„Tai – pirmoji ir paskutinė mano paroda“

Gintarės KARMONIENĖS nuotraukos
Nuotraukų autorius papasakojo kone kiekvienos fotografijos atsiradimo istoriją
Taip juokavo plungiškis gydytojas Rolandas Dėdinas, prieš pat šventes – balandžio 6-ąją – Plungės kultūros centre pristatęs savo fotografijų parodą „Naktyje“. Įstaigos fojė įkurdintos ant drobės perkeltos fotografijos primena paveikslus. „Kokio grožio nuotraukos ir kokia mistika jos pulsuoja“, – aikčiojo ne vienas, apžiūrinėdamas išties dėmesį kaustančius kūrinius, kurie gimę tamsiuoju paros metu – naktį.

Parodos autorių bei jos atidarymo svečius pirmosios pasveikino Plungės Mykolo Oginskio meno mokyklos auklėtinės – akordeonistė Gerda Gudaitytė ir smuikininkė Barbora Laivytė. Vėliau prie sveikinimų prisidėjo ir Kultūros centro direktorius Romas Matulis.

Anot jo, ši paroda – mielas netikėtumas visiems mums. Kultūros centras esą dabar išgyvena nepaprastai karštą periodą – jame labai daug žmonių, labai daug renginių, į kuriuos atėję plungiškiai bei svečiai bus maloniai nustebę, kai juos fojė pasitiks visiems puikiai pažįstamo gydytojo R. Dėdino paroda.

„Kad jis – daktaras, visi žinome, o kad Rolandas turi ypatingą meninę pajautą, menininko sielą, sužinojome neseniai. O kai tik sužinojome, atmetėme visus Kultūros centro galerijos planus ir pagalvojome, jog nieko nebus gražiau nei prieš Velykas, prieš Atgimimo šventę pristatyti visiškai naują kūrėją Plungėje. Juk Atgimimo šventė tam ir yra, kad mes visi atgimtume, atsinaujintume ir naujai pažiūrėtume vienas į kitą, – sveikindamas parodos autorių kalbėjo R. Matulis. – Dėkojame už šitą nepaprastą parodą. Įtariu, kad tai – pirmoji jūsų paroda“.

Atsakydamas R. Dėdinas juokavo, kad ne tik pirmoji, bet ir paskutinė. Dėkodamas jo darbais pasidžiaugti atėjusiems artimiesiems, kolegoms, bičiuliams ir pažįstamiems, gydytojas pasakojo, jog viskas prasidėjo dar vaikystėje. Plungiškis prisiminė, kaip būdamas penkerių, močiutės paprašytas, naktį nešė valgyti geležinkelio stoty budėjusiam seneliui. Pasakojo, jog tada buvo spalio mėnuo, dangus mirgėjo nuo žvaigždžių.

Jam iki šiol atmintyje išlikęs senelio pasakojimas apie žvaigždes. Tiek užteko, kada tada dar vaikas R. Dėdinas susidomėtų žvaigždėmis, astronomija, į kurią paniro jau mokykloje. Medikas prisiminė turėjęs net teleskopą, prie kurio dažnai praleisdavo naktis, stebėdamas dangų ir jo grožybes. Vėliau jo gyvenime atsirado fotoaparatas, su kuriuo nesiskiria iki šiol.

„Kai vakare pamatau žvaigždėtą dangų, pradeda širdis plakti. Ir jau negali miegoti – turi keltis ir važiuoti kažkur“, – pasakojo plungiškis ir prisiminė ne vieną nutikimą, lydėjusį jo naktines išvykas ieškant gražių kadrų.

nuotrauka
„Džiaugiuosi, kad fotografuoja. Žinoma, kartais vargina tie naktiniai jo važinėjimai, bet rezultatas – išties gražus“, – R. Dėdino pomėgiu džiaugėsi jo žmona Daiva

Gydytojas pasakojo sykį buvęs užpultas šikšnosparnių, kitą kartą – šuns. „Visokių nuotykių būta“, – kalbėjo, patikindamas, jog parodoje – tik dalelė jo fotografijų. Tiesa, plungiškis prisipažino, kad neretai į naktines keliones leidžiasi su žmona. Pasakojo, kaip drauge stebėjo meteorų lietų.

Parodos metu jo autoriaus klausta, kodėl jam įdomiausia fotografuoti naktį? Šiuo klausimu R. Dėdinas nedaugžodžiavo ir tepasakė, kad jam labai patinka žvaigždės. Ir tai puikiai parodo jo darbai – fotografijose išties dominuoja žvaigždės. Plungiškio nuotraukose užfiksuotos gnet krentančios žvaigždės.

R. Dėdinas prisiminė, kada gimė kiekviena jo fotografija ir kokia jos istorija. Susirinkusieji su susižavėjimu klausėsi kiekvienos iš jų ir grožėjosi paveikslus primenančiais kūriniais. Gydytojas neslėpė, kad jo nuotraukos patinka žmonėms, ne veltui nemaža jų dalis išdovanota.

Apžiūrėti plungiškio fotografijų parodą galimą visą balandžio mėnesį.

nuotrauka
Renginį papuošė akordeonistė G. Gudaitytė ir smuikininkė B. Laivytė