Sužibo ir Plungės bei Rietavo žaliaskarės

Gintarės KARMONIENĖS nuotr.
Šventinė Plungės žaliaskarė jau laukia smalsuolių dėmesio
Praėjusį penktadienį Plungės miesto širdis – Senamiesčio aikštė – buvo sausakimša žmonių, su nekantrumu laukiančių, kada sužibs apie stebuklingo šventinio laikotarpio pradžią mūsų mieste skelbsianti žaliaskarė. Laukti, net ir spaudžiant žiemiškam šaltukui, buvo verta – šiųmetė kalėdinė eglė pranoko net didžiausių kritikų lūkesčius: šventinė žaliaskarė išdabinta ne tik gražiausiais žaisliukais, bet ir įspūdinga lempučių skraiste, kurios šleifas driekiasi per visą aikštę. Nuostabia žaliaskare nuo šeštadienio džiaugiasi ir rietaviškiai.

Puošiasi įspūdinga girliandų skraiste

Plungiškiai nė neabejoja, jog gruodžio antrosios vakarą suspindusi Plungės eglė – viena gražiausių šalyje, todėl jos pasižiūrėti plūs ne tik vietiniai, bet ir aplinkinių bei tolimesnių miestų gyventojai. „Tikra pasaka!“ – ne vienas džiūgavo, sušvitus mūsų miesto puošmenai, kurios dėka šventinis laikotarpis bei Kalėdų ir Naujųjų metų laukimas bus nuotaikingas ir jaukus.

Šiųmetės Kalėdų eglės ir aikštės dabinimui Savivaldybė skyrė daugiau nei 20 tūkst. eurų sumą. Puošti svarbiausią didžiųjų metų švenčių atributą, kaip ir pernai, patikėta įmonei „Lumidėja“ iš sostinės. Tiesa, jog Senamiesčio aikštėje turi puikuotis ne gyva, iš miško parvežta ar kieno nors dovanota žaliaskarė, o karkasinė, gamtą tausojanti puošmena, nusprendė patys plungiškiai, tokį savo pasirinkimą išreiškę per Savivaldybės skelbtą apklausą.

Svečiuose – Kalėdų Senelis

Įspūdingu rūbu pasidabinusios eglės įžiebimo šventės metu pakilią nuotaiką kūrė ne tik pati žaliaskarė, bet ir Plungės kultūros centro kolektyvai „Hera“ bei „Hello“. Prie šventinės atmosferos prisidėjo ir charizmatiškasis atlikėjas Marius Jampolskis, dovanojęs visą puokštę gražiausių dainų, išjudinusių tiek mažą, tiek didelį renginio dalyvį.

O kokia žaliaskarės įžiebimo šventė be laukiamiausio svečio – Kalėdų Senelio, kuris į Plungę atskubėjo su šaunia palyda.

Šventės metu buvo galima pasimėgauti ne tik nuostabiu koncertu, bet ir kalėdine pasaka vaikams, kurią sekė miško gyvūnus įkūniję personažai. Daugelis susigundė pasivaikščioti ir po kalėdinę mugę, kurioje laukė ne tik šventiniai atributai, bet ir įvairūs gardumynai, labiausiai traukę mažuosius šventės dalyvius.

Šventinius sveikinimus susirinkusiesiems perdavė ir vietos valdžios atstovai, linkėję kiekvienam mėgautis stebuklų kupinu šventiniu laikotarpiu, įspūdingo grožio miesto žaliaskare, neužmirštant ir kitų šventėms išpuoštų Plungės erdvių, tarp kurių – jau ne pirmus metus visus džiuginanti Laisvės alėja.

Kvies daugybė renginių

Išties Plungė moka pasitikti vienas gražiausių metų švenčių. Ir ne tik dėl išdabinto miesto, bet ir dėl gausybės kalėdiniam laikotarpiui skirtų renginių. Jų žada ne tik mieste veikiantis Žemaičių dailės muziejus, kuriame mažųjų laukia Kalėdų Senelio rezidencija, bet ir Kultūros centras, dovanosiantis daugybę gražių renginių, tarp kurių – kasmet didžiulio susidomėjimo sulaukiantis kamerinis vakaras „Senuosius palydinti“ bei prieš jį visuomenę sukviečiantis kalėdinis koncertas, šiemet vyksiantis kiek anksčiau – ne Kalėdų rytą, o gruodžio 23-ąją.

Ir Plungės turizmo informacijos centras gyvena švenčių laukimu – visus norinčiuosius jis kviečia drauge su gidais pasivaikščioti po pasipuošusį miestą, aplankant vietas, anuomet gyventas garsių žmonių. Ekskursijai baigiantis jos dalyviams žadama saldi medaus ir kitų bičių produktų degustacija.

Nuostabi eglė sužibo ir Rietave

Penktadienį aplankęs plungiškius ir sudalyvavęs jų žaliaskarės įžiebimo šventėje, kitądien Kalėdų Senelis išvyko į Rietavą, kur laukė ne ką prastesnis šventinis renginys.

Rietavo miesto aikštėje tradiciškai buvo įžiebta ten jau daug metų žaliuojanti plačiaskarė eglė, padabinta raudonais burbulais, šviečiančiomis snaigėmis ir kitomis šventinėmis dekoracijomis. Apsigaubęs žybsinčiomis lemputėmis šventinis medis skelbia, jog šventine dvasia jau gyvena ir Rietavo žmonės.

Gausiai į miesto aikštę susirinkusius rietaviškius bei miesto svečius džiugino „Trys draugai“, dovanoję smagų koncertą.

Kalėdų eglę sekmadienį įžiebė ir Žemaičių Kalvarija bei Šateikiai. Artimiausiu metu jos sužibs ir kitose Plungės bei Rietavo krašto vietovėse.