Vasario 16-oji – su salvėmis, dainomis ir vaišėmis

Linos RUIBIENĖS nuotraukos
Sveikinimo žodį tarė meras Audrius Klišonis
Ketvirtadienį visoje šalyje buvo minima Lietuvos valstybės atkūrimo diena, dovanojusi mūsų šaliai, o ir kiekvienam iš mūsų nepriklausomybę, laisvę ir savarankiškumą. Šią ypatingą dieną renginių įvairove ir pakilia nuotaika džiaugėsi ir gausus būrys plungiškių bei miesto svečių.
Minėjimas prie Laisvės paminklo su trispalve ir kariškomis salvėmis

Džiugino gausybė renginių

Vasario 16-osios minėjimas Plungėje prasidėjo dar trečiadienio vakarą. Kultūros centras visus plungiškius kvietė į koncertą „Šalis, kur tave užaugino“, kuriame savo dainomis ir šokiais visų širdis virpino įvairūs meno kolektyvai: kamerinis choras, folkloro ansamblis „Gondinga“, pučiamųjų instrumentų orkestras ir merginų choreografinė grupė, vokalinis ansamblis, liaudiškos muzikos kapela, kapelija „Rokunda“, liaudiškų šokių ansambliai „Suvartukas“ ir „Žirginėliai“, šokių studija „Hera“.

Ketvirtadienį Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga bendrai maldai visus kvietė Plungės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia. Po mišių visi jos dalyviai išsirikiavo iškilmingai eisenai Vytauto gatve.

Minėjimas persikėlė prie Laisvės paminklo. Visus susirinkusiuosius čia pasveikino Seimo narys Jonas Varkalys, rajono meras Audrius Klišonis ir klebonas dekanas Vytautas Gedvainis. Skambių dainų akordus miestiečiams dovanojo choras „Tėvynės ilgesys“, Trečiojo amžiaus universiteto dainininkai bei Kultūros centro vokalinis ansamblis „Hello“.

Meras A. Klišonis pasidžiaugė, kad šiandien mes esam laisva tauta, bet liūdna ir skaudu, kad visai netoliese mūsų kaimynai kovoja už savo valstybę bei nepriklausomybę.

„Vasario 16-oji kelia džiugių emocijų, bet tuo pačiu turi ir liūdesio apraiškų. Šią dieną anapilin išėjo mūsų šalies patriarchas Jonas Basanavičius. Taip pat šią dieną mus paliko ir žmogus, kuris niekada nebijojo kalbėti apie nepriklausomą Lietuvą, – Antanas Terleckas“, – kalbėjo A. Klišonis.

Šių žmonių atminimas buvo pagerbtas tylos minute. Pasveikinęs visus su Valstybės gimtadieniu, meras palinkėjo daug džiugių akimirkų ir galimybės kurti mūsų valstybę drauge.

Pyragas Lietuvos gimtadieniui

Po iškilmingo minėjimo prie Laisvės paminklo kariškiai Lietuvos laisvę pagerbė salvėmis. O šią gražią dieną vainikavo tradicija jau tapęs renginys „Pyragas Lietuvos gimtadieniui“, šurmuliavęs Kultūros centre.

Į renginį susirinko gausybė rajono įmonių, asociacijų, nevyriausybinių organizacijų, judėjimų ir pavienių plungiškių. Auksarankiai iškepė ir išdalino per 150 tortų, vaflių, duonos, keksiukų, pyragaičių ir kitų skanėstų. Netrūko ir dainų, šokių bei šilto bendravimo vaišinantis skanėstais.

Sveikinimo žodį taręs Kultūros centro direktorius Romas Matulis kalbėjo, esą neapsakomas džiaugsmas, kad bendruomenė keletą metų iš eilės nepaliauja stebinti ir dalintis savo gerumu, o pačių įvairiausių skanėstų ruošimas ir dalinimasis jais nepraranda populiarumo.

Šventės metu visi susirinkusieji buvo kviesti ne tik skanauti, bet ir balsuoti už skaniausią, didžiausią, gražiausią, patriotiškiausią ir įdomiausią pyragą-skanėstą.

Skaniausiu bendruomenės tortu buvo išrinktas Rūtos Gladiševienės kepinys. Didžiausio bendruomeninių vaišių pyrago nominacija atiteko Plungės lopšelio-darželio „Pasaka“ kolektyvui. Gražiausiomis tituluoto Prūsalių bendruomenės „Liepupė“ vaišės. Patriotiškiausiu išrinktas Plungės miesto bibliotekos jaunųjų knygos bičiulių klubo „Išminties upeliukas“ iškeptas skanėstas. Na, o įdomiausios vaišės vienbalsiai išrinktos Plungės skautų.

Vaišių metu visus linksmino ir dainas dovanojo Plungės kultūros centro folkloro ansamblis „Gondinga“, kapelija „Rokunda“ ir jaunimo liaudiškos muzikos kapela.

Patriotiškumas glūdi kiekvieno mūsų širdyse