Prasidėjo visą rugsėjį truksianti klasikinės muzikos šventė

Gintarės KARMONIENĖS nuotraukos
Scenoje – maestro Modestas Pitrėnas
Parodos „No filters“ iškilmingu atidarymu, visa aplink drebinančiomis patrankų salvėmis bei įspūdingu koncertu paskutinį rugpjūčio šeštadienį pradėtas tradicinis, gausų plungiškių ir miesto svečių būrį sutraukiantis mėnesio trukmės renginys – tarptautinis Mykolo Oginskio festivalis. Plungiškių draugijos ir Žemaičių dailės muziejaus organizuojamas renginys šiemet – jau aštuonioliktasis.
Šįkart festivalio, kurio atgarsiai pasiekia net svečias šalis ir kuris jau tapęs regioniniu muzikiniu įvykiu, atidarymas surengtas po atviru dangumi rūmų teritorijoje. Tačiau pats koncertas, į Plungę sukvietęs didžiulę minią klasikinės muzikos gerbėjų, laukė tradicinėje erdvėje – žirgyno salėje. Ją pirmasis pradėjo Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas maestro Modesto Pitrėno.
Mėnesį truksiantį koncertą pradėjo Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras

Įspūdinga paroda

Po poros metų solidų – dvidešimties metų – jubiliejų minėsiantis festivalis – unikalus klasikinės muzikos reiškinys, nuo kurio, pasak organizatorių, sklinda ryški, magnetizuojanti galia, apjungianti garsiausius Lietuvos ir užsienio atlikėjus, suteikianti neapsakomo žavesio gausiai festivalio publikai, – pradėtas įspūdingos parodos atidarymu.

Iki lapkričio vidurio veiksianti paroda „No filters“ – tai tarsi kūrybiniai mainai, mat per kelias Žemaičių dailės muziejaus erdves nusidriekusią ekspoziciją plungiškiams ir miesto svečiams pristato ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos menininkai. Iš viso parodoje eksponuojami šešių garsių dailininkų darbai. Kiekvienam apsilankiusiajam parodoje suteikiama išskirtinė galimybė susipažinti su kitokiu nei įprasta žmogaus vaizdavimu tapyboje.

nuotrauka
Iš kairės: parodos autoriai – Ž. Augustinas, V. Marcinkevičius, M. Kosinskaitė, N. Braslinš, K. Zarinš, parodos kuratorė D. Balvers ir muziejaus direktorius A. Bakanauskas

Kaip per parodos atidarymą sakė jos kuratorė, Žemaičių dailės muziejaus ambasadorė Daiva Belvers, pastaraisiais dešimtmečiais tapyba, ypač portretinė, meno pasaulyje buvo ignoruojama, tačiau ši situacija pasikeitė – šiuo metu tapyba išgyvena atgimimą.

Parodoje, kurioje savo kūrybą pristato trys lietuvių ir trys latvių dailininkai: profesorius, Latvijos dailės akademijos rektorius Kristaps Zarinš, tos pačios įstaigos Piešimo katedros vadovas, fotografas, profesorius Normunds Braslinš, profesorius, Vilniaus dailės akademijos Skulptūros katedros dėstytojas Žygimantas Augustinas, dailininkai Vilmantas Marcinkevičius ir Miglė Kosinskaitė, nagrinėjamos įvairios temos, susijusios su žmogaus figūros vaizdavimu, tyrinėjant mus supantį pasaulio suvokimą ir interpretacijas.

Parodos svečiai atkreipė dėmesį į tai, jog visi šeši tapytojai pasižymi išskirtiniais techniniais įgūdžiais, skirtingais „pasakojimais“. Kaip pastebėjo parodos kuratorė, autoriai sąmoningai iškraipo, transformuoja ir suteikia žmogaus figūrai naujų formų ir prasmių.

