Žirgų konkūro varžybose triumfavo duetas iš Klaipėdos rajono

Vlado GAUDIEŠIAUS nuotrauka
Tarptautinio M. Oginskio festivalio taurė žirgų konkūro varžybose atiteko Ž. Garbeniui, jojusiam žirgu Kansas
Tarptautinį Mykolo Oginskio festivalį, šiemet skaičiuojantį penkioliktuosius gyvavimo metus, be menkiausios sąžinės graužaties galima vadinti Plungės kultūrinio gyvenimo pasididžiavimu. Bemaž mėnesį trunkančio renginio atgarsiai kasmet pasiekia ne tik didžiuosius Lietuvos miestus, bet ir užsienio šalis. Išties neeilinė klasikinės muzikos šventė, jos koncertai kasmet sutraukia tūkstantinę publiką. Jau dešimtus metus koja kojon su festivaliu žengia ir žirgų konkūro varžybos. Kaip sako plungiškiai bei svečiai, jos M. Oginskio festivaliui suteikia dar didesnio žavesio bei sustiprina ryšį su kunigaikščiais Oginskiais, ypatingą dėmesį skyrusiais žirgams.
Įspūdingais žirgų šuoliais bei drąsuoliais raiteliais vėl buvo galima pasigrožėti praėjusį sekmadienį. Jų duetams abejingų neliko. Ypač Žydrūnui Garbeniui iš Klaipėdos rajono ir jo žirgui Kansui, žirgų konkūro varžybose iškovojusiems net dvi taures – Seimo nario Jurgio Razmos ir pagrindinę – M. Oginskio festivalio.

Iš viso šiais metais dėl geriausiojo vardo varžėsi bene pusšimtis dalyvių iš visos Lietuvos. Žirgų sporto entuziastams džiugią šventinę nuotaiką dovanojo ir įspūdingais pasirodymais lepino raitelių ir žirgų duetai iš Jurbarko, Joniškio, Šilutės, Klaipėdos, Prienų, Šiaulių, Anykščių ir kitų vietovių.

Netrūko ir žiūrovų, norinčių pasigrožėti tikrai ne kasdieniu reginiu. Jų susidomėjimo kupini žvilgsniai, šypsenos bei didžiulis palaikymas ir taip puikiai nusiteikusius raitelius motyvavo dar atkaklesnei ir azartiškesnei kovai aikštelėje.

Kartu su savo gražuoliais žirgais jojimo varžybų dalyviai rungėsi dėl Plungės rajono savivaldybės mero Audriaus Klišonio, Seimo nario J. Razmos ir pagrindinės – XV tarptautinio M. Oginskio festivalio – taurių. Kaip minėta, dvi pastarosios atiteko Ž. Garbeniui, kliūtis sėkmingai įveikusiam su žirgu Kansu.

Mero įsteigtą taurę, įveikę iki 90 cm aukščio kliūtis, laimėjo Anykščių atstovė Augustė Baužaitė su žirgu Mensonu. Antroje vietoje liko rusniškė raitelė Austėja Bumblauskaitė ir jos žirgas Kadrilis. Trečioji pozicija atiteko raitelei Nedai Sipavičiūtei ir jos žirgui Bravo iš Šilutės rajono. Iš viso šioje rungtyje dalyvavo beveik keturios dešimtys raitelių ir žirgų.

Rungtyje, kur kliūčių aukštis siekė 110 cm, varžėsi 32 duetai. Mero taurę, kaip ir praėjusiais metais, laimėjo Gaudenė Janavičiūtė, tik ne su žirgu Žigoleta, kaip pernai, o Gazele. Raitelė į Plungę atvyko iš Smalininkų, esančių Jurbarko rajone. Antroji vieta atiteko Barborai Vėtrai Petraitytei su Caspianu iš Joniškio rajono, trečioji – Ivetai Janavičiūtei iš Smalininkų su žirgu Gacha.

Seimo nario J. Razmos taurės konkūre kliūčių aukštis siekė 120 centimetrų. Įveikti šias kliūtis ryžosi 25 dalyviai. Už pirmąją vietą ir taurę laimėjusio Ž. Garbenio rikiavosi Kamilė Beržonskytė su Inga iš Šiaulių rajono ir žirgu Dobilu jojęs Aivaras Bataitis (taip pat iš Šiaulių rajono).

Dėl pagrindinės žirgų konkūro taurės rungėsi 14 duetų. Nepralenkiamas buvo Ž. Garbenio ir Kanso tandemas, užnugary palikęs žirgu Dobilu jojusį pernykštį šios taurės laimėtoją A. Bataitį ir iš Prienų rajono atvykusį Rytį Vaikšnį su žirgu Barselona. Šioje rungtyje kliūtys buvo pakeltos į 130 cm aukštį.

Žirgų sportui paskirtą renginį įsimintinu reginiu papuošė dailiojo jojimo atstovė iš sostinės, daugkartinė Lietuvos čempionė, tarptautinių varžybų prizininkė ir nugalėtoja Sandra Sysojeva su savo mokine Natalija Dmuchovska – 2019 metų jaunių čempione, nacionalinių varžybų prizininke. Sandros ruošti žirgai – Jack Daniels ir Forvateris. Be šio pasirodymo būta ir kitų, kurių dėka žirgų konkūro varžybos Plungėje tapo spalvingesnės ir dar labiau įsimintinos.

Tuo pasidžiaugė ne tik renginio organizatoriai – Žemaičių dailės muziejus ir jojimo sporto klubas „Rafaella“, bet ir būriai smalsuolių, sekmadienį nutarę praleisti stebint įspūdingus raitelių ir jų žirgų pasirodymus varžantis dėl geriausiųjų vardo.