Žemaitiško rašto metai pradėti kūrybiškai

Jurgitos NAGLIENĖS nuotraukos
Parodos pristatymo dalyviai ir R. Gedaudienė (trečia iš kairės)
Praėjusio antradienio popietę Plungės vaikų bibliotekoje atidaryta Plungės krizių centro gyventojų darbų paroda. Taip originaliai, pristatant gyvenimo negandų vėtytų ir mėtytų žmonių rankomis sukurtus ir sušildytus drožinius, mezginius, medinukus ir kitokius rankdarbius, pradėti Žemaitiško rašto metai.
Daugelis darbų – lyg iš jų autorių vaikystės

Parodoje savo darbus pristato per 10 Plungės krizių centro gyventojų, kuriuos kasdien į dirbtuves sukviečia auksarankė Ramutė Gedgaudienė. Kazimieras Zaksas parodai primeistravo vabalų namų, juos įrengti padėjo Kazimieras Daukša ir kitas Kazimieras Rimkus. Prijuosčių, terbų ir liemenių prisiuvo Virgilijus Mėčius, vabalų – Elvyra Paulikienė, kepurių – Bronius Berenis, gėlių – Volodia Bahovas, gražių medinių namelių ir inkilų pristatė Kazimieras Rimkus, angelų ir paukštelių pridrožė Petras Ivinskis, medinį lygintuvą sukonstravo Kazimieras Šlyžius, gulbių – Stasys Bučius.

„Ačiū, kad pasirinkote mus pristatyti savo darbus, kad per kūrybą skleidžiatės ir įprasminat savo gyvenimą“, – darbų autoriams dėkojo bibliotekai vadovaujanti Gintarė Gurevičiūtė ir pažadėjo, kad paroda neužsibus Plungės vaikų bibliotekoje – kai kurie darbai po mėnesio bus pristatyti ir rajono kaimiškosiose bibliotekose, kad su jais galėtų susipažinti ir rajono gyventojai.

Į parodos atidarymą atvykęs vicemeras Žydrūnas Purauskis pasidžiaugė Plungės krizių centro ir bibliotekos bendradarbiavimu. „Atrodo, tokios skirtingos įstaigos, bet, kaip matome, turinčios ir daug bendro, gali sukurti tokį gražų rezultatą. Nustebinote savo darbais, iniciatyvomis. Nuoširdžiai dėkoju už tai, kad keliatės ir einate į priekį. Pirmiausia sveikinimai – autoriams! Kad nenuleidžia rankų ir skatina judėti – Plungės krizių centro direktoriui Gintarui Armaliui, o labiausiai – iš visos širdies su šiais žmonėmis dirbančiai Ramutei Gedgaudienei“, – dėkojo vicemeras.

R. Gedgaudienės kūrybiškumu ir gebėjimu į dirbtuves sukviesti net ir tuos žmones, kurie iki tol neturėjo nieko bendro su kūryba, menu, pasidžiaugė ir Plungės krizių centro vadovas G. Armalis. Jis papasakojo seniai audęs mintį pasibelsti į centro gyventojų širdis per meną ir kūrybą. Esą tai užduotis ne iš lengvųjų, nes į centrą papuolę žmonės dažnai būna užsisklendę ir nekalbūs.

Kaip parodė patirtis, siekiant šio tikslo puikiai pasitarnauja rankdarbių terapijos užsiėmimai. Tą rodo ir parodoje eksponuojami šių užsiėmimų dalyvių darbai, kurių daugelis, kaip pastebėjo G. Armalis, iškilę lyg iš kiekvieno vaikystės pasaulio.

Pasidžiaugta R. Gedgaudienės užsispyrimu sukviesti centro gyventojus į dirbtuves, gebėjimu nenusivilti ir nenuleisti rankų pamačius, jog ne visi to nori, kiti taip ir lieka užsisklendę savo pasaulyje.

Bet tie, kurie pradeda drožti, megzti ar siūti, šito pomėgio jau nebepameta. Parodos atidaryme dalyvavusi Plungės tautodailininkų kuratorė Jolanta Miltenė parodos autoriams linkėjo ir toliau dirbti, nenuleisti rankų, tobulėti ir vieną dieną įsilieti ir į tautodailininkų gretas.

O Žemaitijos nacionalinio parko etnologė Aldona Kuprelytė paragino Plungės krizių centro auksarankius drąsiau dalyvauti tautodailininkų mugėse, dažniau išeiti į viešumą ir pristatyti savo darbus, nes parodyti tikrai yra ką.