jau ateinantį savaitgalį – birželio 16–18 dienomis. Kaip ir kiekvienais metais, šventės organizatoriai pasistengė, jog renginių programa būtų kuo spalvingesnė ir patenkintų visų – tiek vaikų ir jaunimo, tiek suaugusiųjų – poreikius.
Net tris dienas truksiantys renginiai kvies užsukti į įvairias Plungės erdves, kur skleisis tiek mėgėjiška kultūra, tiek profesionalioji. Šventės organizatoriai žada daug įsimintinų renginių ir reginių pagal kiekvieno skonį.
Kur plungiškiai bei miesto svečiai galės praleisti laiką ateinantį savaitgalį ir kokių naujovių pamatys, kalbėta per antradienį vykusią spaudos konferenciją, į kurią pakvietė vietos valdžios bei kultūros atstovai.

Pirmąkart kvies IQ forumas

Prieš pristatant net per tris dienas nusidrieksiančią miesto šventės programą, kurios vienu svarbiausių akcentų šiemet taps kas dvejus metus rengiamas XVIII pučiamųjų orkestrų festivalis, meras Audrius Klišonis pasidžiaugė, jog šventinį savaitgalį į Plungę tradiciškai sugrįš šiuo metu po kitus miestus ar net šalis išsibarstę plungiškiai, norintys pamatyti, kuo gyvena jų gimtasis miestas.

„Šiųmetė šventė bus išties kitokia. Dirbant kartu pavyko sudaryti išskirtinę programą, kurią penktadienį – birželio 16-ąją – pradės IQ forumas „Plungė 2023: investicijos į tvarią ir inovatyvią pramonę“ Mykolo Oginskio rūmų žirgyne, – kalbėjo meras. Pasak jo, Plungė tokio renginio, ko gero, dar nėra turėjusi. – Tai yra parodymas, kad esame puikus, gražus miestas, turintis geras kultūrines tradicijas, taip pat gerai išvystytą pramonę ir gerą tolimesnę plėtrą.“

Plačiau forumą pristatė Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Žaneta Vaitkuvienė. „Norim garsiai ne tik kultūros, meno srityse pasirodyti, bet garsiai pristatyti ir savo pramonę, verslą, ekonomiką bei perspektyvas jaunimui, sugrįžtantiems emigrantams“, – kalbėjo vedėja.

Anot jos, forume pranešimus skaitys labai stiprūs pranešėjai, tarp kurių – Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, Finansų ministerijos Investicijų departamento, Europos komisijos atstovybės, Lietuvos banko Politikos skyriaus atstovai. Pranešimą skaitys ir meras A. Klišonis, o Plungėje veikiančios UAB „Litspringas“ vadovas Egidijus Rapalis pristatys savo sėkmės istoriją.

„Raginam plungiškius grįžti į Plungę“, – kvietė Ž. Vaitkuvienė, atkreipdama dėmesį į tai, jog norintieji dalyvauti forume turi užsiregistruoti elektroninėje erdvėje. Tai padaryti galima per Plungės rajono savivaldybės svetainėje ir feisbuko paskyroje skelbiamą nuorodą.

Laukia įspūdingas penktadienis

Kultūrinę miesto šventės dalį per spaudos konferenciją pristatė Kultūros, turizmo ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Vida Saukalienė ir Plungės kultūros centro direktorius Romas Matulis.

Pastarasis sakė, jog kasmet, rengiant miesto šventės programą, norimą ją praturtinti kažkokiomis naujovėmis. Jų esą netrūks ir šiais metais. Viena tokių – šventės šūkis „Plungė garsiai“. „Pagaliau mes susitarėme, kaip turime švęsti, pagaliau radome labiausiai tinkančius žodžius. Nes tikrai – Plungės dirba garsiai, kuria garsiai, labai daug garsių dalykų čia vyksta. Tad ir švęsti turime garsiai“, – sakė Kultūros centro vadovas, akcentavęs pirmosios miesto šventės dienos – penktadienio – svarbą.

Anot R. Matulio, tai – aukštosios kultūros diena. Atsikvėpę po IQ forumo, plungiškiai ir svečiai bus kviečiami į taip pat žirgyne vyksiantį miesto šventės ir jau 18-ojo pučiamųjų orkestrų festivalio atidarymą, kurį savo pasirodymu papuoš perkusijos ansamblis „Giuntes Percussion“. Šis renginys visuomenės dėmesio lauks 18 valandą.

Vėliau, 21 valandą, kvies dar vienas koncertas, kurį M. Oginskio rūmų balkone-baliustradoje naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO.

Įspūdingą penktadienio dienos šventinę renginių programą vainikuos Plungės kultūros centro simfoninio orkestro koncertas, kuriam išskirtinių spalvų suteiks šviesų bei lazerių šou „Nakties muzika“. Jei gamta dovanos gerą orą, šis koncertas vyks taip pat prie M. Oginskio rūmų. Kitu atveju renginį planuojama perkelti į žirgyną.

