Plungė šventė tris dienas

Gintarės KARMONIENĖS nuotraukos
Plojimais ir palaikymo šūksniais pasitiktas šventinėje eisenoje žygiavęs ir šiemet Regionų lygoje laimėtą aukso taurę išdidžiai nešęs Plungės „Olimpas“
Praėjusį savaitgalį Plungę sudrebino kasmetinė Miesto šventė. Kaip ir žadėta, Plungė savo žmonėms ir svečiams dovanojo daugybę vienas už kitą įdomesnių renginių – šventinėje programoje vietą šalia kultūros bei meno rado ir tarptautinė konferencija, ir sporto renginiai, ir veiklos vaikams. Tad tris dienas įvairiose miesto erdvėse šurmuliavusi šventė sutraukė minias žmonių. Ne vienas pastebėjo ir pasidžiaugė, jog šiųmetėje šventėje netrūksta naujovių, kurios gražiai susipynė su tradiciniais renginiais.

Ypatinga šventės pradžia

Miesto šventės pradžia šiemet sutapo su Gedulo ir vilties diena, mininčia lietuvių masines tremtis į Sibirą. Tad po šventų Mišių, skelbiant Miesto šventės ir 15-ojo tarptautinio festivalio „Saulelė raudona“ pradžią, Plungės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje susirinkusiųjų dėmesį prikaustė skausmingą laikmetį ir tremties baisumus atspindėjęs jautrus Plungės kultūros centro vaikų ir jaunimo teatro „Saula“ pasirodymas.

Vėliau bažnyčios erdves užliejo įspūdingo koncerto garsai. Į nepaprastą muzikos šventę pakvietė operos solistas Eugenijus Chrebtovas ir Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos kamerinis orkestras, vadovaujamas Vytauto Lukočiaus. E. Chrebtovo atliekamas dainas drauge su juo traukė visa rankomis susikibusi publika.

Šventinio šurmulio penktadienio vakarą netrūko ir prie Mykolo Oginskio dvaro žirgyno, kur po atviru dangumi surengtas vasaros kino festivalis „Sidabrinės gervės naktys“. Kino gerbėjams dovanoti keturi lietuviški filmai, kuriuos pristatė visiems puikiai žinoma aktorė Emilija Latėnaitė.

O ryte visų dėmesio laukė pirmąkart surengta konferencija, „Tarptautinė partnerystė: stiprybės vienija ir kuria galimybes“. Joje dalyvavo ir save pristatė ne tik plungiškiai, bet ir Mendeno (Vokietija), Golub Dobžyno (Lenkija), Tukumo (Latvija), Bjerkreimo (Norvegija), Bruntalio (Čekija), Kvarelio (Sakartvelas) ir Konotopo (Ukrainos) miestų atstovai.

Kvietė tradiciniai renginiai

Žinoma, gausiausias renginių tradiciškai buvo šeštadienis, kvietęs ir į tradicinius renginius, be kurių Plungės miesto šventė netektų savo žavesio, ir į naujoves.

Atiduodant duoklę tradicijoms, jau nuo ankstyvo ryto Senamiesčio aikštėje, Vytauto ir J. Biliūno gatvėse šurmuliavo prekybininkų, tautodailininkų ir amatininkų mugė, kurioje apsilankęs retas išėjo be gardžios rūkytos mėsos šmoto, pyrago ar kitų skanėstų. O kur dar įvairiausi rankdarbiai, knygos, suvenyrai, papuošalai, molinukai ir mažųjų dėmesį kaustę žaislai.

nuotrauka

Judesio netrūko ir kitose miesto erdvėse. Vaikštant po parką plungiškiams ir miesto svečiams vėrėsi žemaitiškų žodžių, dainų, eilėraščių ir posakių lobynai, įamžinti ant baltų audeklų. Tai – Plungės kultūros centro iniciatyva „Žemaitiško rašto, teksto, dainos ir gamtos instaliacijos“.

Prie vaikų bibliotekos veikė erdvė vaikams ir jaunimui, Viešosios bibliotekos kiemelyje karaliavo fotografijos meno puoselėtojų darbai. Biblioteka šventės metu siūlė apsilankyti ir kitose parodose bei renginiuose.

Babrungo slėnyje šeimininkavo XV tarptautinio folkloro festivalio „Saulelė raudona“ dalyviai. Šiais metais festivalyje sulaukta folkloro kolektyvų iš Čekijos, Latvijos, Ukrainos, taip pat – Rokiškio, Klaipėdos, Varėnos, Marijampolės, Kelmės, Platelių, Šateikių ir, žinoma, Plungės. Čia pat sukosi ir gerą nuotaiką dovanojo charizmatiškasis operos dainininkas ir televizijos laidų vedėjas Liudas Mikalauskas, vedęs ir savo dainomis papuošęs didįjį festivalio „Saulelė raudona“ koncertą.

Įsimintinas vakaro koncertas

Visą šeštadienį gyvenimas virė ir miesto centre, kur šurmuliavo bendruomenių kiemeliai, folkloro ratai. Vakarop J. Tumo-Vaižganto gatve nusidriekė šventinė eisena. Kiekviena įstaiga, įmonė, organizacija stengėsi kuo įdomiau prisistatyti. Pasižiūrėti teatralizuotos eisenos suplūdo minios smalsuolių. Tiek žmonių Plungė jau seniai buvo mačiusi, tačiau didžiausio antplūdžio sulaukta vakare, kai vienas po kito į sceną Babrungo slėnyje lipo žinomi atlikėjai.

Didžiulį įspūdį susirinkusiesiems paliko bendras Plungės kultūros centro simfoninio orkestro ir dainininko Lino Adomaičio projektas, kurio metu skambios atlikėjo dainos tirpo simfoninės muzikos fone. Po to scenoje šeimininkavo atlikėja GJAN, susirinkusiuosius lepinusi gražiausiomis savo dainomis bei žemaitišku pasveikinimu. Šią atlikėją pakeitė NO DJs – Viktoras Diawara.

Šventinis savaitgalis baigėsi sekmadienį bažnyčioje vykusiu renginių, kurio metu po šventovės skliautais skambėjo autentiškos giesmės, giedotos festivalio „Saulelė raudona“ kolektyvų iš Rokiškio, Latvijos, Čekijos, Ukrainos ir, žinoma, festivalio šeimininkų – Plungės rajono savivaldybės kultūros centras folkloro ansamblio „Gondinga“.