„Suvartuko“ vadovei – garbingas įvertinimas

Gintarės KARMONIENĖS nuotraukos
Meras A. Klišonis sveikino ordino medalį „Už nuopelnus Lietuvai“ gavusią I. Baltikauskaitę
Vasarą, minint Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, Prezidentūroje surengtos iškilmės, kurių metu garbingas apdovanojimas – ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalis – Prezidento Gitano Nausėdos turėjo būti įteiktas ir plungiškei Ilonai Baltikauskaitei. Tačiau Plungės kultūros centro vaikų ir jaunimo liaudiškų šokių studijos „Mažasis Suvartukas“ bei šokių ir dainų ansamblio „Suvartukas“ meno vadovė atsiimti pelnyto įvertinimo negalėjo, nes tuo metu buvo koncertinėje kelionėje Ispanijoje. Ordino medalis plungiškei įteiktas prieš keletą dienų. Su tuo ją vienas pirmųjų pasveikino Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis.

Garsina Plungę ir visą Lietuvą

Būtent Savivaldybės vadovo teikimu žinomai mūsų krašto choreografei ir skirtas reikšmingas apdovanojimas. Ilgametė „Suvartuko“ vadovė bei „Mažojo suvartuko“ įkūrėja įvertinta už aktyvią kūrybinę veiklą, puoselėjant lietuviško liaudies šokio tradicijas, bei už ilgametį šokio meno atlikėjų ugdymą.

Plungiškės pelnytas apdovanojimas – gražus akcentas, žymėsiantis jubiliejinius „Suvartuko“ metus, mat būtent šiemet kolektyvui, garsinančiam ne tik Plungės, bet ir Lietuvos vardą, suėjo 75-eri.

nuotrauka
I. Baltikauskaitė džiaugėsi, kad jos vadovaujamas „Suvartukas“ yra plačiai žinomas ir vertinamas
 

Plačiai žinomas ir vertinamas kolektyvas sunkiai suskaičiuoja visus savo pasiekimus. Jo profesionalumas įvertintas daugybe apdovanojimų, tarp kurių – „Aukso paukštės“ nominacija. O kur dar prizinės vietos, laimėtos ne tik Lietuvoje, bet ir svečiose šalyse.

„Suvartuko“ šokėjai – nuolatiniai Plungės ir Lietuvos atstovai Pasaulio lietuvių, moksleivių, Žemaitijos dainų šventėse ir kituose renginiuose. Lietuvos vardas garsintas Turkijoje, Vokietijoje, Italijoje, Graikijoje, Velse, Makedonijoje, Ispanijoje, Bulgarijoje ir kitose šalyse. Praėjusį birželį „Suvartukas“ savo šokiais džiugino JAV ir Kanados publiką, viešėjo Ispanijoje.

Sėkmingai kūrybiniu keliu žinomiausią mūsų krašto kolektyvą jau ilgus metus veda būtent I. Baltikauskaitė. Ji dar studijų metais pradėjo dirbti choreografijos mokytoja, o nuo 1987-ųjų yra „Suvartuko“ baletmeisterė. Tautinio šokio meno ją mokė ir drauge dirbo garsi choreografė, Plungės garbės pilietė Danutė Radvilavičienė (1932–2007).

Ypatingi I. Baltikauskaitei buvo ir 2000-ieji, mat tada ji įkūrė vaikų ir jaunimo liaudiškų šokių studiją „Mažasis Suvartukas“. Joje tautinio šokio ritmu šiandien sukasi apie du šimtai vaikų ir jaunuolių.

Gyrė už atsidavimą

Išties sunku būtų surašyti visas I. Baltikauskaitės veiklas ir nuopelnus, plačiai skelbiančius žinią apie mūsų miestą ir šalį. Ji ne kartą buvo paskirta Plungės miesto ir Telšių apskrities dainų ir šokių švenčių vyriausia baletmeistere, be to, plungiškė yra asociacijos prie UNESCO narė, asociacijos „Šokantys plungiškiai“ vadovė, choreografijos ekspertė, konsultantė.

Tad būtent už šį ilgą veiklų ir pasiekimų sąrašą „suvartukiečių“ vadovė ir pelnė garbingą apdovanojimą. Su tuo ją sveikino Plungės rajono savivaldybės meras A. Klišonis bei Kultūros, turizmo ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Vida Saukalienė.

„Esate labai gera organizatorė, žiauriai gera šokėja. Didelis ačiū už tai, ką darote“, – sveikindamas I. Baltikauskaitę kalbėjo meras, prisimindamas ir gražią plungiškės iniciatyvą Plungės centre – Senamiesčio aikštėje – įkurdinti bronzines klumpes, skirtas įamžinti legendinį „Suvartuką“ bei atiduoti pagarbą tautiniam šokiui.

Prie sveikinimų prisidėjo ir V. Saukalienė, anot kurios, „Suvartukas“ yra reiškinys, o Ilona – jo mamų mama. „Bendravimo, kultūros, pagarbos, supratimo, kultūros – viso to jūs mokote vaikus, ne tik šokio. Tiek mes, tiek vaikai gaudome kiekvieną jūsų žingsnį, žodį, manierą. Labai ačiū“, – gražių žodžių negailėjo vedėja.

„Plungės „Suvartukas“ yra žinomas ir Prezidentūroje. Tai yra pats smagiausias dalykas, – džiaugėsi I. Baltikauskaitė, pasak kurios, vienas iš buvusių „suvartukiečių“ dirba Prezidentūroje ir viską apie savo kolektyvą, jo išvykas yra visiems papasakojęs. Anot choreografės, Plungėje visi kolektyvai labai stiprūs ir žinomi, nesvarbu, kokios jie srities, žanro. Tačiau be valdžios palaikymo dirbti esą nebūtų taip paprasta. – Ačiū, kad vertinate, palaikote, kad esate.“