Tarp geriausiųjų – jaunieji plungiškiai medžio meistrai

Telšių kultūros centro nuotraukos
Dėkojama jaunąją kartą drožybos paslapčių mokančiam mokytojui Viktorui Raibužiui i (dešinėje)
Balandžiui skaičiuojant paskutines dienas, į Telšių kultūros centrą rinkosi jaunieji Žemaitijos meistrai. Čia vykusio renginio metu paskelbti šių metų Lietuvos moksleivių liaudies dailės konkurso „Sidabro vainikėlis“ Telšių regioninio turo nugalėtojai. Tarp jų – du jaunieji Plungės krašto kūrėjai: Osvaldas Raudys ir Leonas Costa, kurių mokytojas – žinomas tautodailininkas Viktoras Raibužis. Jaunieji meistrai savo kūrybą pristatys ir dėl geriausiojo vardo varžysis respublikiniame konkurso finale, vyksiančiame gegužės 30 dieną Upytės tradicinių amatų centre, Panevėžio rajone.
Apdovanojamas laureatu pripažintas Osvaldas Raudys

Jubiliejiniai metai

Populiarumo neprarandantis ir ne vieną liaudies meistrą užauginęs konkursas „Sidabro vainikėlis“ šiais metais verčia jubiliejinį – dešimtąjį – savo gyvavimo puslapį. Per tuos metus savo kūrybą pristatė ir buvo įvertintas ne vienas jaunasis talentas iš visos Lietuvos. Yra ir tokių, kurie dabar skina laurus konkurse „Aukso vainikas“.

Anot konkurso rengėjų, tai esą parodo, kad laikas ir dėmesys, skirtas mokiniams, nenueina veltui, kad įskiepyta meilė liaudies menui pasilieka kuriančiojo rankose ir išsaugo gyvybingas liaudies dailės tradicijas.

Su tuo sutinka ir tautodailininkas V. Raibužis. Plungės „Saulės“ gimnazijoje ir „Babrungo“ progimnazijoje technologijų mokytoju dirbantis meistras, kurio paties darbai stebina net išrankiausiojo akį, užaugino ir ne vieną jauną medžio drožėją. Šio mokytojo mokiniai – nuolatiniai „Sidabro vainikėlio“ dalyviai, kurie iš šio konkurso visada grįžta pelnę prizininkų ir, žinoma, laureatų vardus.

Į finalą – du kūrėjai

To reikia tikėtis ir šiųmetinėje parodoje, kuri papuoš Upytės tradicinių amatų centro, esančio Panevėžio rajone, erdves. Mūsų krašto jaunieji kūrėjai sėkmės link eina gana užtikrintai – balandžio 26-ąją Telšiuose vykusiame regioniniame „Sidabro vainikėlio“ konkurse dviems mūsiškiams talentams įteikti „kelialapiai“ į į finalinį turą. Taigi jame Plungei atstovaus „Saulės“ gimnazijos moksleivis O. Raudys ir buvęs šios mokyklos mokinys L. Costa.

Abu medžio drožėjai varžėsi vyriausiųjų grupėje, mat visi konkurso dalyviai yra suskirstomi į skirtingas kategorijas pagal savo amžių.

Osvaldas parodai pateikė penkias skulptūras, o Leonas – dar būnant mokykliniame suole padarytas kankles. Kaip „Žemaičiui“ sakė V. Raibužis, pagaminti instrumentą užtruko. Leonui talkino ne tik V. Raibužis, bet ir muzikantas, meno vadovas bei auksinių rankų meistras Alfredas Lučinskas, gaminantis liaudiškus muzikos instrumentus. Jis suteikė visą informaciją, medžiagas, davė patarimų, o jau plušėti prie kūrybinio proceso teko pačiam Leonui.

nuotrauka
Osvaldo Raudžio skulptūros, iškovojusios jam galimybę dalyvauti finaliniame „Sidabro vainikėlio“ etape
 

Ne mažiau prie savo darbų triūsė ir Osvaldas, kurio kūryba jau įvertinta ne viename konkurse. Vienas paskutiniųjų pasiekimų – laureato vardas, pelnytas Plungės kultūros centro organizuojamoje konkursinėje parodoje „Stanislovas Riauba – Žemaitijos Andersenas“. Vaikinas pripažintas geriausiu tarp drožėjų.

nuotrauka
Leono Costos pagamintos kanklės

Įvertinti ir kiti jaunieji menininkai

Tiesa, ne tik šie du jauni ir talentingi vaikinai atstovavo Plungei. Iš viso konkurse „Sidabro vainikėlis“ savo kūrybą vertinimui pristatė septyni plungiškiai kūrėjai. Nors į finalą iš jų pateko tik Osvaldas ir Leonas, bet ir kiti neliko nepastebėti.

Kategorijoje, kurioje varžėsi 9–14 metų dalyviai, „Babrungo“ progimnazijos mokiniai – dvylikametis Gustas Tamašauskas ir metais vyresnė Estela Vrubliauskaitė – pripažinti antrosios vietos laimėtojais. O toje pačioje mokykloje besimokantys dvylikametis Edgaras Šukauskas ir trylikametis Vilius Pilibavičius pelnė trečiąją vietą. Šioje kategorijoje iš viso dėl geriausiojo vardo varžėsi 63 jaunieji menininkai.

Savo kūrybą konkurse pristatė ir „Saulės“ gimnazijos abiturientas Dominykas Dozorovas. Visi šie jaunieji menininkai yra lankę arba lanko NVŠ programos „Meninis medžio apdirbimas“ užsiėmimus, kuriuos veda mokytojas V. Raibužis.

Šis medžio meistras gali didžiuotis išugdęs ir su medžio drožyba supažindinęs ne vieną dešimtį vaikų ir jaunuolių. Bemaž tris dešimtmečius mokytojaujantis tautodailininkas neslepia, jog būti mokytoju jam yra daug svarbiau nei tautodailininku.

Mokytojas džiaugiasi, galėdamas savo žiniomis ir patirtimi pasidalinti su jaunąja karta ir padėti jai ruoštis tokiems konkursams kaip Plungėje kasmet vykstantis „Stanislovas Riauba – Žemaitijos Andersenas“, respublikinė medžio drožėjų konkursinė paroda Liongino Šepkos premijai laimėti ar „Sidabro vainikėlis“, kuris yra tarsi žingsnis konkurso „Aukso vainikas“ link

Pasak V. Raibužio, konkursu „Sidabro vainikėlis“ siekiama jaunąją kartą supažindinti su liaudies dailės paveldu, suteikti progą vaikams ir jaunimui patiems prisiliesti prie medžiagos bei įrankių ir pasitelkus vaizduotę kurti savo vaizdinės bei taikomosios liaudies dailės kūrinius, todėl mokytojas džiaugiasi, kad jis savo mokiniams gali padėti atverti vartus į šią pažintinę kūrybinę kelionę.