Šventinis šurmulys Alsėdžiuose netilo tris dienas

Gintarės KARMONIENĖS nuotr.
Alsėdžiai nuo seno garsėja turtinga savo istorija. Nedidelis Žemaitijos miestelis žinomas ir dėl išskirtinės mokyklos, o prieš penketą išgarsėjo ir kaip rekordininkas, mat pasiekė masiškiausio sėdėjimo pakelėje rekordą – pakelėse ant pledų, kėdžių, fotelių, motociklų, arklių, valtyse tąkart susėdo arti tūkstančio žmonių.
<br>Šiemet šį rekordą mėginta pagerinti, be to, visus sėdinčiuosius pakelėje sveikino pirmasis Lietuvoje „Kėdžių paradas“. Šios ir daugelis kitų renginių bei atrakcijų įsiliejo į net tris dienas šurmuliavusios šventės „Al siedu 2022“ programą.

Paminėtas mokyklos jubiliejus

Pirmieji kasmetinės Alsėdžių vasaros šventės akcentai imti dėlioti dar ketvirtadienį, kuomet duoklė atiduota sporto bendruomenei. Miestelio sporto entuziastų laukė krepšinio, ortientavimosi sporto bei stalo teniso varžybos. Žinoma, neapsieita ir be linksmųjų rungčių, kurias vainikavo netradicinio sėdėjimo čempionatas.

Penktadienį visas veiksmas sukosi apie Alsėdžių mokyklą, šiemet mininčią 70-ies metų jubiliejų. Ta proga Stanislovo Narutavičiaus gimnazijos kiemelyje surengta „Žalioji vakarienė“, į kurią sukviesti buvę ir esami įstaigos pedagogai, mokiniai, vietos valdžios atstovai.

Įsitaisę prie žaliomis staltiesėmis nutiestų ir skoningai dekoruotų staliukų šventės dalyviai prisiminė mokyklos pradžių pradžią, čia dirbusius mokytojus, moksleivius.

„Mokykla, mokykla, tu gyvenimo kelio pradžia, o ant kalnelio užkopus, – prieš akis mums visa Lietuva“, – per renginį skambėjo žodžiai, puošiantys gimnazijos himną, už kurį įstaigos bendruomenė dėkinga ilgamečiam mokyklos pedagogui Antanui Vaitkevičiui.

Šventės metu prisimintas ne tik jis, bet ir kiti mokytojai, savo idėjomis ir darbais kūrę Alsėdžių mokyklos istoriją, kurios pradžia nukelia į 1952-uosius. Būtent tais metais mokykla tapo vidurine.

Šiandien įstaiga didžiuojasi nauju – gimnazijos – statusu bei 2017-aisiais jai suteiktu Nepriklausomybės Akto signataro S. Narutavičiaus vardu.

Alsėdžių mokykla, kuri šalyje žinoma dėl pilietinės-gynybinės ugdymo pakraipos, visada stengėsi išsiskirti, būti kitokia, patraukli vaikams ir jaunimui. Ne veltui vartant įstaigos istorijos puslapius galima rasti įrašų apie joje veikusius kosminio modeliavimo ir jaunųjų radijo ir aviamodelizmo mėgėjų būrelius.

Naujausias gimnazijos užmojis – tapti kadetų mokykla, kuriai jau tiesiamas kelias, mat nuo rugsėjo čia ims veikti pirmosios kadetų klasės.

Minint Alsėdžių vidurinės mokyklos gyvavimo sukaktį, dar prieš renkantis į „Žaliąją vakarienę“, pagerbti ir jau Anapilin iškeliavę mokytojai – aplankytos jų kapvietės.

O į Kultūros centrą kvietė alsėdiškės Linos Matuzienės fotografijų paroda. Tiesa, penktadienį atviras lankytojams buvo ir Pažinimo centras, laukęs kiekvieno norinčiojo susipažinti su jame besiskleidžiančia Alsėdžių istorija.

Šventinės penktadienio dienos vyšnia ant torto tapo charizmatiškųjų grupės „The Ditties“ merginų koncertas, užbaigęs mokyklos jubiliejaus proga surengtą „Žaliąją vakarienę“.

Rekordo pasiekti nepavyko

Gausiausias renginių buvo šeštadienis. Vos pramerkę akis alsėdiškiai dairėsi, ką neštis į miestelio gatves, kur surengta antroji masiškiausio sėdėjimo pakelėje akcija. Jos iniciatorius – alsėdiškis Antanas Martusevičius jaunesnysis. Būtent jam kilo idėja tokiu būdu įprasminti legendą, bylojančią, jog Alsėdžių pavadinimas kilęs nuo žodžio „sėdėti“.

Įsitaisę ant kėdžių, sofų, fotelių, šieno ritinių, motociklų, dviračių, senovinių krėslų, skaitydami, mėgaudamiesi gėrimais ir skanėstais, kažką kurdami ar tiesiog smagiai šnekučiuodamiesi alsėdiškiai siekė sumušti savo pačių 2017 metais pasiektą rekordą, kai per miestelį nutįso 932-jų susėdusių alsėdiškių juosta.

