Po bažnyčios skliautais nuskambėjo „Karūnavimo mišios“

Jurgitos NAGLIENĖS nuotraukos
Koncertui dirigavo maestro Juozas Domarkas
Praėjęs savaitgalis Plungės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčiai buvo ypatingas. Šventovei minint savo 90-ies metų gyvavimo sukaktį, šeštadienį surengta mokslinė konferencija „Plungės bažnyčia – neužgęstančios krikščioniškos meilės ir atminties lopšys“, o sekmadienį visi pakviesti dalyvauti iškilmingose Mišiose. Šventinį savaitgalį vainikavo sekmadienio vakarą surengtas didingas koncertas, kuriuo kartu pažymėtos ir XVIII tarptautinio Mykolo Oginskio festivalio užbaigtuvės.

Šeštadienio popietę susirinkusiuosius į konferenciją pasveikino ne tik bažnyčios klebonas dekanas Vytautas Gedvainis, bet ir Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad mūsiškiai maldos namai – vieni didžiausių Žemaitijos regione, tačiau tai ir nestebina žinant, kokią gausią tikinčiųjų bendruomenę jie suburia šventadieniais.

Vyskupui buvo patikėta ne tik pasveikinti konferencijos dalyvius, bet ir pašventinti neseniai restauruotą bažnyčios sakyklą.

Išklausę konferencijai parengtus pranešimus, susirinkusieji pakviesti apžiūrėti muziejininkės Danutės Einikienės kuruojamą parodą, atskleidžiančią visą mūsų bažnyčios istoriją.

Sekmadienį dar gausesnis būrys tikinčiųjų skubėjo į iškilmingas Sumos mišias, jų metu melstasi už kunigaikščius Mariją ir Mykolą Oginskius – bažnyčios fundatorius, taip pat už jos statytojus prelatą Povilą Pukį ir kanauninką Vincentą Jarulaitį bei visus geradarius.

Šv. Mišioms vadovavęs popiežiaus apaštalinis nuncijus Peter Antun Rajič įteikė popiežiaus palaiminimą restauratoriui Vidmantui Vaitkui, kurio pastangų dėka atnaujintas jau ne vienas altorius, taip pat minėta sakykla.

Šventinį savaitgalį sekmadienio pavakarę vainikavo didingas koncertas, sutraukęs tokį gausų klasikinės muzikos gerbėjų būrį, kad visi vos tilpo po bažnyčios skliautais.

Susirinkusiuosius vėl pasveikinęs nuncijus P. A. Rajič šįkart sakė turintis ypatingą misiją pagerbti dar vieną Plungei daug nusipelniusį žmogų – Plungės garbės pilietį profesorių Juozą Domarką, kuris jau 18 metų yra tarptautinio M. Oginskio festivalio meno vadovas ir daug prisideda prie neblėstančio festivalio populiarumo, aukštos jo meninės vertės. Maestro įteiktas popiežiaus palaiminimas.

Kaip tą vakarą pastebėjo koncertą vedęs muzikologas Viktoras Gerulaitis, J. Domarkas yra beveik bažnyčios vienmetis – tik trejais metais jaunesnis už ją. Simboliška ir tai, kad ne kur kitur, o būtent šiuose maldos namuose prasidėjo J. Domarko kelias į muziką – būdamas dar vaikas jis pasiprašė priimamas į Plungės bažnyčios chorą.

„Sveikatos jums ir Dievo palaimos“, – dėkodamas už parodytą dėmesį dėkojo pats J. Domarkas. Ir padėjęs dovanas į šalį nuskubėjo prie pakylos priešais Lietuvos kamerinio orkestro bei valstybinio choro „Vilnius“ atlikėjus, mat jam tą šventinį vakarą buvo patikėta dirigento batuta.

nuotrauka
Maestro dėkojo visiems už parodytą dėmesį
 

Paskutinis festivalio vakaras buvo dedikuotas Volfgangui Amadėjui Mocartui ir jo genialiajai muzikai. Koncertas pradėtas jo 15-ąja simfonija, kurią parašė būdamas dar visai jaunas – vos šešiolikos. „Ir tai nieko nuostabaus – Mocartas simfonijas rašė nuo mažumės“, – priminė muzikologas.

Po to nuskambėjo likus metams iki mirties Mocarto parašyta „Ave verum corpus“. O koncertą vainikavo didingosios „Karūnavimo mišios“. Jas savo balsais papuošė solistai Elzė Liškauskaitė, Emilija Bukytė, Giedrius Gečys ir Alfredas Miniotas.

Nuskambėjus paskutiniems koncerto akordams, ilgais plojimais ir gėlių žiedais padėkota visiems, prisidėjusiems prie festivalio organizavimo.

„Neuždarom festivalio, tiesiog baigėsi šių metų koncertai, džiuginę atlikėjais ir jaunaisiais talentais, – pastebėjo meras Audrius Klišonis. – Šiandien turim dvigubą šventę – festivalio uždarymą ir bažnyčios jubiliejų. Taip, Plungė moka švęsti ir prie to prisideda darbštūs, iniciatyvūs, aktyvūs ir laisvi Plungės piliečiai. Tie žmonės, kurie supranta meną, sugeba kurti ir moka padėkoti.“