Plungė šventė garsiai

„Žemaičio“ nuotr.
Nors oras nelepino, plungiškiai garsiai šventė tris dienas. Gražiausiu miesto šventės akcentu tradiciškai tapo teatralizuota eisena, kurioje skleidėsi įvairių įstaigų, įmonių ir organizacijų išmonė
Pasitikdami kasmetinę miesto šventę plungiškiai vylėsi, jog gamta neiškrės išdaigos ir kruopščiai suplanuoti šventės akcentai dėliosis be jokių trikdžių. Tačiau ne veltui liaudyje sakoma, jog žmogus planuoja, o dievas juokiasi. Taip nutiko ir šįkart – gamta ėmė ir papokštavo: pagrindinė šventės diena – šeštadienis – maudėsi lietuje. Tačiau plungiškių noro švęsti, išeiti iš namų ir pasisukioti po įvairiausių veiklų kupiną miestą, apsilankyti koncertuose, parodose bei mugėje prastas oras neužgesino. Tad Plungė, kaip ir planavo, šventė tris dienas ir svarbiausia – garsiai.

Kvietė įspūdingi koncertai

Per įvairias Plungės erdves nusidriekusi šventinių renginių programa prasidėjo penktadienį Mykolo Oginskio rūmų žirgyne IQ žurnalo ir Plungės rajono savivaldybės organizuotu ekonomikos forumu „Plungė 2023: investicijos į tvarią ir inovatyvią pramonę“, kuriame dalyvavo Ekonomikos ir inovacijų bei Finansų ministerijų, Europos komisijos atstovybės Lietuvoje, Lietuvos banko, Inovacijų agentūros, VILNIUS TECH universiteto atstovai.

Pranešimų, kurių vieną – apie Plungę – skaitė ir Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis, temos – ekonomikos augimas regionuose, investicijos, industrinė politika, finansinis stabilumas, regionų verslumas, dirbtinis intelektas. Forumo dalyviai išgirdo ir išskirtinę sėkmės istoriją, kuria su susirinkusiaisiais pasidalino UAB „Litspringas“ direktorius Egidijus Rapalis, pasakojęs apie verslo plėtrą ir įgyvendinamus regioninės svarbos projektus.

Vakare duoklė atiduota kultūrai – toje pačioje žirgyno salėje surengtas pirmasis miesto šventės koncertas, kurį gausiai susirinkusiai publikai dovanojo Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir kolektyvas „Giunter Percussion“. Žiūrovai liko sužavėti Plungėn atvykusių profesionalų pasirodymu, kurio įkvėpti vėliau nusikėlė prie rūmų.

Čia vyko NIKO – naujų idėjų kamerinio orkestro, – vadovaujamo charizmatiškojo Gedimino Gelgoto, ir Plungės kultūros centro simfoninio orkestro, prie kurio vairo – Ieva ir Paulius Lygnugariai, koncertas „Nakties muzika“, persipynęs su specialiai Plungės miesto šventei kurtų šviesų ir lazerių šou bei meninių technologijų sprendimais, skelbusiais žinią, jog šiandien Plungė – modernus, drąsus, ieškantis, kuriantis, bet kartu saugantis ir puoselėjantis gilias kultūrines tradicijas miestas, kuriame – aukštos kultūros ir kūrybingi žmonės. „Įspūdinga, magiška!“ – kalbėjo koncerte dalyvavę plungiškiai bei svečiai.

Lietus šventės nesugadino

Ne mažiau įsimintina buvo ir pagrindinė miesto šventės diena – šeštadienis. Nors nuotaiką bandė temdyti prakiuręs dangus, žmonės gamtai nepasidavė ir jau nuo ankstyvo ryto pasislėpę po skėčiais traukė miesto centro link. Visiems buvo smalsu išvysti, ką siūlo šiųmetė Vytauto ir J. Biliūno gatvėmis bei Senamiesčio aikšte nusidriekusi prekybininkų, tautodailininkų ir amatininkų mugė. O čia būta visko: galėjai įsigyti ne tik gardžios mėsos, pyrago ar kitų skanėstų, bet ir įvairiausių rankdarbių, suvenyrų, papuošalų, molinukų, žaislų. Tad prie prekystalių rikiavosi ne tik mažieji, bet ir suaugusieji.

