
Naujausios
Kur picas valgo Prezidentas
Picerijai „Ballaro“ dar tik 8 mėnesiai, bet neužsisakius picos iš anksto savaitgalį čia gali likti it musę kandęs – lankytojų daug. Ir nors Fabio per galvą verčiasi, pats vienas šeštadieniais ir sekmadieniais iškepa ir po 60 picų, dar nebuvo savaitgalio, kad vienam ar kitam, net specialiai važiavusiam į Rietavą skaniai pavalgyti, netektų pasakyti: „Viskas, šiandien picų nebebus.“
Pripratusieji kitur picos gauti visada ir laukti ne ilgiau penkiolikos minučių, ir pykteli, ir nustemba. Bet kitąsyk jau žino, kad paties rankomis iškepti tikrą itališką picą užtrunka. O kai tai darai pats vienas... Todėl svetingieji šeimininkai atvažiuojančiuosius iš toliau ragina prieš tai pasiskambinti. Sako, lankytojai prie to jau pripranta.
Iš anksto čia lankėsi ir Prezidento G. Nausėdos komandos nariai, šniukštinėdami, kur į Rietavą po poros dienų atvykstantis šalies vadovas galėtų skaniai pavalgyti pietus.
Fabio žmona Virginija pasakojo iš pradžių lankytojus, kurie ne tik valgė picerijos maistą, bet ir domėjosi kiekviena detale, be galo daug klausinėjo, paprasčiausiai palaikiusi smalsuoliais – juk visokių žmonių būna. O ir pats Fabio savo svečiams mėgsta skirti daug laiko, persipinančiomis italų ir lietuvių kalbomis pasakoja, kaip picą kepa, kokius produktus naudoja ir iš kur jie atkeliauja. Ir tik po dviejų dienų paaiškėjo, kad ta smalsa nebuvo atsitiktinė. Mat ten, kur valgys pats Prezidentas, maistas turi būti nuosavu skrandžiu patikrintas, įvertintas.
Prezidento komandai „Ballaro“ patiko. Antrąkart jie čia, iš vakaro įspėję, kad atvyks su saugomu asmeniu, atvažiavo jau su pačiu Prezidentu. Fabio savo nuožiūra G. Nausėdai iškepė dviejų skonių picas. Gaila, tuo metu dėl karantino maistą buvo galima užsisakyti tik išsinešti, todėl paties Prezidento reakcijos jas valgant išvysti neteko. Tačiau Virginijai svarbiausio šalies asmens palydos narė pakuždėjo: „Mes pas bet ką nevažiuojam...“ Tada dar nė pusės metų neturėjusiai kavinei tai buvo didelis komplimentas. „Vadinasi, kažką gerai darom“, – tą akimirką pagalvojo rietaviškė.
Iš Trapanio į Rietavą – dėl meilės
Fabio šviesiaplaukę lietuvaitę Virginiją išvydo Sicilijos regione, Trapanyje. Jis dirbo gimtojo miesto kavinukėje, ji, atostogų metu atvykusi pasimokyti italų kalbos, kuria susižavėjo dar studijuodama universitete Lietuvoje, užsukdavo čia užkąsti ar kavos atsigerti.
Užsimezgusiai pažinčiai buvo lemta nutrūkti, kai Virginijai reikėjo grįžti į Lietuvą. Bet jie ir toliau vienas kito iš širdies neišmetė. Iš pradžių bendravo per nuotolį, kol galiausiai Fabio, palikęs gimtąjį miestą, atvyko į iki tol jam nežinotą Rietavą.
Italui mažas Žemaitijos miestas patiko iškart, mat abu su Virginija mėgsta ramybę, sako, idealiausia būtų net kur nors atokiai miške gyventi, bet kol kas įsikūrė daugiabutyje. Dabar čia jau krykštauja ir trys Canino atžalos: sūnūs Kasparas ir Bernardas bei pagrandukė Liucija Teresa.
Mažuosius Canino sutikome ir mes, kai lankėmės picerijoje. Buvo trečiadienis. Fabio tą dieną picų nekepė, bet jau minkė tešlą, dalijo gabaliukais ir dėjo į šaldytuvą. Picoms naudojami tik švieži ingredientai, viskas „frešis“, vis kartojo itališkų picų kepėjas, aprodydamas mums virtuvę, kurioje, kaip išsitarė, kartais tenka ir naktį praleisti, viską prižiūrint.
Picų dėžių apsuptyje ir nesibaigiančių darbų sūkuryje Fabio miltuotais marškinėliais vis atbėgdavo įterpti žodį kitą į žmonos pasakojimą apie jųdviejų Rietave sukurtą šeimą ir verslą.
