„Plungė visada mylėjo fotografiją“

Nuotrauka iš Nijolės JANKUVIENĖS feisbuko paskyros
Parodos autoriai
Šiandien, ko gero, sunku įsivaizduoti savo kasdienybę be fotografijos: darome asmenukes, fotografuojame artimuosius, augintinius, pastatus, įvairius objektus, įamžiname kelionių, darbo bei švenčių akimirkas. Turėti gražių, iškalbingų kadrų tapo būtinybe. Tačiau vieniems fotografija – tik įrankis užfiksuoti, o kitiems – gyvenimo būdas. Prie pastarųjų drąsiai galima priskirti Plungės ir Rietavo krašto fotoklubo „Žybt“ narius, kurie be fotoaparato jau neįsivaizduoja savo gyvenimo. Jų lobynuose – krūvos nuotraukų, kurios dažnai puošia įvairias parodas. Viena tokių – „Žybt“ metinė fotografijų paroda „Žmogaus gyvenimas“ – šiuo metu veikia Plungės viešojoje bibliotekoje. Jos atidarymas plungiškius ir visus fotografijos meno gerbėjus kvietė praėjusį šeštadienį.

Parodą pristato trylika autorių

Užgniaužti kvapą, sudominti, pritraukti – visa tai ir dar daugiau gali sukelti įspūdinga fotografija, ir visai nesvarbu, kas joje: besiskleidžiantis gėlės žiedas, saulėlydis, rymanti močiutė, gilią istoriją menantis statinys, karo akimirka, asmeninės šventės atspindžiai... Nuotraukos galia – didžiulė.

Tą pajusti galima apsilankius vienoje iš Plungės viešosios bibliotekos erdvių, kur nuo praėjusio šeštadienio visą mėnesį karaliaus per pusšimtis įvairios tematikos nuotraukų. Jų autoriai – fotoklubo „Žybt“ vienijami akimirkos meistrai. Savo kūrybą pristato net trylika klubo narių: Kristina Paulauskaitė, Nijolė Jankuvienė, Kostas Slivskis, Alma Riebždaitė, Alina Čapienė, Emilija Mušinskienė, Silva Galvadiškytė, Antanas Jonaitis, Albertas Mitkevičius, Kęstutis Vaitkus, Aldona Kuprelytė, Siga Jackevičienė ir klubo vadovas Mantas Viržintas. Visi – kūrybingi, išskirtiniai.

„Didžiausias kūrinys yra mūsų pačių gyvenimas. Mūsų gyvenimas yra dovana ir nesvarbu, ar tikime, kad šią dovaną gavome iš Dievo, ar iš savo tėvų. Vien jau suvokimas, kad gyvenimas yra nuostabi dovana, yra paskata būti kūrybiškam. Esame savo likimo kūrėjai. Be to, kūrybiškumas neapsiriboja tik menu, kūrybiškumo reikia kiekvieną gyvenimo akimirką, ypač bendraujant su kitais. Galime būti kūrybiški savo darbe, laisvalaikiu, savo santykiuose – esame savo gyvenimo skulptoriai. Jei mes nenorime būti tik nužmonėję robotai, taisyklių vergai, kūrybiškumas yra būtinas“, – sveikindamas parodos autorius ir visus, susirinkusius į parodos „Žmogaus gyvenimas“ pristatymą, kalbėjo M. Viržintas.

nuotrauka
M. Viržintas pristatė mėnesį veiksiančią parodą „Žmogaus gyvenimas“
 

„Pamatykite tai, kas artima“

Pristatydamas parodą, M. Viržintas akcentavo, jog šios tematika – žmogaus gyvenimas. Anot klubo vadovo, tai yra labai plati tema, tad tose 54-iose fotografijose, kurios eksponuojamos bibliotekoje, pateikiama tik trupinėlis žmogaus gyvenimo atspindžių. Tačiau kažką artimo gali rasti kiekvieno akis, nes nuotraukose – portretai, vyresnės kartos žmonės ir jaunimas, pievos, laukai, miškai, buitis, vaikų šėlionės, prisiminimai...