Kol vieni sukiojosi po miesto „širdį“, kiti šventiškai nusiteikę dalyvavo iškilmingame Plungės rajono savivaldybės posėdyje, kurio vienu svarbiausių akcentų tapo labiausiai nusipelniusių mūsų rajono meno ir kultūros darbuotojų pagerbimo ceremonija.

Judesio netrūko ir kitur. Laisvės alėjoje, visai netoli vaikų bibliotekos, nuo ryto pamažu kūrėsi „Bendruomenių alėja“, o visai čia pat šurmuliavo ir lauko fotografijos parodos „Plungės fotoalėja 2023“ dalyviai bei jų darbais pasigrožėti atėję smalsuoliai, kurių neatbaidė net kiaurai merkęs vasariškas lietus.

Žinoma, ūžė ir Babrungo slėnis, kuriame popiet ir vakare šeimininkavo ir kad Plungė šiemet švenčia garsiai demonstravo iš įvairių šalies miestų suvažiavę pučiamųjų orkestrai – XVIII pučiamųjų orkestrų festivalio dalyviai. Jų programą papuošė ir puikiai visiems žinomas operos solistas Merūnas Vitulskis. Iš viso miesto šventės metu šiemet pasirodė per 400 orkestrantų bei daugiau nei 100 šokėjų. Didinga orkestrų muzika bei trankūs šokėjų pasirodymai kvietė Plungę švęsti, nepaisant to, jog dėl lietaus kai kuriuos sumanymus teko apriboti.

Kvietė įspūdinga eisena

Šventiškai apsitaisiusius orkestrantus buvo galima išvysti ir teatralizuotoje Plungės šventės eisenoje. Tai – vienas laukiamiausių, spalvingiausių ir daugiausiai smalsuolių sukviečiančių šventės momentų. Kaip ir ankstesniais metais pasigrožėti išties įspūdingu reginiu – puošniais dalyviais, įdomia atributika, skanduotėmis, dainomis ir šokiais – suplūdo minia žmonių, aptarinėjusių kiekvienos įstaigos ar organizacijos pasiruošimą eisenai.

Vėliau šauniausi eisenos dalyviai sulaukė apdovanojimų. Buvo išrinkti muzikaliausi, geriausi, originaliausi, bendruomeniškiausi ir spalvingiausi eisenos dalyviai, kuriais atitinkamai tapo Plungės technologijų ir verslo mokykla, asociacija „Plungės kraštas“, lopšelis–darželis „Raudonkepuraitė“, Alsėdžių miestelis ir UAB „Litspringas“. O specialaus prizo – metro aukščio šakočio – laimėtojais tapo šiemet Lietuvos mažosios kultūros sostinės vėliavą nešantys plateliškiai.

Miesto šventė, nepaisant nedėkingo oro, nestokojo žmonių visą šventinį savaitgalį, tačiau didžiausio jų antplūdžio sulaukta šeštadienio vakarą, kai Babrungo slėnio padangę užliejo saviškių bei atvykėlių dovanota muzika. Geros nuotaikos užtaisą iš pradžių skyrė grupė „Žemaitukai“, kurių vienas iš solistų – plungiškis Linas Vaitkevičius. Vėliau slėnį drebino dainininkas Vaidas Baumila ir grupė „G&G Sindikatas“ , o vyšnaite ant muzikinio torto tapo plungiškio DJ Paul Carlos (Karolio Pauliko) pasirodymas.

Šventinis savaitgalis baigėsi sekmadienį vykusiu bendruomenių pikniku M. Oginskio rūmų žirgyne, kur susirinkusieji aptarė patirtus įspūdžius, labiausiai patikusius renginius bei pasimėgavo Plungės kultūros centro kolektyvų pasirodymais bei svečių – Roko ir Lauryno – koncertu.