Dėmesio centre – pučiamųjų orkestrai

Antroji diena – šeštadienis – bus skirtas pučiamųjų orkestrams, kuriuos bus galima išvysti nuo ryto iki pat vakaro. 13 valandą su orkestrais bei choreografinėmis grupėmis bendrą programą Babrungo slėnyje pristatys operos solistas Merūnas Vitulskis. R. Matulis pasidžiaugė, jog šiemet į pučiamųjų orkestrų programą įsilies ir plungiškis Egidijus Miknius, vadovaujantis Karinių jūrų pajėgų orkestrui. Pagrindinis festivalio koncertas savo klausytojų lauks 18 valandą.

Be orkestrų koncertų šeštadienio dieną netrūks ir kitų renginių – nuo 10 valandos Senamiesčio aikštėje vyks tradicinė prekybos, tautodailės ir amatų mugė, kuri šiemet – itin gausi dalyvių. Dėl norinčiųjų joje prekiauti gausos teko net stabdyti registraciją. Tuo pačiu metu – 10 valandą – šurmuliuoti ims Plungės krašto bendruomenių alėja „Tegul bendrumas vienija mus“, kuri kvies užsukti į Laisvės alėją. Sutelkti bendruomenes pasistengė vicemeras Žydrūnas Purauskis.

Kiek vėliau – 11 valandą – kaip įprastai vyks iškilmingas Plungės rajono savivaldybės tarybos posėdis, kurio metu bus atnaujinta bendradarbiavimo sutartis su Lenkijos Golub-Dobžyno miestu. Tiesa, į Plungę šventinį savaitgalį atvyks ne tik lenkų delegacija, bet ir svečiai iš kitų miestų partnerių – Vokietijos, Sakartvelo, Čekijos bei Latvijos.

Kaip priminė V. Saukalienė, iškilmingo posėdžio metu jau ne pirmus metus bus išdalytos ir meno bei kultūros premijos, kurios šiemet atiteks Plungės rajono savivaldybės folkloro ansamblio „Gondinga“ vadovei Daliai Stasikėlienei, muzikantui, vieninteliam likusiam kanklių meistrui, Žlibinų kultūros centro kapelos „Riviena“ meno vadovui Alfredui Lučinskui bei Žemaičių Kalvarijos bendruomenės „Gardai“ vadovui, poeto Vytauto Mačernio muziejaus entuziastui Broniui Kleinauskui.

Miesto šventė neįsivaizduojama ir be šventinės teatralizuotos rajono įmonių, organizacijų ir pučiamųjų orkestrų festivalio dalyvių eisenos, kuri dar prieš orkestrų koncertą, 17 valandą, nusidrieks J. Tumo-Vaižganto bei Dariaus ir Girėno gatvėmis.

Vėliau visų lauks vakaro koncertas, kurio metu gerą nuotaiką susirinkusiesiems į Babrungo slėnį dovanos „Žemaitukų“, Vaido Baumilos ir grupės „G&G Sindikatas“ koncertai, juos vainikuos plungiškio DJ Paul Carlos (Karolio Pauliko) pasirodymas.

Paskutinis akcentas – bendruomenių piknikas

Miesto šventės metu kvies ir daugybė parodų: Plungės vaikų bibliotekoje lauksianti Ugnės Upės Pilitauskaitės piešinių paroda „Kūdra“, Plungės viešojoje bibliotekoje įkurdinta fotografijos paroda „Sigito Gedos veidai“, skirta S. Gedos 80-mečiui, Plungės kultūros centre visuomenės dėmesio lauksianti tapytojo Leonardo Černiausko personalinė ir profesionalių dailininkų „3+“ kūrybos darbų parodos bei kitos. Žinoma, veiks ir lauko fotografijos paroda „Plungės fotoalėja 2023: Žemaičių žemės vaizdai ir veidai“, kurios atidarymas šeštadienį numatytas Vaikų bibliotekos kiemelyje 12 valandą.

Ir tai – tik dalelė miesto šventės renginių, kuriuos užbaigs sekmadienį 12 valandą vyksiantis Plungės bendruomenių piknikas. Jo metu susirinkusiuosius linksmins savi – Plungės kultūros centro – meno kolektyvai bei atlikėjai Rokas ir Laurynas. Piknikas planuojamas prie M. Oginskio rūmų, o esant blogam orui – žirgyne.

Spaudos konferencijai baigiantis meras pristatė ir dar vieną miesto šventės naujovę – galimybę pasigrožėti miestu iš vadinamosios Plungės jūros, plaukiojant vandens dviračiais. „Tikiuosi, jog plungiškiams ir svečiams patiks kultūros guru sudaryta šventės programa“, – vylėsi meras.