Gaila, bet pagerinti šio rezultato nepavyko. Tačiau tai nereiškia, kad ši graži iniciatyva šiemet nesulaukė dėmesio – į pakeles šiemet susėdo 847 akcijos dalyviai, tarp kurių buvo ir keturkojų. Drauge su savo šeimininkais jie kantriai laukė, kol Plungės rajono savivaldybės mero Audriaus Klišonio pirmininkaujama ir kabrioletu riedanti komisija, kurioje: Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henkė, Žemaičių Kalvarijos kultūros centro direktorė Rima Jokubauskienė bei Plungės turizmo informacijos centro vadovė Sandra Kasmauskienė, užfiksuos kiekvieną sėdintįjį.

Nepaisant to, kad rekordo šįkart nepavyko pagerinti, visas miestelis džiaugėsi išskirtiniu reginiu. Susėdę miestelio gyventojai bendravo, juokavo bei mėgavosi pirmąkart Alsėdžiuose bei visoje šalyje surengtu „Kėdžių paradu“.

Šventė Žvėrinyčioje

Šeštadienį vakare ūžė jau ne miestelio gatvės, o Žvėrinyčia, kurioje vyko pagrindinis šventės „Al siedu“ renginys. Jį vesti buvo patikėta garsiesiems atlikėjams Renatai ir Deividui Norvilams. Šie susirinkusiuosius sveikino ir žemaitišku žodžiu, ir skambia daina. Dainingajai šeimynai pritarė Alsėdžių kultūros centro choras „Alsėda“.

Piliakalnio papėdėje gerą nuotaiką kurstė ir kiti meno kolektyvai – ne tik vietiniai, bet ir atvykę iš Platelių, Žemaičių Kalvarijos ir net Vievio. O kur dar linksmoji dirigentė Danguolė Beinarytė, dainininkai Ruslanas Kirilkinas ir Gabrielius Vagelis. Visų jų dėka, kaip stebėjosi ne vienas šventės dalyvis, sukurtas tikras stebuklas, įrodęs, jog Alsėdžiai išties verti vadintis Lietuvos mažąja kultūros sostine. „Čia tikrai kultūra skleidžiasi gražiausiomis savo spalvomis“, – kalbėjo ne vienas.

Šia kasmetine vasaros švente Alsėdžiai atsisveikino su metus juos lydėjusiu Lietuvos mažosios kultūros sostinė titulu. Ateinančiais metais juo didžiuosis kaimyninis Platelių miestelis.

Apdovanojo gražiausiai besitvarkančiuosius

Nors kasmet alsėdiškiai stengiasi į savo šventę įnešti naujų vėjų, nenusigręžiama ir nuo tradicijų. Vieną jų – pagerbti gražiausiai besitvarkančiuosius.

Kaip sakė Alsėdžių seniūnijos vadovė Danutė Repšienė, šiemet apžiūrint gražiausias sodybas nutarta ieškoti naujų akcentų. Tad aplankius visus Alsėdžių seniūnijos kampelius nutarta apdovanoti gražiai savo aplinką tvarkančią įstaigą – Alsėdžių darželį.

Apdovanojimo sulaukė ir geriausiai besitvarkanti gatvė. Paaiškėjo, jog labiausiai savo aplinką puoselėja Žaliosios gatvės gyventojai.

Komisija apžiūrėjo ir seniūnijos ūkininkų sodybas. Pastebėta, jog seniūnijoje išties daug stiprių ūkių, tačiau juose šiek tiek trūksta tvarkos. Žinoma, tik ne alsėdiškių Virginijos ir Povilo Valeišių valdose, kurioms šiemet atiteko gražiai tvarkomos ūkininko sodybos titulas.

Tvarkingiausia autentiška šiemet pripažinta Vaclovo Armalio sodyba. Puoselėdamas ją alsėdiškis kartu puošia ir viso miestelio veidą.

Prie bendro Alsėdžių grožio prisideda ir pavyzdingai tvarkoma Petrės bei Povilo Šveisterių sodyba. Tarp kaimiškųjų tokia pripažinta žvirblaitiškių Irenos ir Antano Klenauskų sodyba.

Įvertintas ir alsėdiškių Silvijos ir Arūno Klovų triūsas. Jų sodyba apdovanota kaip gražiai tvarkoma miestelio sodyba.

Rinktos gražiausios kėdės

Atsiimti apdovanojimų į sceną žengė ne tik gražiausiai besitvarkantieji bei daugiausiai prisėdusieji prie šiųmetinės miestelio šventės, bet ir išradingiausias kėdes paradui-konkursui sukūrę alsėdiškiai.

Niekam nekilo abejonių, jog pačios gražiausios kėdės vardo labiausiai nusipelnė margaspalvėmis gėlėmis, įvairiais žolynais ir žalumynais dekoruota Miknevičių kėdė. Jiems atiteko pagrindinis 500-ių šimtų eurų prizas.

Nepastebėti neliko ir Alsėdžių vaikų dienos centro, paradui pristačiusio ne vieną kėdę, o visą jų kompoziciją, bei darželinukų ir gimnazijos moksleivių kūriniai.