„Saulai“ – prestižiniai apdovanojimai

Teatro „Saula“ nuotr.
„Saula“ triumfavo Italijoje
Rugsėjo 2–12 dienomis Plungės kultūros centro teatras „Saula“ bei jo režisieriai Sigita ir Romas Matuliai dalyvavo Europos Sąjungos programos „Erazmus+“ remiamame projekte „Vanduo yra gyvenimas“ Italijoje, Compagna regione, taip pat XXVIII prestižiniame tarptautiniame teatrų festivalyje-konkurse „Sele teatro fest“ ir tarptautiniame Italijos teatrų sąjungos bei Oliveta Sitra miesto savivaldybės meno premijų konkurse „Premio Sele D'Oro Mezzogiorno“.

„Saula“ konkursinėse programose parodė savo naujausią spektaklį „Nereikalingi“, kurio režisieriai – S. ir R. Matuliai. Plungiškiai teatralai surengė ir Lietuvos bei Plungės pristatymą, vedė laboratorijas, dalinosi teatro technikomis. „Saula“ režisieriai su tarptautine teatro trupe, kurią sudarė jaunimo aktoriai iš Lietuvos, Rumunijos, Italijos bei Latvijos, statė spektaklį „Vanduo“. Jo istorijos kūrėjai buvo patys režisieriai.

Kartu su „Saula“ tarptautiniame teatrų festivalyje „Sele teatro fest“ dalyvavo kolektyvų iš Italijos, Portugalijos, Korėjos, Rumunijos, Sakartvelo, Latvijos ir Baltarusijos. Spektaklius stebėjo tarptautinė ekspertų grupė, kuri vertino juos įvairiose kategorijose. Svarbų vaidmenį, vertinant spektaklius, atliko ir žiūrovai. Tiesa, spektaklius buvo galima stebėti ne tik gyvai, bet ir per kompiuterį, mat vyko jų tiesioginės transliacijos internetu. Todėl žiūrovai už labiausiai patinkančius darbus galėjo balsuoti internetinėse nuorodose.

Visuose prestižiniuose Italijoje vykusiuose konkursuose Plungės teatras tiesiog triumfavo. Jam, kaip geriausiam teatrui tarptautiniu mastu, buvo įteikta pagrindinė Italijos teatrų sąjungos ir Oliveta Sitra miesto savivaldybėspremija „Sele D‘Oro“.

Apdovanojimus režisieriams iškilmingos ceremonijos metu įteikė Italijos teatrų sąjungos prezidentas Oracio Picella. Tarptautinė ekspertų grupė „Saulos“ spektaklį „Nereikalingi“ pripažino geriausiu festivalio spektakliu ir jiems buvo įteiktas pagrindinis festivalio „Gele teatro fest“ apdovanojimas. Ir tai dar ne viskas – minėtas „Saulos“ spektaklis pelnė ir daugiausiai žiūrovų simpatijų, tad jam buvo paskirta pagrindinė žiūrovų premija.

Oficialius plungiškių laimėjimus ir prestižinius tarptautinius apdovanojimus, režisierių S. ir R. Matulių sukurtus darbus Italijoje lydėjo ne tik didžiulis triumfas, bet ir paprastų miestiečių, žiūrovų dėmesys, padėkos, aplodismentai ir sveikinimai, kurių plungiškiai sulaukė tiesiog miestelio gatvėse, parduotuvėse ir kavinėse.