„Tai – tik dalis to, ką žmogus per savo gyvenimą patiria, pamato. Šioje parodoje yra labai stiprių portretų. Tai – Emilijos ir Nijolės darbai, stiprūs savo mintimi. Kai žvelgsite į nuotraukas, pamatykite tai, kas jums artima, kas patinka, pabandykite suvokti ir suprasti fotografiją, ką būtent autorius norėjo parodyti“, – kalbėjo M. Viržintas, kviesdamas skirti dėmesio kiekvienai nuotraukai. O jų parodoje išties visokių – spalvotų ir nespalvotų, skirtingų techninių sprendimų. Tai – kiekvieno autoriaus laisvė, nevaržomas pasirinkimas.

Anot „Žybt“ vadovo ir vieno iš parodos autorių, šiandien žmogaus gyvenimas įgauna vis greitesnį pagreitį. Gyvenimas taip skrieja, kad mes, atsikėlę ryte, jau nepastebime, kaip ateina vakaras. Fotografo teigimu, laikas skriete skrieja, todėl reikia sustoti akimirkai. „Tą mes, klubo nariai, kartas nuo karto ir darome – sustojame, pamatome, nufotografuojame ir paliekame sukurtą vaizdą ateities kartoms“, – sakė rietaviškis ir, demonstruodamas skaidres, pakvietė pasigrožėti į parodą netilpusiomis fotografijomis.

Pasidžiaugė bendryste

M. Viržintas dėkojo kiekvienam atėjusiam į parodos atidarymą. Anot jo, bendrystė, glaudumas ir draugystė visada džiugina. Klubo vadovas sakė visada jautęs fotografų palaikymą Plungėje. „Plungė visada mylėjo fotografiją“, – sakė parodos autorius ir pakvietė pasiklausyti renginį papuošusių buvusių ir esamų Plungės Mykolo Oginskio meno mokyklos auklėtinių – akordeonistų Gerdos Gudaitytės, Vidmanto Biručio, Gerdos Lauciūtės ir Deimanto Rimkaus – atliekamų kūrinių, kurie palietė kiekvieno širdį.

Parodos autorius sveikino ne tik jaunieji muzikantai, bet ir Plungės viešosios bibliotekos laikinoji direktorė Gintarė Gurevičiūtė, pasidžiaugusi gausių būriu fotografijos meno kūrėjų ir gerbėjų, šeštadienį leidžiančių būtent bibliotekoje. Vadovė sakė, jog bendradarbiauti su „Žybt“ – be galo gera.

„Vakar, kai iškabinote parodą, vaikščiojau ir galvojau, kokie jūs esate laimingi, kad turite tokį nuostabų užsiėmimą po savo kasdieniškų darbų. Tai yra dovana. Dovana yra matyti pasaulį pro fotoaparato akį. Nuostabu, kad galite sustabdyti ir fiksuoti gyvenimo akimirkas, daiktus paversti mistiniais, nes fotografijose jie išties praranda savo daiktiškąją būtį ir tampa visai kitokie. Kaip ir žmonės, kurie nuotraukose – arba giliai susimąstę, arba labai laimingi. Vienas fotografas yra pasakęs, jog menininkas iki pat senatvės yra smalsus vaikas, tad linkiu ir jums tokiems būti“, – parodos autorius sveikino G. Gurevičiūtė.

Prie sveikinimų prisidėjo ir buvusi bibliotekos vadovė Violeta Skierienė. „Mačiau, kaip visi augote ir brendote fotografijos kūryboje, tai džiugina. Todėl linkiu, kad šitas fotografijos reiškinys – klubas „Žybt“, veikiantis daugiau nei 10 metų, – ir toliau gyvuotų bei augintų naujus narius“, – linkėjo ji.

nuotrauka
V. Birutis renginį papuošė akordeono garsais