„Džiaugiuosi matydamas jus, taip gausiai susirinkusius, kad visi galėtume šiandien švęsti meno šventę“, – sveikindamas parodos autorius bei jų darbais pasigrožėti į muziejų suplaukusius meno gerbėjus kalbėjo muziejaus direktorius Alvidas Bakanauskas. Jis pabrėžė, kad visą mėnesį Plungėje šeimininkausiančio tarptautinio Mykolo Oginskio festivalio pradžią skelbia ne eilinė, o elitinių Lietuvos ir Latvijos dailininkų paroda.

nuotrauka
Paroda abejingų nepaliko

Pirmasis koncertas abejingų nepaliko

Pasigrožėję išties išskirtiniais dailininkų darbais, vėliau visi rinkosi į oficialų festivalio atidarymą, kurio metu dar kartą pasidžiaugta jau beveik du dešimtmečius gyvuojančiu renginiu, tapusiu neatskiriama mūsų miesto kultūrinio gyvenimo dalimi, tęsiančiu Oginskių laikais susiklosčiusią tradiciją globoti meną, kultūrą. Akcentuota, jog populiarumo neprarandantis festivalis, džiuginantis visą rugsėjį, generuoja garbingiausių pasaulinio lygio orkestrų, žinomiausių operos solistų pasirodymus, atveria kelią į festivalio sceną jauniesiems talentams. Visus sveikinęs A. Bakanauskas padėkojo nuolatiniams festivalio mecenatams, informaciniams rėmėjams.

nuotrauka
 Festivalio dalyvius ir visus susirinkusiuosius sveikino A. Klišonis (kairėje) ir A. Bakanauskas

Susirinkusiuosius į įspūdingą klasikinės muzikos šventę sveikino ir Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis. „Smagu jus vėl matyti prie kunigaikščių Oginskių rūmų. Vietoje, kuri žinoma visai Žemaitijai, visai Lietuvai ir visam pasauliui. Vietoje, kuri brangi kiekvienam plungiškiui, kiekvienam žemaičiui. Vietoje, kuri siejama su laisve, siekiais, inovacijomis. Šiandien vėl prasideda nepaprastai graži šventė, truksianti visą mėnesį ir skirta jums. Be galo malonu, kad tiek plungiškių ir miesto svečių kasmet susirenka čia. Tai rodo, kad tokių renginių mums reikia. Renginių, kurie užpildo mūsų širdis ir protus. Linkiu iš šio koncerto pasiimti kuo daugiau, o išeiti iš jo taip, lyg išeitumėte iš bažnyčios – pridėję ranką prie širdies ir kupini geriausių emocijų“, – kalbėjo savivaldybės vadovas. Prie sveikinimų prisidėjo ir Plungiškių draugijos prezidentas bei vienas iš festivalio mecenatų Liudas Skierus.

Po gražių sveikinimų kalbų, kurias vainikavo patrankos salvės, dedikuotos Lietuvai, kunigaikščiams Oginskiams, Plungei, plungiškiams, festivaliui, minia žmonių suplūdo į žirgyno salę, kur pirmąjį festivalio koncertą tradiciškai dovanojo Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras – vienas brandžiausių ir žinomiausių mūsų šalies orkestrų, savo istoriją pradėjęs dar 1940-aisiais. Orkestrui dirigavo jo vadovas, maestro Modestas Pitrėnas.

Išties įspūdingą koncerto programą, kurioje – lietuvių kompozitorių Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Fausto Latėno ir kitų kūriniai – kaip ir ankstesniais metais, publikai pristatė festivalio veidu tapęs charizmatiškasis Viktoras Gerulaitis, muzikologas, muzikos švietėjas, pedagogas, radijo ir televizijos laidų bei koncertų vedėjas. Pirmasis kūrinys, kuris metai iš metų skamba pradedant festivalį – Mykolo Kleopo Oginskio polonezas „Atsisveikinimas su Tėvyne“.

Tiesa, šiais metais koncertu buvo galima mėgautis ir po atviru dangumi, mat, pasitelkus šiuolaikines technologijas, vyko tiesioginė jo vaizdo ir garso transliacija.

Šį šeštadienį klasikinės muzikos gerbėjų laukia antrasis festivalio koncertas, kuomet scenoje svečiuosis Klaipėdos kamerinis orkestras. Šventinį savaitgalį papuoš ir neatskiriama festivalio dalimi tapęs žirgų konkūras. Sekmadienį smalsuolius kviesiantis renginys vers 13-ąjį savo istorijos puslapį.

Pasigrožėti latvių ir lietuvių dailininkų paroda susirinko gausūs būrys meno gerbėjų