Vyšnia ant torto – „Saulos“ spektaklis

Gintarės KARMONIENĖS nuotraukos
Scenoje „Saula“ gvildeno opią priklausomybių temą
Bemaž tris dešimtmečius gyvuojantis Plungės kultūros centro vaikų ir jaunimo teatras „Saula“, vienijantis kone šimtą jaunųjų teatralų, yra žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir svečiose šalyse. Jaunieji aktoriai gali pasigirti pelnę „Aukso paukštės“ bei daug kitų apdovanojimų, ne kartą tapę respublikinių ir pasaulinių konkursų bei atrankų laureatais. „Saulos“ bei jos režisierių Sigitos ir Romo Matulių rūpesčiu Plungėje kasmet vyksta įvairūs renginiai, kuriais siekiama jaunąją kartą priartinti prie teatro.
Kolektyvas kasmet pakviečia paminėti ir Tarptautinę teatro dieną, švenčiamą kovo 27-ąją. Ta proga šiemet „Saula“ savo gerbėjams dovanojo du spektaklius, kurie pristatyti kovo 30–31 dienomis Plungės kultūros centre šurmuliavusiame vaikų edukacinio teatro festivalyje „Vaikiško teatro pavasaris“.
Šiemet su „Saula“ atsisveikinantys absolventai

Šventę pradėjo mažieji

Dvi dienas Kultūros centre karaliavusią teatrų šventę atidarė kūrybingieji „Saulos“ aktoriai, festivalio metu įkūniję jaunuosius mokslininkus, kvietusius leistis į teatro meno eksperimentus, atskleidžiančius kūrybingumo svarbą, galią, ir, žinoma, grožį.

Visa tai skleidėsi per spektaklius, kuriuos gausiai susirinkusiems žiūrovams dovanojo ne tik festivalio sumanytojai ir organizatoriai, bet ir iš Žemaičių Kalvarijos, Šiaulių, Alytaus, Joniškio, Klaipėdos ir net Vilniaus atvykę mėgėjai ir profesionalūs teatralai.

Garbė pradėti nuotaikingą šventę, palietusią tiek mažo, tiek didelio žiūrovo širdis, atiteko mažiausiems festivalio dalyviams – Plungėje esančių lopšelių-darželių auklėtiniams.

Jaunieji mokslininkai pirmuosius į sceną pakvietė lopšelio-darželio „Raudonkepuraitė“ mažuosius teatralus. Jie pristatė nuotaikingą spektaklį „Šėlionės“, kurį režisavo Irena Vengalienė ir Lidija Poškuvienė. „Raudonkepuraitės“ vaikai scenoje sukūrė tikrą teatro šventę – traukė smagias daineles, šoko, porino ilgiausius tekstus, perteikusius mūsų kalbos grožį. Už tai šį kolektyvą labai gyrė Kultūros centro direktorius R. Matulis.

nuotrauka
Scenoje – talentingieji „Raudonkepuraitės“ aktoriukai
 

Liaupsių jis negailėjo ir spektaklį „Bjaurusis ančiukas“ suvaidinusiems lopšelio-darželio „Nykštukas“ vaikams, kuriuos šventei paruošė Aušra Vengalienė, Aistė Blonskytė ir Giedrius Zaborskis. Darželinukai visiems puikiai žinomą pasaką „papasakojo“ be žodžių, pasitelkdami muziką, šokį, kūno kalbą. „Kartais muzika pasako daugiau nei visi pasaulio žodžiai“, – po spektaklio sakė R. Matulis.

Treti į sceną žengė mažieji iš lopšelio-darželio „Pasaka“. Spektaklį „Katinėlio ir gaidelio nuotykiai“, režisuotą Loretos Grigaitytės, Sigitos Gabalienės ir Jūratės Kensminienės, dovanoję darželinukai scenoje sukūrė tikrą pasaką. Susirinkusieji žavėjosi ne tik mažųjų talentu, bet ir iki smulkmenų apgalvotomis scenos dekoracijomis.

nuotrauka
Akimirka iš spektaklio „Katinėlio ir gaidelio nuotykiai“
 

Žinoma, neapsieita ir be mažųjų „Saulos“ aktorių pasirodymo. Šis kolektyvas publiką džiugino spektakliu pagal lietuvių pasakas „Šimto zuikių piemuo“.