Tuo tarpu Canino vaikai, tikri mažieji išdykėliai, nerimo ir mamai leido suprasti, kad ji minutę tylos ir ramybės gaus tik už kaušelį itališkų šokoladinių ledų. Mažuosius neklaužadas tėtis vis itališkai švelniai subardavo. Ir sulaukdavo tokio pat itališko pamurmėjimo: vaikai su tėčiu bendrauja itališkai, su mama – lietuviškai. O Fabio ir Virginija kalbasi juos suvedusia italų kalba.
Kepti picas pradėjo 40-ies
Galbūt kuris nors Canino atžalų užaugęs tęs šeimos pradėtas tradicijas kepti picas. Sako, Italijoje taip ir tampama geriausiais picų kepėjais – vaikai nuo mažo stebi tą darančius tėvus, patys minko tešlą, kitaip padeda.
Tačiau Fabio tėvai picų nekepė. Sunku ir patikėti, kad tikras sicilietiškas picas jis išmoko kepti visai ne Italijoje, o jau gyvendamas Rietave.
Kaip šovė į galvą stoti prie krosnies? Pasirodo, už tai, kad Rietave turi išskirtinę piceriją, rietaviškiai turi dėkoti... karantinui. Iki tol Fabio išvažiuodavo dirbti sezoninių darbų į Šveicarijos, Italijos, kitų šalių viešbučius. Tačiau įsismarkavusi pandemija smogė viešbučių verslui, uždarė sienas. Reikėjo kažko imtis. Ir anksčiau picų niekada nekepęs keturiasdešimtmetis Fabio ėmėsi šio darbo.
Lengva nebuvo. Padėjo patirtis ne vienerius metus dirbus maisto gamybos srityje bei draugo – italų picų kepėjo – patarimai. Fabio kasdien vis labiau įgunda, tačiau pradžioje iššūkių buvo. Picos – ne masinės gamybos, ne iš anksto paruoštos ir užšaldytos, tad čia tekšt plekšt ir viskas nebūna. Itališkos picos gaminimas priklauso net nuo metų laiko – kai temperatūra vėsesnė, tešla gaminama vienaip, kai šiltesnė – kitaip.
„Prieš kepdamas picą Fabio pirmiausia pasimatuoja kambario, paskui – produktų temperatūrą. Tai labai svarbu. Nes nėra taip, kad turi receptą ir naudoji visus metus. Jis keičiasi“, – pasakojo Virginija.
Susikūrė kampelį, kurio pačiam trūko
Už italo ištekėjusi rietaviškė prisiminė, kad iš pradžių net nebuvo minties gaminti tik picas. Fabio paruošia ir kitų patiekalų, kai kurių desertų, tačiau picos nuo pat pirmų dienų buvo paklausiausios, grobstomos ir iki šiol.
„Iš pradžių galvojom: dar tik pirmas mėnuo, nauja picerija, visi nori išmėginti, paskui viskas nurims. Po to: dar tik antras mėnuo – nurims.... Bet žinokit, tas žmonių susidomėjimas neišnyksta“, – džiaugiasi rietaviškė ir sako, kad daugiau lankytojų yra ne vietinių, bet atvažiuojančių iš kitur.
„Ballaro“ vien tik picerija nepavadinsi. Anot Virginijos, toli nuo gimtinės, Rietave, Fabio susikūrė Italijos, kurios ilgisi, kurios jam labai trūksta, kampelį. Įrėmintos nuotraukos su gimtojo regiono vaizdais, Italijos kontūras ant sienos ir italų kalbos žodžiai, tas subtilus minimalizmas, desertai tiramisu ir canolli, picos ir ledai, vazonėliuose augantys bazilikai, galų gale atlapaširdiškas bendravimas – viskas alsuoja Italija. Tad į Rietavą Fabio perkėlė ir dalelę gimtojo krašto kultūros.
Tą jis stengiasi pabrėžti nuo pirmos atidarymo dienos.
„Ballarò pavadinimas kilęs iš mano šalies. Tai yra Palerme esančios gatvės pavadinimas, kur kiekvieną dieną veikia populiarus turgus. Ten patiekiami sicilietiški valgiai, galima užuosti tūkstančius kvapų, pamatyti tūkstančius spalvų ir paragauti įvairiausių skonių. Ten galite girdėti pardavėjus, šaukiančius pirkti jų prekes. Tai ir yra „Ballarò“ prasmė. Ir aš stengsiuosi suteikti skonio ir spalvų jūsų vakarams bei dienoms“, – pristatydamas piceriją feisbuke dar gruodį rašė Fabio.
„Ballaro“ suteikia naujų spalvų ir pačiam Rietavui. Jau dabar kai kurie lankytojai pastebi, kad anksčiau Rietavas garsėjo vien savo turgumi, o dabar čia žmonės vis dažniau atvažiuoja ir dėl siciliečio kepamų picų.