Speiguose pražydusiems „Žirginėliams“ – keturiasdešimt

Gintarės KARMONIENĖS nuotraukos
Jubiliejų šventę „Žirginėliai“ dovanojo visą puokštę gražiausių savo šokių
Šeštadienį Plungės kultūros centro scenoje karaliavo liaudiški šokiai, kuriuos gausiai publikai dovanojo vaikų ir jaunimo tautinių šokių ansamblis „Žirginėliai“. Įsimintiną koncertą „Mūsų širdyse gyvena šokis“ Plungės kultūros centre veikiantis kolektyvas surengė ypatinga proga – minėdamas savo veiklos keturiasdešimtmetį. „Jūs nešate vaikų ir jaunimo tautinio šokio vėliavą. Nepaprastai jumis didžiuojuosi ir džiaugiuosi“, – sveikindamas ansamblį sakė Kultūros centro direktorius Romas Matulis.

Pradžia – paprastuose žingsneliuose

Pasigrožėti „Žirginėlių“ tautiniais šokiais bei jaunųjų šokėjų talentu į mūsų krašto kultūros ir meno kalvę – Kultūros centrą – suplūdo minia žmonių: buvę ir esami kolektyvo nariai bei vadovai, šokėjų tėveliai bei kiti liaudiško šokio grožiui neabejingi plungiškiai ir svečiai. Juos pirmieji pasveikino jubiliejinį renginį vedę Kultūros centro direktoriaus pavaduotojas Arūnas Mozeris ir ilgametė „Žirginėlių“ šokėja Marija Untulytė.

nuotrauka
š kairės: N. Vasylienė, A. Mozeris ir M. Untulytė
 

Pastaroji iki šiol prisimena, kokios būdavo ansamblio repeticijos, kaip smagiai visi kolektyvo nariai leisdavo laiką, nors būdavo ir pasiginčijimų, ir pasistumdymų. „Labiausiai man įsiminė kelionės ir vadovės nuoširdumas“, – kalbėjo Marija, kuriai šokis šiandien tapęs gyvenimo būdu.

Gražioje šventėje dalyvavo ir kolektyvo įkūrėja choreografė Nijolė Vasylienė, kuri, it viskas būtų nutikę vakar, prisimena ansamblio kūrimosi pradžią, nukeliančią „į šaltą ir baltą“ 1972-ųjų balandžio 10-ąją. Tiesa, nors pati pradžių pradžia – 1972-ieji, savo gimtadienius „Žirginėliai“ pradėjo švęsti nuo 1983-ųjų – metų, kuomet jiems suteiktas liaudies choreografijos ansamblio vardas.

„Sveikinu su gimtadieniu praeityje speiguose pražydusius „Žirginėlius“ – kolektyvą, kuris subrandino nuostabius kultūros, šokio meno vaisius, ir dėkoju už paruoštus koncertus, parengtus vaikus, išvykas, dalyvavimus dainų šventėse, apžiūrose. Šiandien „Žirginėlių“ šokėjai yra profesionalūs, nepaprastai gražūs, aktyvūs bei globojami vadovų. Kolektyvo didelės pastangos yra įvertintos gausybe apdovanojimų, bet pradžių pradžia yra paprastuose šokio žingsneliuose, paprastuose meilės jausmuose, skambančiuose akorduose ir natose, kada vaikas žengia pirmąjį tikrą, nepameluotą, klumpantį žingsnelį ir supranta, kad jis labai nori šokti. O tėveliai, matydami savo vaiko norą ir džiaugsmą, kuris patiriamas šokant, atžalos žaislų ir knygų pasaulį iškeičia į šokio batelius, tapkutes, vyželes“, – kalbėjo ansamblio kūrėja, gražių žodžių negailėjusi ne tik šokėjams, bet ir jų vadovei Sonatai Kazlauskytei, suprantančiai, kaip svarbu auginti šokio medį.

nuotrauka
Buvę kolektyvo nariai sveikina vadovę S. Kazlauskytę 
 

Vilkėti tautinį kostiumą – garbė

Jubiliejiniame koncerte pasirodė apie 150 mažų ir didelių šokėjų, dovanojusių pačius gražiausius savo šokius, kurių žingsnelius sudėliojo per sunkias, tačiau malonias repeticijas, vykstančias kiekvieną antradienį ir ketvirtadienį. Gimtadienio proga į sceną sugrįžo ir nemažas būrys buvusių ansambliečių.