Festivalio metu – vienuolika spektaklių

Iš viso per dvi dienas buvo galima išvysti net vienuolika skirtingų spektaklių, skirtų vaikams ir visai šeimai. Be minėtų kolektyvų scenoje šeimininkavo Žemaičių Kalvarijos kultūros centro teatras „Vyturys“, pristatęs spektaklį „Pasaka apie princesę“, kurio režisierė – Rima Jokubauskienė, Joniškio vaikų teatras „Bendraamžiai“, dovanoję spektaklį „Mikė Pūkuotukas ir jo draugai“, režisuotą Rasos Ripskienės, Alytaus teatro studija „Drevinukas“ su spektakliu „Nemunėlė“, kurio režisieriai – Ieva Ivanauskaitė ir Jonas Gaižauskas, Klaipėdos vaikų laisvalaikio centro teatro būrelis „Teatriukas A“, pristatęs Birutės Mažonienės režisuotą spektaklį „Matilda“, Šiaulių menų mokyklos vaikų ir jaunimo teatro studija „Kompanija šauni“, suvaidinusi spektaklį „Negali būti“, kurio režisieriai – Dalė ir Virginijus Dargiai, bei iš Vilniaus atvykę „Labaiteatras“ su Agnės Sunklodaitės režisuotu spektakliu „Siaubo pasakos“ bei rankų šešėlių teatro „Budrugana Lietuva“ paauglių teatro studija „Išlaisvink šešėlį“, dovanoję Eglės Agotos Matulytės režisuotą spektaklį (NE)VIENAS.

Įspūdinga premjera

Nors kiekvienas spektaklis sulaukė didelio susidomėjimo, labiausiai visų laukiamas buvo „Saulos“ jaunimo grupės premjerinis spektaklis pagal Juno Dawson romaną „Švari“. Jo režisieriai – S. ir R. Matuliai.

Talentingieji „Saulos“ aktoriai šį kartą į dienos šviesą iškėlė vieną aktualiausių šių dienų problemų – priklausomybę nuo vaistų, maisto, narkotikų, alkoholio, tabako, sekso.

Spektaklis „Švari“ – tai pasakojimas apie jaunus žmones, gydomus priklausomybių centre. Jaunieji aktoriai vaidindami kėlė klausimus, kodėl tampame priklausomi, kodėl neigiame savo priklausomybę, kada jau yra gyvenimo dugnas ir ar yra kelias atgal?

Šią opią temą scenoje kovo 30-osios vakarą gvildeno beveik trys dešimtys talentingų „Saulos“ jaunimo grupės aktorių, sukūrusių sudėtingus, dramatiškus, o kartu galbūt ir lengvabūdiškus personažų charakterius. Spektaklis abejingų nepaliko.

„Šiandien mes padarėme tai, ką galėjome. Pabandėme atidaryti mūsų visų paslapčių dėžutes, po kurias nenorime, kad kas nors knaisiotųsi. Kalbėdami apie priklausomybes norėjome pasakyti, kad visada galima pasikalbėti, kad visada atsiras žmogus, kuris tau gali padėti. Tokia mūsų žinutė visiems“, – pasibaigus spektakliui susijaudinimo neslėpė vienas iš jo režisierių R. Matulis.

Nepastebėti neliko ir patys aktoriai, kurie po spektaklio iš susijaudinimo braukė ašaras. Dar daugiau jų būta atsisveikinant su „Saulos“ absolventais. Tai – kasmetinė teatrų šventės Plungėje tradicija. Neformalaus švietimo programos pažymėjimai šiemet įteikti būriui jaunųjų talentų: Dovilei Siminauskaitei, Ievai Žutautaitei, Gabijai Bagdonaitei, Nojui Raudžiui, Lukrecijai Grimalytei, Liepai Žebrauskytei, Džiugui Jonkui, Mariui Kriščiūnui, Kajui Gaudučiui, Oskarui Petrauskui ir Deimantei Jerašiūnaitei.

Vaikų edukacinio teatro festivalį „Vaikiško teatro pavasaris“ vedę jaunieji mokslininkai visus norinčiuosius kvietė ne tik į spektaklius – renginio metu vyko ir įvairios meninės, kūrybinės, edukacinės veiklos ir žaidimai. Buvo galima kartu pašokti bei padainuoti su Plungės kultūros centro meno kolektyvais „Hera“ ir „Hello“.

Festivalio dalyviams surengtos net keturios skirtingos edukacinės, teatrinio meno laboratorijos, kurias vedė profesionalūs aktoriai Laurynas Luotė, Eglė Agota Matulytė, Osvaldas Tokarevas ir Giedrė Kederytė-Kriščiūnė.

nuotrauka
Festivalio metu vyko ir įvairios meninės, kūrybinės, edukacinės veiklos ir žaidimai