Buvusių ir esamų ansamblio šokėjų pasirodymus stebėjo pilnutėlė salė, į kurią kviestos ir buvusios choreografės Laima Iržikevičienė, Laima Monkevičienė ir Eglė Norkevičiūtė-Novoruckienė bei buvę kolektyvo kapelos, vokalinio ansamblio vadovai ir akompaniatoriai.

Kolektyvą su gimtadieniu sveikino ir savo šokiais džiugino ilgamečiai draugai iš Latvijos – šokių kolektyvas „Luste“.

Visi iki vieno džiaugėsi keturis dešimtmečius gyvuojančiu kolektyvu, kuris į gyvenimą išleido būrį liaudiško šokio puoselėtojų. Dalis jų iki šiol savo gyvenimo neįsivaizduoja be šokio, todėl pasirinko choreografo kelią. Kalbėdami apie tai, kokią įtaką jiems padarė laikas su „Žirginėliais“, jie akcentavo, jog patirtis šiame kolektyve išmokė disciplinos, meilės šokiui, pagarbos liaudies tradicijoms bei pasididžiavimo tautiniu kostiumu, kurį vilkėti – tikra garbė. „Didžiuojamės būdami „Žirginėlių“ dalimi“, – sakė šiandien profesionaliojo šokio keliu einantys buvę kolektyvo nariai.

nuotrauka
Renginio akimirka
 

Gausybė sveikinimų

„Pats tikriausias žmogaus jausmas yra meilė, o mūsų šokėjų širdyse meilė šokiui yra kaip kasdienybė. Už tai ir noriu padėkoti buvusiems ir esamiems šokėjams bei mano dešiniajai rankai Rūtai Černeckienei. Ačiū ir šokėjų tėveliams, buvusiems ansamblio vadovams. Per 40 metų apkeliavome daug ne tik Lietuvos, bet ir užsienio miestų, didžiuojuosi kiekvienu savo šokėju, prisidedančiu prie Plungės vardo garsinimo“, – po įsimintino koncerto kalbėjo S. Kazlauskytė, kuriai šventinio renginio metu įteiktos Lietuvos nacionalinio kultūros centro, Plungės kultūros centro bei Plungės rajono savivaldybės mero padėkos. Padėkų sulaukė ir su kolektyvu kūrybiniu keliu einanti R. Černeckienė.

„„Žirginėliai“ yra Plungės vaikų ir jaunimo tautinio šokio istorija. Šis ansamblis yra lyderis ne tik Plungės tautinės kultūros, bet apskritai kultūros. Jūs nešate vaikų ir jaunimo tautinio šokio vėliavą. Nepaprastai jumis didžiuojuosi ir džiaugiuosi, bei dėkoju vadovei Sonatai“, – sveikindamas kolektyvą kalbėjo R. Matulis.

Jam antrino ir Plungės rajono savivaldybės vicemeras Žydrūnas Purauskis, ir Kultūros, turizmo ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Vida Saukalienė. „Esame labai dėkingi pirmajai vadovei, Plungėje pasodinusiai tautinio šokio medžio daigą, kitiems vadovams, auginusiems tą daigą, ir žemai lenkiamės Sonatai, neleidusiai tam daigui nuvysti“, – sakė jie.

Renginio metu perskaitytas ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Šokio katedros vedėjo Vidmanto Mačiulskio sveikinimas, kuriuo „Žirginėlių“ šokėjai raginami išsaugoti mūsų tautinio šokio grožį rytdienai, žmogui, laikui, Lietuvai ir pasauliui.